Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skąd piszecie?

Redakcja

Recommended Posts

Witam

Ja z moim mezusiem jestesmy dwa lata z malym haczykiem w Philadelphii.Wracamy w lipcu przyszlego roku.Juz nie moge sie doczekac.Mamy wiele planow i mam nadzieje,ze przynajmniej czesc uda nam sie zrealizowac.Glowny projekt to oczywiscie budowa naszej wymarzonej Andromedy.Mamy juz dzialeczke w Szczepanowie kolo Srody Slaskiej.

Pozdrawiam wszystkich Polakow na emigracji.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Irlandia. Czasowa emigracja. często jest mi tu smutno ale zawsze wtedy pomyślę sobie o domku który wbudujemy za odłożone , ciężko zarobione "jurki" (jak niektórzy tu mawiają). Kiedy ? niewiadomo, za każdym razem jak ceny matriałów idą w górę, planowany pobyt trzeba wydłużyć.

Działka już jest, w sercu Żuław Wiślanych. Marzenia powoli nabierają kształtów, na razie jeszcze są płaskie :) ale może już niedługo?

• 4 weeks później...
czytam forum,bo interesuje mnie jak wyglada obecnie w kraju budownictwo...nie bylem od dziestu lat,i jak narazie nie planuje odwiedzin...mam plany gdy bede na emeryturze--moze wroce,ale to jest tylko jedna z opcji,jezeli bede uwazal,ze jest dla mnie lepiej niz w stanach...inne opcje to pozostanie w stanach,albo Ameryka poludniowa....a tak na marginesie,gdzie jest dorotadab,ktora wywolywalaq tyle kontrowersji,czy wrocili do Polski i buduja swoj wymarzony dom,czy po prostu zawiedli sie i dlatego nic nie pisza???pozdrawiam budujacych,jestem dla niech pelen podziwu :lol: :lol:

mlode malzenstwo (25 i 26 lat ) wita Was z Galway w Irlandii ;)

Jestesmy juz ponad rok a cel - wybudowac nasze gniazdko ''Opalka 2g''

Planujemy w przyszlym roku na jesien, jak bedzie?czas pokaze ;)

Czy wrocimy?Naprawde nie wiem, na razie myslimy o budowie wlasnego dachu nad glowa ,,na stare lata''....

Pozdrawiamy

• 2 months później...
  • 1 month później...

Hejka witam wszystkich z usa , ciesze sie ze niejestem sam w mojej tesknocie do Polski .

Pomimo iz jestem tu 8 lat i caly czas buduje tu domy dla innych ,to jednak dla siebie tu nie chce , a to dlatego ze domy w usa nie maja duszy ani tym bardziej gustu , to drweniane karmniki bez smaku .

Mam nadzieje ze juz niedlugo i ja postawie swoj domek w Polsce o pieknym dachu z czerwonej dachowki .

Pozdrawiam

Alicja majewska "to nie sztuka wybudowac nowy dom" :) piekna piosenka!

"...podków szczęścia nie wyrzuca się na złom

nie wynosi się na śmietnik snów i wzruszeń

to nie sztuka skonstruowac super plan ,

wszystko z góry mieć zaplanowane

sztuka z losem grę prowadząc sam na sam

nie bać się przegranej i wygranej"

jakie prawdziwe! :wink:

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
witam wszystkich mieszkam od blisko 4 lat w Irlandi Polnocnej niedaleko Belfastu i musze powiedziec ze najbardziej brakuje mi polskich przestrzeni gor i lasow po ktorych mozna wedrowac bez ograniczen! w Iirlandi jest ladnie ale wiekszosc widokow mozna podziwiac z okien samochodu, bo za miastem chodnikow brak a drogi waskie, miedzy miedzy lakami tez prozno szukac kazdy kawalek gruntu ma wlasciciela.jesli chodzi o budownictwo to wszedzie beton i kamien a o dociepleniach to zaczynaja sie dopiero uczyc ,sam pracuje w jednej z nielicznych firm ktora ma certyfikat na wykonywanie systemow docieplen (bez certyfikatu poprzedzonego szczegulowymi kontrolami jakosci wykonanych prac, przeprowadzanymi przez producenta systemu, nie sprzedadza nawet jednej plyty styropianu) . Jesli chodzi o ludzi to nie spotkalem sie z wrogoscia, rodowici Irlandczycy maja dosc ograniczony swiatopoglad( nie obrazajac nikogo ) ale to otwarci i przyjazni ludzie .Slyszy sie czasem o wrogosci ze strony "protestantow" ale pamietajmy ze niedalej jak 3 lata wstecz zakonczyla sie oficjalnie wojna miedzy nimi a katolikami,a wiadomo "Polak to katolik" .Ogolnie jak ma sie stala prace to zyje sie latwiej niz w Polsce, tylko to nie POLSKA!!!!!!!!!!! pozdrawiam