Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skąd piszecie?

Redakcja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Pisze z polnocy Norwegii (Tromsø) .

Jestem tutaj ok. 8 miesiecy ,pracuje i odkladam pieniazki na nasz domek "Doskonaly 2" ,ktorego budowa rozpocznie sie w marcu przyszlego roku . Domek bedziemy budowac jakies 40 km od Warszawy.

Norwegia jest piekna ,z domu mam widok na gory i morze ,cisza ,spokoj ,przyjazni ,otwarci ludzie ,dobra opieka socjalna .Dostajac najnizsza stawke mozna tu naprawde godnie zyc. Planujemy wrocic na Gwiazdke 2011 roku ,mam nadzieje ,ze do wymarzonego ,wykonczonego juz domku.

Wracamy.. bo tesknimy za Polska ,rodzina ,przyjaciolmi ,jezykiem ,kuchnia ,szybszym tempem zycia, duzymi supermarketami,spalinami, tlumami ludzi ,gwarem ..:) No coz pochodze z Warszawy i kocham to miasto i dzis jestem dumna ,ze moge powiedziec ,ze jestem z Polski :)

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
Mieszkam od 27 lat w USA w przepięknym stanie Utah w sercu Gór Skalistych. Naczytałem się tu wiele krytycznych (delikatnie mówiąc) opinii o Ameryce. Nie zamierzam wdawać się w dyskusje z ludżmi, którzy tę Amerykę, jak widać, mało znają. Ameryka to nie Chicagowskie slumsy, to piękny i wspaniały kraj ludzi bardzo życzliwych i tolerancyjnych, skłonnych do pomocy wszystkim, którzy tego potrzebują, to kraj ogromnej szansy dla każdego. Wiele lat tu przeżytych daje mi prawo do takich opinii. Żyliśmy tu z pracy rąk, nie założylismy żadnego biznesu a mimo to trzy razy zmienialiśmy domy na coraz lepsze i piekniejsze. Żyjąc mądrze i inwestując w starość, doczekaliśmy się niezłej stabilizacji i dostatniej i pogodnej emerytury. Dzis mieszkamy w przepięknym domu w osiedlu zamkniętym (gated community), gdzie bramę główną otwiera się pilotem, mamy basen i mały ogródek, dużo podróżujemy. Wielu ludzi nie umie sobie mądrze zorganizowac życia ani zabezpieczyc sie na starość. Ci zawsze będą narzekać.

Witam wszystkich.

Mieszkamy z zona w Swords - polnocny Dublin. Jestesmy z Ustronia - taka sliczna miejscowosc w Beskidzie Slaskim.

Jestesmy juz tu 5 lat. Wyjechalismy zaraz po studiach. Prace mamy na dobrych stanowiskach, ale strasznie ciagnie do Polski Musimy jeszcze na Zielonej Wyspie zostac ze 3 lata (no chyba, ze wujek lotto cos przyniesie...). Przynajmniej tak nam wyszlo z kalkulacji.

Zaczynamy budowac dom w Ustroniu. Projekt kupiony architekt stara sie o pozwolenia, mapki itd...

Pozdrowienia dla wszystkich rodakow teskniacych za ta nasza dziwna Polska

• 2 months później...
  • 1 month później...
Witam wszyskich .Od 4 lat mieszkam z rodziną w Halifax w West Yorkshire w Anglii.Tu pada dwa razy częściej niż w innych rejonach ,ale trzeba się poświęcić,by do czegoś dojść. Na szczęście dom na cichej wielkopolskiej wsi już powstaje.Mury właśnie stanęły.na wiosnę dach.Po powrocie mam zamiar pić kawę,spacerować z psem i czasem popracować :) Pozdrawiam wszystkich budujących emigrantów :)

• 3 weeks później...
Pozdrowienia z W.K. Luksemburg! Kilka miesiecy temu kupilismy tu dom (kilka km pod miastem Luksemburg), z 1971 roku (w przeciwienstwie do Polski budownictwo z tego okresu okazalo sie porzadne ;). W styczniu / lutym zaczynamy remont, ale nic wielkiego, bo dach / okna/ kuchnia sa nowe z 2008 roku i bardzo porzadne. glownie przerabiamy lazienke, podlogi, szpachlujelmy sciany, przebudowujemy kominek, odswiezamy piwnice i pralnie czyli kosmetyka. wlasnie przerabiam zakup materialow w Polsce i rejestracje wykonawcow, ktorzy przyjezdzaja do nas z PL na 4 miesiace. jest wesolo :). a Polska nieoceniona jesli chodzi o uslugi budowlane!

• 1 month później...
  • 2 months później...
Witam wszyskich .Od 4 lat mieszkam z rodziną w Halifax w West Yorkshire w Anglii.Tu pada dwa razy częściej niż w innych rejonach ,ale trzeba się poświęcić,by do czegoś dojść. Na szczęście dom na cichej wielkopolskiej wsi już powstaje.Mury właśnie stanęły.na wiosnę dach.Po powrocie mam zamiar pić kawę,spacerować z psem i czasem popracować :) Pozdrawiam wszystkich budujących emigrantów :)

My rowniez witamy z West Yorks :) I podobnie jak wy bedziemy budowac sie w malej wiosce w WLKP.

Pozdrowienia :)

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
Przesylam pozdrowiena z Manchester UK!!! mieszkamy tu od 5 lat, a w polsce okolice Poznania. strasznie smutno mi sie zrobilo kiedy czytam te posty - tylu z nas musialo wyjechac..... ja najbardziej tesknie za polskim LATEM bo u nas ciagle pada.... Na wiosne zaczynamy budowe domku i do konca roku mamy zamiar wrocic do ojczyzny.

• 11 months później...
Ja od 10 lat przebywam we Fracji, a konktetnie od 7 lat miejscem mojego zamieszkania jest Paryż. Piękne miasto, ale za krajem powoli już mi się tęski. Odkładam kase i zaczynam za rok budowę domku w Zakopanym. Co prawda z tamtąd nie pochodzę, ale kocham góry. Będzie to doskonała przystań na jesień życia za jakiśś czas. Edytowane przez kobra15

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
Pisze z polnocy Norwegii (Tromsø) .

Jestem tutaj ok. 8 miesiecy ,pracuje i odkladam pieniazki na nasz domek "Doskonaly 2" ,ktorego budowa rozpocznie sie w marcu przyszlego roku . Domek bedziemy budowac jakies 40 km od Warszawy.

Norwegia jest piekna ,z domu mam widok na gory i morze ,cisza ,spokoj ,przyjazni ,otwarci ludzie ,dobra opieka socjalna .Dostajac najnizsza stawke mozna tu naprawde godnie zyc. Planujemy wrocic na Gwiazdke 2011 roku ,mam nadzieje ,ze do wymarzonego ,wykonczonego juz domku.

Wracamy.. bo tesknimy za Polska ,rodzina ,przyjaciolmi ,jezykiem ,kuchnia ,szybszym tempem zycia, duzymi supermarketami,spalinami, tlumami ludzi ,gwarem ..:) No coz pochodze z Warszawy i kocham to miasto i dzis jestem dumna ,ze moge powiedziec ,ze jestem z Polski :)

Jak tam gwiazdka w domu ? :)

• 2 years później...