Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów :)

Od siedmiu lat jestem użytkownikiem rekuperatora Vaillant RecoVAIR i od niedawna zaczęły się problemy. Od ok. dwóch tygodni urządzenie zaczęło bardzo głośno pracować. Rozkręciłem jednostkę centralną i okazało się, że pod wymiennikiem ciepła, od strony powietrza zaciąganego z czerpni, stała woda i było sporo martwych owadów. Z wymiennika wylałem prawie pół litra wody. Po oczyszczeniu wymiennika i usunięciu wody jednostka zaczęła ponownie cicho pracować, ale nie potrwało to długo, bo po jednym dniu problem powrócił. Wyjąłem wymiennik i ponownie zebrało się w nim sporo wody. Czy ktoś miał taki przypadek?

Załączam zdjęcia.

Dodam, że korzystam z oryginalnych filtrów Vaillant i wymieniałem je przed sezonem grzewczym.

Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie zanim uda mi się ściągnąć serwisanta :)

Zrzut ekranu 2025-11-16 215457.jpg

Zrzut ekranu 2025-11-16 215540.jpg

Zrzut ekranu 2025-11-16 215650.jpg

https://forum.murator.pl/topic/296299-vaillant-recovair-problem/

Dowiedziałeś się w czym problem? Dzisiaj miałem to samo. Teoretycznie woda nie ma prawa znaleźć się w tym miejscu, bo przecież tędy leci powietrze ogrzewane a nie ochładzane. Dlatego nie rozumiem jak to możliwe…

https://forum.murator.pl/topic/296299-vaillant-recovair-problem/#findComment-9169458