Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tacki na skropliny mojej pompy Daikin Althermy 3 ERRA12EAW1  wychodzi taki króciec, przez który kapią skropliny. Ten króciec to jest chyba głównie po to gdyby ktoś odprowadzał skropliny gdzieś dalej jakąś rurką spustową itp. , stąd pytanie a właściwie dwa: 

1. Czy trzeba zdjąć ten króciec bo jak będą większe mrocy to woda może tam zamarznąć i zatkać ten przepływ ?

2. Z króćcem czy bez - to czy w duże mrozy, skropliny na tacce mogą zamarznąć i wywołać awarię ? Co prawda wokół tacki biegnie jakaś rurka dogrzewająca ale czy to wystarczy ?

Pierwsza zima przed moją PC tak więc pytania uzasadnione. :)

IMG20251119070515.jpg

IMG20251120140635.jpg

https://forum.murator.pl/topic/296586-daikin-altherma-3-tacka-i-skropliny/

Po to jest defrost ,żeby pozbyć się zamarzniętej wody również w tacce , a taka marka jak Daikin to na pewno przetestowała, również na to ,żeby taka jednostka stała zamarznięta dłuższy czas ( np tuż przed defrostem ,przy mrozie symulują odcięcie prądu). To standardowe warunki powietrznych pomp ciepła i nie ma co się spinać. 

Jeśli woda ma ci kapać przez ten króciec bezpośrednio na dół i  nie będziesz odprowadzał skroplin dalej  , to równie dobrze możesz go zdjąć (jak się da ,bo tam widać jakby klej) .

EDIT: No i najważniejsze , co też mówi instrukcja .... Czy koniecznie trzeba coś do tej rurki podłączyć ,czy może tak sama z siebie wisieć , no i czy można ją zdjąć w końcu... ( Bo ostatecznie to producent podaje jak to zamontować prawidłowo).

Edytowane przez MiG25
https://forum.murator.pl/topic/296586-daikin-altherma-3-tacka-i-skropliny/#findComment-9169311

Tak więc, kolanko od skroplin odkręciłem. Tam była tylko gumowa podkładka i tylko taki zaczep w plastiku.

Serwis stwierdził, że jak nigdzie skroplin nie odprowadzam to lepiej kolanko zdemontować ( to nie będzie zmartwienia, że w kolanku zamarzną skropliny). Tacka na około i wewnątrz  w tych wytłoczeniach jest ogrzewana, tak, że jak się zaczyna defrost to zawór tymi rurkami puszcza gorący czynnik i nie spotkali się z przypadkiem ( przynajmniej w mojej okolicy aby coś zamarzło ). 

Tak więc powinno być ok :) 

IMG20251123132006.jpg

https://forum.murator.pl/topic/296586-daikin-altherma-3-tacka-i-skropliny/#findComment-9169480