Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach betonowy i dach zielony ekstensywny

Recommended Posts

Dawno, dawno temu zbudowaliśmy pierwszy dom, co było tu relacjonowane. Teraz czas na drugi dom, podobno ten lepszy.

Wymyśliliśmy sobie domek parterowy z zielonym dachem. Trochę poczytałam o dachach ekstensywnych i w tej chwili nie zielone pokrycie jest problemem, a sam dach. Otóż chcemy, żeby był to dach betonowy - wylewany albo z ytonga. A może jakaś inna technologia. Problem pojawił się już na etapie projektu. Najpierw marzyła nam się budowa z płyt keramzytobetonowych albo betonowych - szybko, łatwo i przyjemnie. Niestety, nie znaleźliśmy firmy budującej w tej technologii, która mogłaby połączyć to z betonowym dachem. Zaczęliśmy zatem myśleć o kolejnej tradycyjnej budowie, ale wygląda na to, że i z tym nie będzie łatwo. Pierwszy architekt stwierdził, że nie zajmie się przerobieniem projektu gotowego tak, żeby zmienić konstrukcję dachu z tradycyjnej drewnianej na betonową. Czy jesteśmy skazani na projekt indywidualny? Terminy odległe, a cena bolesna... Dzwoniłam do firmy Xella, żeby zapytać, czy nie zajmują się projektami. Czekam na odpowiedź.

Przypomniałam sobie o Forum i pomyślałam, że może tu znajdę kogoś, kto budował dom z dachem betonowym i podzieli się doświadczeniem.

https://forum.murator.pl/topic/296794-dach-betonowy-i-dach-zielony-ekstensywny/