Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, porównywał ktoś zuzycie kW jesli PC powietrze pracuje w trybie ciągłym i utrzymuje zadaną temp. a przy rozłączeniu jej w godzinach 22:00- 09:00 kiedy mróz jest wyraźnie wyższy niż w dzień. Mam wrażenie że pomimo że zaczęła grzać przy wyższej temp. niż w nocy to po takiej długiej przerwie i wystygnięciu  całej wody w podłogówce zużyła więcej kW w cyklu dobowym aby dojść do zadanej temp. Do tej pory tej „zimowej jesieni” srednio pobierała 12-15kW na ogrzewanie i CWU wczoraj 29kW. Nigdy tyle nie brała nawet kiedy mroziło ok. tygodnia. Być może wpływ na zużycie ma rownież to że 3 z 8 petli mam zakrecone. Może odkrecić wszystko i wpuścić w obieg wiecej wody a temp. w pozostałych pomieszczeniach ustawić przepływami. Czujnik temp. mam jeden w otwartym na ciągi komunikacyjne salonie. PC pracuje z buforem wiec wody jej nie brakuje, zubadan 6kW do ogrzania ok. 110m2

https://forum.murator.pl/topic/297897-pc-od%C5%82%C4%85czona-w-godzinach-nocnych/

Wyłączanie ogrzewania na noc przy PC i podłogówce nie ma sensu z dwóch powodów: 1. bezwładność podłogówki; 2. tańszy prąd w taryfie G12 w nocy.

Dla szukania oszczędności można nawet spróbować odwrotnego manewru - grzać tylko 22-06 i 13-15. Wyłączanie ogrzewania na noc jest dobre dla gazu i grzejników, ew. klimy.

https://forum.murator.pl/topic/297897-pc-od%C5%82%C4%85czona-w-godzinach-nocnych/#findComment-9171401

Gdzie napisałem że mam zmienne taryfy. Pradu używam jak chce i kiedy chcę a zapytałem czy ktoś miał podobną sytuację. Jeśli uważasz że nie ma sensu to zobacz na sprawność PC przy +1;+2 a przy -8;-9 Właśnie bezwładność powoduje że pomimo rozłączenia ogrzewania w godzinach nocnych mam rano tylko 0,5-1 stopień mniej niż mialem wieczorem. Moje pytanie brzmiało: czy pimimo że w dzień grzeje w dogodniejszych (wyższych) temp. to czy tak dlugi okres „wygaszenia” nie spowoduje że ostatecznie wciągnie wiecej kW??

https://forum.murator.pl/topic/297897-pc-od%C5%82%C4%85czona-w-godzinach-nocnych/#findComment-9171412

No właśnie, nie chcesz sterować zużyciem prądu ale chcesz sterować PC która zużywa większość prądu...nie wiadomo o co tutaj chodzi. O koszt? O komfort? O to że sąsiad zakazał włączania PC po 22?

Jeśli chodzi o ekonomikę to hierarchia wygląda następująco: całkowity koszt > całkowite zużycie > COP. U Ciebie natomiast jest dokładnie odwrotnie bo chcesz maksymalizować COP kosztem zwiększonej ilości kWh i ceny. Nie ma to kompletnie żadnego sensu chyba że to nie o ekonomikę tutaj chodzi.

16 godzin temu, michal.bdg napisał:

Jeśli uważasz że nie ma sensu to zobacz na sprawność PC przy +1;+2 a przy -8;-9

Z twoich odpowiedzi wynika że sam być może nie zajrzałeś do tych danych. Ja mam dane dla Zubadan 8kW i tam w porównaniu do temperatury na zewnątrz +2C oraz temp. zasilania 35C, przy -7C mamy spadek COP o ~3% a dla -10C o ~10-11%. Dla -15C jest 23% spadku. Wg przykładowych danych dla Warszawy temperatury poniżej -5C występują w sumie przez 167 godzin (7 dni i nocy), z tego poniżej -10C łącznie 43 godziny. Dla porównania cena kWh w tańszej strefie taryfy G12 jest o ok. 40% mniejsza od G11. Nie trzeba tutaj wielkiego analityka żeby stwierdzić ze spadek COP to trzeciorzędna kwestia przy całkowitym koszcie ogrzewania.

Brak zmiennej taryfy to podstawowy błąd przy ogrzewaniu prądem. Czasami nawet i bez ogrzewania. Nawet przy zużywaniu 65% energii w droższej strefie, g12 jest bardziej opłacalna od g11. Przy ogrzewaniu prądem całą dobę nie trzeba żadnych zmian nawyków żeby oszczędzić.  Upieranie się przy g11 to sabotaż. Skoro znasz sterowanie pompy a 11-godzinna przerwa w czasie mrozów nie powoduje spadku komfortu to nic nie stoi na przeszkodzie żeby grzać tylko w taniej strefie z dwoma 7-godzinnymi przerwami w ciągu dnia i oszczędzić kilkadziesiąt % na rachunkach nic innego nie robiąc.

Dziesiątki wątków i setki postów napisano na ten temat na forum, wystarczy przeczytać mała ich cześć żeby wyprowadzić się z błedu.

Edytowane przez Zoe81
https://forum.murator.pl/topic/297897-pc-od%C5%82%C4%85czona-w-godzinach-nocnych/#findComment-9171442

Ok. ale takie dane to tylko tabelki z mitsu. Gdyby COP spadał faktycznie o tak małe wartości jak podajesz to dobowe zapotrzebowanie nie byłoby 2x wieksze. W zakresie temp. Jakie były ostatnio czyli +5; +7 pobierała ok. 12-15 kW grzanie i CWU teraz 26-28 gdy temp.spadła do -10;-12 w domu mam niezmienne ustawienie 21 i PC z automatu dociąga do 21,5 

https://forum.murator.pl/topic/297897-pc-od%C5%82%C4%85czona-w-godzinach-nocnych/#findComment-9171450

W dniu 26.12.2025 o 13:26, michal.bdg napisał:

Mam wrażenie że pomimo że zaczęła grzać przy wyższej temp. niż w nocy to po takiej długiej przerwie i wystygnięciu  całej wody w podłogówce zużyła więcej kW w cyklu dobowym aby dojść do zadanej temp. Do tej pory tej „zimowej jesieni” srednio pobierała 12-15kW na ogrzewanie i CWU wczoraj 29kW.

Powinna pobrać mniej pracując tylko w cieplejsze godziny doby z dłuższymi przerwami, bo COP zależy od

1. temperatury DZ

2. temperatury GZ

3. % obciążenia

A obydwie temperatury przy takim ustawieniu powinny być korzystniejsze. Trzeci czynnik jest bardziej skomplikowany i zależy od konkretnej instalacji (jak szybko odbiera ciepło) i od oprogramowania PC. Generalnie maksymalna moc przy danych temperaturach jest gdzieś pośrodku mocy - może 1/2, może 2/3 - nieliczni chwalą się jaki COP ma przy jakim % obrotów maksymalnych w danych warunkach.

Trudno w realnym świecie jednak porównywać, bo podłogówka ma ogromną bezwładność oraz trudno o kilka dni o identycznych warunkach -  a przy takiej bezwładności wypadałoby potestować z tydzień jedne ustawienia, przestawić na drugie, dać kilka dni na adaptację i dopiero kilka kolejnych wziąć do porównania.

A to wszystko traci znaczenie, jak masz G12 w jakiejś wersji (a to przy grzaniu jedyna słuszna opcja) - bo różnica w cenie jest taka, że żadna różnica w COP nie spowoduje opłacalności grzania w drogiej strefie. Zwłaszcza, że tak pracując tylko jeden z trzech czynników wpływających na COP będzie gorszy (temperatura DZ).

https://forum.murator.pl/topic/297897-pc-od%C5%82%C4%85czona-w-godzinach-nocnych/#findComment-9171453

40 minut temu, michal.bdg napisał:

Ok. ale takie dane to tylko tabelki z mitsu. Gdyby COP spadał faktycznie o tak małe wartości jak podajesz to dobowe zapotrzebowanie nie byłoby 2x wieksze.

To dane z tabeli mitsu zubadan właśnie. Wraz ze spadkiem temperatury wzrasta zapotrzebowanie na ilość energii. Nawet jakby COP sie nie zmieniał to PC nadal pobierałaby więcej energii przy niższej temperaturze niż przy wyższej. Jak ktoś ma gaz albo kable grzejne to przecież tez ma większe zużycie w niższych temperaturach mimo ze COP jest stały. Wzrost zapotrzebowania w wyniku spadku temperatury jest bardziej istotny niż spadek COP na całkowite zużycie. I nie da się tego ominąć bez utraty komfortu, wyłączając PC na parę godzin najniższych temperatur bo później powstały deficyt energii trzeba nadgonić.

https://forum.murator.pl/topic/297897-pc-od%C5%82%C4%85czona-w-godzinach-nocnych/#findComment-9171456