Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć. Dawno się nie odzywałem, bo zakończyłem budowę w 2013 roku, potem tylko udoskonalałem różne rzeczy. Nic nie jest wieczne, obawiam się , że mój rekuperator firmy Jan-gaz już długo nie pociągnie. Zaczynam się przygotowywać do wymiany. Mój dom ma 180 m2 powierzchni użytkowej, jest energooszczędny na granicy pasywnego. Ma również glikolowy GWC. Wygodnie by było, gdyby nowa centrala też miała rury z lewel i prawej strony. Patrząc na opisy można dostać głupawki, dlatego proszę o pomoc użytkowników forum.

Pozdrowienia, Grzegorz.

2 godziny temu, cyprinus napisał:

mój rekuperator firmy Jan-gaz już długo nie pociągnie.

A konkretnie co się ma stać? Łożysko czy czujnik można wymienić za grosze - nie wymaga to wymiany rekuperatora.

Chyba, że ma prehistoryczną sprawność odzysku ciepła i/lub wilgoci i chcesz poprawić komfort. To by uzasadniało wymianę.

2 godziny temu, cyprinus napisał:

Ma również glikolowy GWC.

Jan-gaz   zamontowany w 2013 roku. Przeciwprądowy, z wentylatorami stołoprądowymi. Już smarowałem łożyska, bo zaczęły hałasować. Powietrze przechodzi przez wymiennik od GGWC. Uzysk około 4stC. Obudowa słabej jakości, część na skroplony była nieszczelna i woda wyciekała szparami. Króciec odpływu skroplin też zaczął przeciekać bokami. Wszystko przekonserwowałem i zasilikonowałem.  Sam łożysk nie wymienię, firm serwisowych jeszcze nie szukałem. Biorąc pod uwagę, że obudowa jest słaba, zacząłem się przygotowywać do zakupu, jak to padnie. Budżet - no cóż, szkoda wywalać kasę niepotrzebnie, ale jeśli będę musiał kupić, to biedy nie klepię.