Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odkurzacz piorący

a-k-a

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moi rodzice maja philipsa nie wiem jaki model ale rok temu kosztował 1200 zl. Jeżeli chodzi o jego funkcjonowanie to tak średnio pierze...zależy jak bardzo stare są plamy...jak siostra wyprała sobie wersalke to dwa dni ją suszyła...poza tym do normalnego odkurzania mają drugi - mniejszy, poręczniejszy, z pozostałych funkcji nie korzystają...

W moim odczuciu to szczota i dobry środek też dobry(o ile nie lepszy) sposób na plamy... :lol:

Pozdrawiam

Phillips (modelu nie pamietam, ale ten popularny model z metalowymi rurami, 2000 czy cos takiego) sprawuje sie dobrze. Nawet lubie myc nim okna. Wczesniej kupilem Elektroluxa to jak go chcialem przeniesc (trzymajac za orginalny uchwyt) to odpadal zbiornik z plynem do prania i zabrudzil dywan. Poza tym slabo spasowane czesci. Modelu niestety nie pamietam bo byla to przygoda jednodniowa. Co do Wodnika to kolega narzeka,ze polaczenia przewodow przeciekaja i jego zona nie uzywa go do prania tylko odkurzania. W/g mnie modele drozsze od tanszych poza moca roznia sie tylko wyposazeniem

Słyszałam opinię jakoby pranie dywanów i wykładzin tym sprzętem powodowało namnażanie się roztoczy, zwłaszcza jeśli dywan nie jest wysuszony (zdjęty po praniu, co nie jest możliwe np. w przypadku wykładziny na całej podłodze). Alergolog odradził kupno mojej mamie, bo moja siostra ma alergię poważną, a taka wilgoć w dywanie sprzyja tym wypierdkom (roztoczom).

Wśród moich znajomych którzy kupili takie sprzęty, okazuje się później że nie korzystają z tych właściwości odkurzacza bądź robią to sporadycznie, większość stwierdziła że częstotliwość używania funkcji piorącej niewarta jest takich pieniędzy.

Pozdrawiam. Capra :wink:

Capra, pewnie masz racje z tym sporadycznym praniem , bo kto czesto pierze dywany.U mnie brzdace rozrabiaja i wydaje mi sie ze zona pierze co 3m-ce. Wczesniej kupila (bez konsultacji ze mna) taki ktory tylko zbiera wode (tzn. trzeba bylo szorowac reczna szczotka a on tylko potem zbieral wode). Wytrzymala z nim rok, no a teraz jest bardzo zadowolaona.

Tyle ze na pewno taniej byloby wynajac kogos do prania dywanow (biorac pod uwage takze stracony czas). Kiedys mozna bylo wypozyczac taki odkurzacz w sieci Komfort

• 1 year później...

Ponieważ mam sporo podłogi z terakoty i mało czasu na sprzątanie, wymyśliłam, że kupię sobie odkurzacz, który będzie mył podłogę. Znalazłam coś takiego odkurzacz piorący Karcher http://www.karcher-mjm.pl/index.php?view=describe&id=31&item=19

Czy Ktoś używa odkurzacza do mycia podłóg ? Jakie macie modele odkurzaczy ??

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Wydałam 6 lat temu ponad 1100,- kupiłam wodnika i... prałam może 2 razy. Owszem znajomym pożyczyłam ale do odkurzania przeprosiłam się ze starym. Wielkie, ciężkie a po schodach musze nosic więc niewygodnie. Raz w tygodniu przejade na kolanach szmatą dywan i też świeżo a trzepak blisko więc kurzu wiele się nie nazbiera. Może kiedyś jak małża zmobilizuje... :wink:

my też z 8 lat temu kupilismy wodnika ale praca z nim to obył koszmar

ciężki, dużo pracy przygotowawczej i potem czyszczącej

masakra

stoi teraz choć sprawny na strychu i odpoczywa

moim zdaniem nie warto wydawać kasy na pseudo piorące odkurzacze, lepiej raz na jakiś czas wynająć kogos do tej pracy

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Nie mam Karcher'a ale mam Philipsa do sprzątania na mokro/sucho + pranie wykładzin dywanów + przystawka do mycia okien. Z praktyki mogę podpowiedzieć że taka maszyneria to wielki grzmot zajmujący sporo miejsca. Najwygodniejsze to to nie jest. Dużo ceregieli jest z czyszczeniem. Trzeba wylać syf potem co nieco przepłukać wysuszyć itd.. Zmywanie podłogi wcale nie idzie tak szybko. Szybciej wychodzi metodą tradycyjną czyli zamiatanie szczotką a później zmycie mopem. Sporo zabawy jest z "przezbrajaniem" odkurzacza z suchego odkurzania na funkcje mokre i na odwrót. Praktycznie w Philips'ie funkcje mokre są używane raz w roku do prania dywanów. Mycie okien i podłóg to sporadyczne zastosowanie. Przy zakupie takiej maszynki podstawowa moim zdaniem sprawa to szybkość i łatwość czyszczenia samego sprzętu, bo co z tego że łatwo sie sprzata jak później trzeba bawić się ze sprzętem. Dla przykładu podam przypadek turboszczotki do dywanów. Odkurzanie dywanu 5 minut czyszczenie z włosów/sierści szczotki tyle samo albo dłużej.

Pozdrawiam

No to już sama nie wiem :roll: ...

Na razie nie przyglądałam się na żywo, tylko w necie, będę musiała zrobić sobie wycieczkę do sklepu i popytać.

U mnie takie urządzenie jest koniecznością, ponieważ na dużej powierzchni będę mieć tzw. kamienny dywan, czyli podłogę chropowatą z drobnymi szczelinkami (drobne kamyczki zalane masą epoksydową).

Coś takiego:

http://members.chello.pl/w.dzwonkowska/peranrc1.JPG

Mop sobie z tym raczej nie poradzi...