Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ogólnie Husquarna jest lepsza, prostsza, bardziej dopracowana.

O wyborze decyduje bliskość serwisu i jego solidność, jakość.

Lepsza piła półprofesjonalna o średniej mocy 3-4.5 KM, nie jest żyłowana, jest szybsza "w akcji" -(można też pomóc sąsiadowi).

Przegląd serwisowy powinno się robić raz w roku - po czy przed sezonem.

- czyszczenie filtrów, świecy, sprawdzewnie łożysk, funkcjonowania hamulca bezpieczeństwa, przeczyszczenie dysz - regulacja obrotów- wolnych i maksymalnych.

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Swego czasu handlowałem tego typu rzeczami i do prac przy domu i kominku bardzo ładnie się sprzedawały dwa modele pilarek SOLO 636 i 639. 639 jest większa i mocniejsza ale ta 636 też sobie nieźle radzi.

Więcej tutaj:

http://www.extech.com.pl/Katalog/solo/pil_spal/index.html

Rafałek.

Konkretnie chodzi o ocenę stopnia zużycia i smarowanie.

Jak? Pewnie "na ucho" + boczne odchylanie.

Lecz bez prowadnicy i łańcucha

Trudno by robił to użytkownik bez doświadczenia porównawczego.

• 2 weeks później...
Zbieram się do zakupu piły spalinowej, będę jej używał do cięcia drawna kominkowego i podcinania drzewek. Na co mam zwrócić uwagę przy zakupie. Może możecie polecić konkretny model. Pozdrawiam
  • 6 months później...

Postanowiłem odświeżyć nieco wątek.

Przymierzam sie do zakupu piły spalinowej PARTNER 352 1,7KM, waga 4,7 kg i prowadnica 35cm za cenę 480zł. Może ktoś się wypowie?

Raczej nic tańszego i dobrego nie znajdę.

Ja kupiłem piłę Dolmar 111 3,3kM. Miałem 6m3 drewna do pocięcia a drewno twrde i podsuszone. Zanim mie miałem własnej pożyczyłem od sąsiada Makitę 1,8kM. Dodam, że Dolmar jest teraz własnością Makity.

Powiem tyle: to co Makitą byłem w stanie zrobić przez cały dzień Dolmarem robiłem przez 2 godziny. Oczywiście to jeszcze kwestia prowadnicy i łańcucha ale dobra mocna piła to dobra mocna piła i różnicę widać bez zagladania "pile w zęby". Zapłaciłem za nową 1150zł i myślę że mógłbym konkurować nie z jednym Sthilem czy Husqvarną. I jeszcze jedna obserwacja: piłując małą piłą, która strasznie się męczyła zużywałem ponad 3 razy więcej paliwa na ta samą pracę :)

Jeżeli chodzi o elektryczne to bardziej nadają się do żywopłotu niż piłowania twardego drewna - niejeden już spalił silnik.

• 1 year później...
Ja kupiłem piłę Dolmar 111 3,3kM. Miałem 6m3 drewna do pocięcia a drewno twrde i podsuszone. Zanim mie miałem własnej pożyczyłem od sąsiada Makitę 1,8kM. Dodam, że Dolmar jest teraz własnością Makity.

Powiem tyle: to co Makitą byłem w stanie zrobić przez cały dzień Dolmarem robiłem przez 2 godziny. Oczywiście to jeszcze kwestia prowadnicy i łańcucha ale dobra mocna piła to dobra mocna piła i różnicę widać bez zagladania "pile w zęby". Zapłaciłem za nową 1150zł i myślę że mógłbym konkurować nie z jednym Sthilem czy Husqvarną. I jeszcze jedna obserwacja: piłując małą piłą, która strasznie się męczyła zużywałem ponad 3 razy więcej paliwa na ta samą pracę :)

Jeżeli chodzi o elektryczne to bardziej nadają się do żywopłotu niż piłowania twardego drewna - niejeden już spalił silnik.

Właśnie się zastanawiam na kupnem DOLMARA. Na razie mam wiertnicę glebową tej firmy :).

Husquvarna E345 - to moge polecić. Nieduża, lekka ( chyba ok., 4 kg) łatwa w obsłudze, ergonomiczna i jak się o nią dba to wchodzi jak w masło.

jak kupiłem ostatnio piłe łancuchowa ale elektryczna firmy Flora PE2001.Piła kosztowała 270zł i ma moc 2kW. Firma moze nie jest z gornej pułki ale testowałem tej firmy 2 pompy do wody i sprawuja sie super.maja 2lata gwarancji door-to-door. serwis spisuje sie znakomicie bo wykonczyłem 1 pompe pompujac wode ze stawu przez 3doby non-stop...i wkreciło mi w wirnik jakies zielska i silnik sie zagotował...serwis bez mrugniecia okiem wymienil na nowa w ramach gwarancji.

Z tego powodu zainwestowałem dalej w ta firme zwazywszy ze sprzet maja dosc tani.

piła posiada łancuch i prowadnice firmy Oregon (wiec raczej dobra).Piła bez problemu radzi sobie z wiekszymi pniakami.

Ogolnie polecam ten sprzet dla ludzi co nie chodza na zarobek z ta piła bo domowego uzytku spisuje sie znakomice(ciecie drzewa na opał,wycinka drzew w ogrodzie,ciecie desek....itp)

Dość dobra firma. Zobacz czy masz serwis w okolicy i czy ten serwis się utrzyma.

Serwis istnieje co najmniej od kilkunastu lat, mam więc nadzieję, że się utrzyma :).

Dość dobra firma. Zobacz czy masz serwis w okolicy i czy ten serwis się utrzyma.

Serwis istnieje co najmniej od kilkunastu lat, mam więc nadzieję, że się utrzyma :).

Wiec nie ma się co szczypać i można kupować.

marcin_u - wszystko zależy od podejścia. Może się okazać, że to będzie dla Ciebie bardzo dobry zakup a dla innego niekoniecznie. Ja osobiście preferuję duże firmy produkujace "stałe" modele. Chodzi o to, że kupując pilarke do domu kupujemy ją najczęściej na całe zycie więc warto kupić taką do której części będą i za 15 lat. No chyba, że ktoś zakłada, że kupuje tanio a jak coś się stanie z 5 lat to opłaca się kupić nową za małe pieniądze.

Wiec nie ma się co szczypać i można kupować.

marcin_u - wszystko zależy od podejścia. Może się okazać, że to będzie dla Ciebie bardzo dobry zakup a dla innego niekoniecznie. Ja osobiście preferuję duże firmy produkujace "stałe" modele. Chodzi o to, że kupując pilarke do domu kupujemy ją najczęściej na całe zycie więc warto kupić taką do której części będą i za 15 lat. No chyba, że ktoś zakłada, że kupuje tanio a jak coś się stanie z 5 lat to opłaca się kupić nową za małe pieniądze.

tez mam takie zalozenie ze kupuje drogie i markowe sprzety ale na ktorych pracuje zarobkowo.jezeli cos zamierzam uzywac zadziej niz zarobkowo to czesto nie warto kupowac drogich markowych sprzetow.

ps.jezeli w tej markowej np uszkodzi sie silnik po okresie gwarancyjnym to naprawa moze byc drozsza niz kupienie nowego sprzetu firmy z nizszej połki.

za markowy sprzet musze zaplacic (o tej samej mocy) 3x wiecej...czasami nie warto przeplacac jak sie nie uzywa sprzetu czesto.