boguslaw 10.03.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Ogólnie Husquarna jest lepsza, prostsza, bardziej dopracowana. O wyborze decyduje bliskość serwisu i jego solidność, jakość.Lepsza piła półprofesjonalna o średniej mocy 3-4.5 KM, nie jest żyłowana, jest szybsza "w akcji" -(można też pomóc sąsiadowi).Przegląd serwisowy powinno się robić raz w roku - po czy przed sezonem.- czyszczenie filtrów, świecy, sprawdzewnie łożysk, funkcjonowania hamulca bezpieczeństwa, przeczyszczenie dysz - regulacja obrotów- wolnych i maksymalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.03.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Bogusław jak chcesz kontrolować łożyska? Pomijam szpilki na sprzęgle i na końcówce prowadnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joszko 10.03.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Swego czasu handlowałem tego typu rzeczami i do prac przy domu i kominku bardzo ładnie się sprzedawały dwa modele pilarek SOLO 636 i 639. 639 jest większa i mocniejsza ale ta 636 też sobie nieźle radzi. Więcej tutaj:http://www.extech.com.pl/Katalog/solo/pil_spal/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.03.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Rafałek.Konkretnie chodzi o ocenę stopnia zużycia i smarowanie. Jak? Pewnie "na ucho" + boczne odchylanie. Lecz bez prowadnicy i łańcuchaTrudno by robił to użytkownik bez doświadczenia porównawczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.03.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Myślę, że na oko czy ucho to będzie małomiarodajne... Lepszy byłby test na twardym drewnie.... sprawdzisz przy okazji sprzęgło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 12.03.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 Kupilem dzis Husqvarne 340 za 950 zl uzywana ale w idealnym stanie. Mam nadzieje ze bedzie mi dlugo i bezawaryjnie sluzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruner 13.03.2005 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 ale husqwarny sie psują i trzeba je odpalać na popych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamikazeeeee 27.03.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 Zbieram się do zakupu piły spalinowej, będę jej używał do cięcia drawna kominkowego i podcinania drzewek. Na co mam zwrócić uwagę przy zakupie. Może możecie polecić konkretny model. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 27.03.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2005 Bardzo proszę;http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=42660&highlight=jak%B1+kupi%E6+pi%B3%EAja polecam STIHL obecnie kosztuje 799zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broncio 14.10.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Postanowiłem odświeżyć nieco wątek. Przymierzam sie do zakupu piły spalinowej PARTNER 352 1,7KM, waga 4,7 kg i prowadnica 35cm za cenę 480zł. Może ktoś się wypowie? Raczej nic tańszego i dobrego nie znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.10.2005 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 DObra marka ale zastanó się co będziesz ciąć. Jeśli grube i twarde drewno do paleniaw większych ilościach to może być troszkę za słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 17.10.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Ja kupiłem piłę Dolmar 111 3,3kM. Miałem 6m3 drewna do pocięcia a drewno twrde i podsuszone. Zanim mie miałem własnej pożyczyłem od sąsiada Makitę 1,8kM. Dodam, że Dolmar jest teraz własnością Makity. Powiem tyle: to co Makitą byłem w stanie zrobić przez cały dzień Dolmarem robiłem przez 2 godziny. Oczywiście to jeszcze kwestia prowadnicy i łańcucha ale dobra mocna piła to dobra mocna piła i różnicę widać bez zagladania "pile w zęby". Zapłaciłem za nową 1150zł i myślę że mógłbym konkurować nie z jednym Sthilem czy Husqvarną. I jeszcze jedna obserwacja: piłując małą piłą, która strasznie się męczyła zużywałem ponad 3 razy więcej paliwa na ta samą pracę Jeżeli chodzi o elektryczne to bardziej nadają się do żywopłotu niż piłowania twardego drewna - niejeden już spalił silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lackyluk 17.10.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Ja używam SOLO 636. Jakość za rozsądną cenę. Przeszła ze mną przez całą budowę. Naprawdę sporo przerżnęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.08.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Ja kupiłem piłę Dolmar 111 3,3kM. Miałem 6m3 drewna do pocięcia a drewno twrde i podsuszone. Zanim mie miałem własnej pożyczyłem od sąsiada Makitę 1,8kM. Dodam, że Dolmar jest teraz własnością Makity. Powiem tyle: to co Makitą byłem w stanie zrobić przez cały dzień Dolmarem robiłem przez 2 godziny. Oczywiście to jeszcze kwestia prowadnicy i łańcucha ale dobra mocna piła to dobra mocna piła i różnicę widać bez zagladania "pile w zęby". Zapłaciłem za nową 1150zł i myślę że mógłbym konkurować nie z jednym Sthilem czy Husqvarną. I jeszcze jedna obserwacja: piłując małą piłą, która strasznie się męczyła zużywałem ponad 3 razy więcej paliwa na ta samą pracę Jeżeli chodzi o elektryczne to bardziej nadają się do żywopłotu niż piłowania twardego drewna - niejeden już spalił silnik. Właśnie się zastanawiam na kupnem DOLMARA. Na razie mam wiertnicę glebową tej firmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.08.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Właśnie się zastanawiam na kupnem DOLMARA. Na razie mam wiertnicę glebową tej firmy . Dość dobra firma. Zobacz czy masz serwis w okolicy i czy ten serwis się utrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.08.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Husquvarna E345 - to moge polecić. Nieduża, lekka ( chyba ok., 4 kg) łatwa w obsłudze, ergonomiczna i jak się o nią dba to wchodzi jak w masło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 12.08.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 jak kupiłem ostatnio piłe łancuchowa ale elektryczna firmy Flora PE2001.Piła kosztowała 270zł i ma moc 2kW. Firma moze nie jest z gornej pułki ale testowałem tej firmy 2 pompy do wody i sprawuja sie super.maja 2lata gwarancji door-to-door. serwis spisuje sie znakomicie bo wykonczyłem 1 pompe pompujac wode ze stawu przez 3doby non-stop...i wkreciło mi w wirnik jakies zielska i silnik sie zagotował...serwis bez mrugniecia okiem wymienil na nowa w ramach gwarancji.Z tego powodu zainwestowałem dalej w ta firme zwazywszy ze sprzet maja dosc tani.piła posiada łancuch i prowadnice firmy Oregon (wiec raczej dobra).Piła bez problemu radzi sobie z wiekszymi pniakami.Ogolnie polecam ten sprzet dla ludzi co nie chodza na zarobek z ta piła bo domowego uzytku spisuje sie znakomice(ciecie drzewa na opał,wycinka drzew w ogrodzie,ciecie desek....itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.08.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Dość dobra firma. Zobacz czy masz serwis w okolicy i czy ten serwis się utrzyma. Serwis istnieje co najmniej od kilkunastu lat, mam więc nadzieję, że się utrzyma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.08.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Dość dobra firma. Zobacz czy masz serwis w okolicy i czy ten serwis się utrzyma. Serwis istnieje co najmniej od kilkunastu lat, mam więc nadzieję, że się utrzyma . Wiec nie ma się co szczypać i można kupować. marcin_u - wszystko zależy od podejścia. Może się okazać, że to będzie dla Ciebie bardzo dobry zakup a dla innego niekoniecznie. Ja osobiście preferuję duże firmy produkujace "stałe" modele. Chodzi o to, że kupując pilarke do domu kupujemy ją najczęściej na całe zycie więc warto kupić taką do której części będą i za 15 lat. No chyba, że ktoś zakłada, że kupuje tanio a jak coś się stanie z 5 lat to opłaca się kupić nową za małe pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 12.08.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Dość dobra firma. Zobacz czy masz serwis w okolicy i czy ten serwis się utrzyma. Serwis istnieje co najmniej od kilkunastu lat, mam więc nadzieję, że się utrzyma . Wiec nie ma się co szczypać i można kupować. marcin_u - wszystko zależy od podejścia. Może się okazać, że to będzie dla Ciebie bardzo dobry zakup a dla innego niekoniecznie. Ja osobiście preferuję duże firmy produkujace "stałe" modele. Chodzi o to, że kupując pilarke do domu kupujemy ją najczęściej na całe zycie więc warto kupić taką do której części będą i za 15 lat. No chyba, że ktoś zakłada, że kupuje tanio a jak coś się stanie z 5 lat to opłaca się kupić nową za małe pieniądze. tez mam takie zalozenie ze kupuje drogie i markowe sprzety ale na ktorych pracuje zarobkowo.jezeli cos zamierzam uzywac zadziej niz zarobkowo to czesto nie warto kupowac drogich markowych sprzetow. ps.jezeli w tej markowej np uszkodzi sie silnik po okresie gwarancyjnym to naprawa moze byc drozsza niz kupienie nowego sprzetu firmy z nizszej połki. za markowy sprzet musze zaplacic (o tej samej mocy) 3x wiecej...czasami nie warto przeplacac jak sie nie uzywa sprzetu czesto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts