Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam jedną wątpliwość co do mojego projektu. Działkę zakupiłem już z pozwoleniem na budowę- nie uczestniczyłem bezpośrednio w adaptacji.

Projektantka podczas adaptacji dostosowała wysokość budynku do WZ (maks 770cm)  zrobiła to przez podniesienie ścianki kolankowej i zmianę kąta nachylenia dachu z 40 do 35 stopni. 

Problem i wątpliwość mam gdzie indziej. Jeśli dobrze to czytam to pierwotnie podłoga budynku miała być 32 cm nad gruntem ale zostało to przekreślone i  zmniejszone na 2 cm. Boję sie, że budynek bedzie osadzony zbyt nisko. Czy mam się czego obawiać, czy da sie jakoś to naprawić?

Zamierzam skontaktować sie z projektantem, który pracował nad tym projektem ale bardzo proszę forumowiczów o przeanalizowaniu tych wymiarów i ewentualne sugestie.

Z góry dziękuję spacer.png

https://forum.murator.pl/topic/298788-problem-z-poziomem-0-budynku/

Jak Twoje stopu mają stykać się z podłoga na wysokości 2cm powyżej poziomu terenu, to znaczy, że tylko okładzina wystaje ponad poziom terenu. Wydaje się to fajną integracją ogrodu i domu... Ale z kilku powodów jest ryzykowne

Standardowo chudziak powinien być co najmniej kilkanaście cm powyżej poziomu terenu (pierwotnie miałeś zaprojektowane IMO i tak odważnie - ja bym szybciej to wolał podnieść, niż obniżyć) i na nim szczelna hydroizolacja pozioma połączona z hydroizolacją na ścianie fundamentowej, która powinna z chudziakiem tworzyć jedną płaszczyznę. Poniżej wtedy choćby potop. Na tej hydroizolacji kładziesz EPS i stawiasz ściany. I jednemu i drugiemu nie groźne ulewy i podciąganie kapilarne. I to jest bezpieczne rozwiązanie - choć wymaga kilku schodków do drzwi.

Jak masz chudziaka te 30cm poniżej poziomu terenu, to gdzie ma się kończyć ściana fundamentowa i jak poprowadzić hydroizolację? Gdzie dać termoizolację? Jak do poziomu +2 dajesz bloczki fundamentowe, to stykają się one od wewnątrz z wylewką. A to znaczny mostek do gruntu nawet przy grzejnikach - a ogromny przy podłogówce.

Jak poprowadzić hydroizolację, żeby była trwale szczelna?

Te pytania zadaj projektantowi, co tak wymyślił. IMVHO nie ma bezpiecznego rozwiązania tych dylematów - a w miarę dobre będą drogie.

https://forum.murator.pl/topic/298788-problem-z-poziomem-0-budynku/#findComment-9172942

Zero 2cm nad terenem to jak już napisano bardzo mało lub wręcz za nisko. Jeżeli dom na górce i teren piaszczysty to można sie zastanawiać, ale to ogromne ryzyko. Co można zrobić, chyba tylko ściana kolankowa do obniżenia ale to obniża komfrt na poddaszu. A masz minimlny kat określony w WZ? Może tu poszukaj 25-30stopni też trochę da zysku.   

https://forum.murator.pl/topic/298788-problem-z-poziomem-0-budynku/#findComment-9173033