Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom - większy czy mniejszy - doradźcie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy problem z decyzją co do projektu domu.

Ciągle coś ktoś mówi i nie możemy podjąć decyzji co do rozmiaru.

Doradźcie proszę.

Rodzina 2+2.

1. Dom większy - 180 m2 pow. użytk. (4 sypialnie)

2. Dom mniejszy - 150 m2 pow. użytk. (3 sypialnie)

Zbuduj ten na ktory cie stac. Na zbudowanie, wykonczenie i utrzymanie. Jak bedziesz mial o to spokojna glowe, to na pewno bedzie Wam sie mieszkalo cudnie i szczesliwie bez wzgledu na te dodatkowe 30 mkw.

Jeśli chodzi o wygodę - wiadomo że większy

Jeśli o aspekt ekonomiczny - trudno powiedzieć. Zakładam, że chcesz budować oba domy w podobnej technologii. Ale liczy się też kształt i skomplikowanie dachu, podpiwniczenie, stolarka, kominy... Jeśli ten mniejszy projekt zawiera jakieś dziwne rozwiązania, może się okazać nawet droższy od większego ;-)

Tak na sucho - trudno powiedzieć

BabaB

aba projekty sa dosc podobne, mniej wiecej tak samo skomplikowane - roznia sie wielkoscia , wiec ..... ?

Więc jest to pytanie, czy masz te dodatkowe ok. 40-70 tys zł. Jeśli jesteście rodziną młodą i "potencjalnie rozwojową" albo często nocujecie (chcecie nocować) gości, dodatkowa sypialnia może być skarbem. Ja buduję dom m.in. z powodu braku dodatkowej sypialni (3 dzieci, 3 sypialnie) w mieszkaniu.

A ile Wam potrzeba pomieszczeń? U nas na przykład potrzebna jest w domu pracownia. Dla rodziny 2+2 trzy sypialnie wystarczą, ale licho i bociany nie śpią 8) Nas jest piątka ;-)

Dla mnie w domu niezbędną rzeczą jest pomieszczenie gospodarcze/kotłownia i wygodny garaż. Fajna jest też spiżarnia przy kuchni. A to wszystko "kosztuje" dodatkowe metry

Nie bez znaczenia jest też rozplanowanie, ogólna funkcjonalność obu projektów. Jeśli możesz, zamieść linki - będzie łatwiej coś doradzić

Jeśli masz "cienki budżet" - trzeba polubić mniejsze domki. Te 30 m to różnica w powierzchni użytkowej czy po podłodze? Tu też trzeba uważać - buduje sie tą podłogę - czasem biura projektowe zaniżaja powierzchnię domu, żeby wydawał się tańszy.

BabaB

Ja bym wolał wybudować dom 150m2 bardziej komfortowy za cenę domu 180m2.

co to jest komfort, to nie przestrzeń ? czy klitka super urządzona może być komfotrowa ?. Co jest bardziej komfortowe Cinquecento z elektrycznymi szybami, czy Mondeo z reczną korbką ?.

ps. jestem zwolenikiem minimalizmu (nie mylić z małymi pomieszczeniami)

Ja bym wolał wybudować dom 150m2 bardziej komfortowy za cenę domu 180m2.

co to jest komfort, to nie przestrzeń ? czy klitka super urządzona może być komfotrowa ?. Co jest bardziej komfortowe Cinquecento z elektrycznymi szybami, czy Mondeo z reczną korbką ?.

Niestety, to ma się nijak do rzeczywistości :-?

De gustibus non disputandum est

Dla jednego TAK dla innego NIE.

Pozdrawiam

Komfort to nie tylko powierzchnia. Nie rozmawiamy przecież czy lepsza klitka 50m2 czy dom 200m2. Poprostu zamiast wydawac 50 tys na dodatkowe 30m2 wolałbym taką kasę władować w mniejszy dom.

Lepiej by mi się w nim mieszkało niż z jednym czy dwoma pokojami więcej.

Zgadzam się z Jezierem,że nie ma takiego prostego i jednoznacznego przełożenia.

Ja np. wolała bym dobrze urządzoną łazienkę 5 metrów,niż kiepsko wyposażoną 10 metrową.

Co do rozwoju rodziny - trudno przewidzieć,a ile już domów zbudowano z pustymi ciągle pokojami,bo mogą się kiedyś przydać,tylko że niewiadomo kiedy...A może nigdy?

W dużej mierze sukces zależy od samego projektu,zwłaszcza takiego zaprojektowania wnętrz,by daną przestrzeń najlepiej wykorzystać.

I to jest kwestia pomysłów,dobrych koncepcji,nie zaś ilości wydanych pieniędzy.