Jacek69 07.03.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Mamy problem z decyzją co do projektu domu. Ciągle coś ktoś mówi i nie możemy podjąć decyzji co do rozmiaru. Doradźcie proszę.Rodzina 2+2.1. Dom większy - 180 m2 pow. użytk. (4 sypialnie)2. Dom mniejszy - 150 m2 pow. użytk. (3 sypialnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 07.03.2005 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Większy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 07.03.2005 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 jacek,wysłałem Ci na maila pena ankiete- może pomoże Wami rozwiązać problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 07.03.2005 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 niedawno bylo na forum, pod hasłem duży dom i konsekwencje ;ub jakoś tak - ale przy takich dylematach to wiadomo większy, można się zastanawiać 150 czy 300 lub ew, 120 a 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.03.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Mamy problem z decyzją co do projektu domu. Ciągle coś ktoś mówi i nie możemy podjąć decyzji co do rozmiaru. Doradźcie proszę. Rodzina 2+2. 1. Dom większy - 180 m2 pow. użytk. (4 sypialnie) 2. Dom mniejszy - 150 m2 pow. użytk. (3 sypialnie) Zbuduj ten na ktory cie stac. Na zbudowanie, wykonczenie i utrzymanie. Jak bedziesz mial o to spokojna glowe, to na pewno bedzie Wam sie mieszkalo cudnie i szczesliwie bez wzgledu na te dodatkowe 30 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2005 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Jeśli chodzi o wygodę - wiadomo że większy Jeśli o aspekt ekonomiczny - trudno powiedzieć. Zakładam, że chcesz budować oba domy w podobnej technologii. Ale liczy się też kształt i skomplikowanie dachu, podpiwniczenie, stolarka, kominy... Jeśli ten mniejszy projekt zawiera jakieś dziwne rozwiązania, może się okazać nawet droższy od większego Tak na sucho - trudno powiedzieć BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 07.03.2005 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 aba projekty sa dosc podobne, mniej wiecej tak samo skomplikowane - roznia sie wielkoscia , wiec ..... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Jacku - taki,na jaki Cię stać.Każy m2 to około 2000zł, z tym że im większy dom tym cena za 1m2 będzie niższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 07.03.2005 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 aba projekty sa dosc podobne, mniej wiecej tak samo skomplikowane - roznia sie wielkoscia , wiec ..... ? Więc jest to pytanie, czy masz te dodatkowe ok. 40-70 tys zł. Jeśli jesteście rodziną młodą i "potencjalnie rozwojową" albo często nocujecie (chcecie nocować) gości, dodatkowa sypialnia może być skarbem. Ja buduję dom m.in. z powodu braku dodatkowej sypialni (3 dzieci, 3 sypialnie) w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 07.03.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 jestem za wiekszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 07.03.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Rozumiem, że stawiając w ten sposób pytanie, masz odpowiednie fundusze na oba Jeżeli tak, to zdecydowanie ten z większą liczbą pokoi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 07.03.2005 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 aha i nie zapomnij salon przynajmniej 40m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 A ile Wam potrzeba pomieszczeń? U nas na przykład potrzebna jest w domu pracownia. Dla rodziny 2+2 trzy sypialnie wystarczą, ale licho i bociany nie śpią Nas jest piątka Dla mnie w domu niezbędną rzeczą jest pomieszczenie gospodarcze/kotłownia i wygodny garaż. Fajna jest też spiżarnia przy kuchni. A to wszystko "kosztuje" dodatkowe metry Nie bez znaczenia jest też rozplanowanie, ogólna funkcjonalność obu projektów. Jeśli możesz, zamieść linki - będzie łatwiej coś doradzić Jeśli masz "cienki budżet" - trzeba polubić mniejsze domki. Te 30 m to różnica w powierzchni użytkowej czy po podłodze? Tu też trzeba uważać - buduje sie tą podłogę - czasem biura projektowe zaniżaja powierzchnię domu, żeby wydawał się tańszy. BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 07.03.2005 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Jacku - taki,na jaki Cię stać.Każy m2 to około 200zł, z tym że im większy dom tym cena za 1m2 będzie niższa pewnie chodziło o 2.000 zł/m2 i to daje różnicę w inwestycji w wysokości ok. 45-60 tys. zł zakładając, że m2 kosztuje ok. 1.500-2.000 zł/m2 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.03.2005 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Ja bym wolał wybudować dom 150m2 bardziej komfortowy za cenę domu 180m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 07.03.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Ja bym wolał wybudować dom 150m2 bardziej komfortowy za cenę domu 180m2. co to jest komfort, to nie przestrzeń ? czy klitka super urządzona może być komfotrowa ?. Co jest bardziej komfortowe Cinquecento z elektrycznymi szybami, czy Mondeo z reczną korbką ?. ps. jestem zwolenikiem minimalizmu (nie mylić z małymi pomieszczeniami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 07.03.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Przede wszystkim na miarę możliwości i POTRZEB.Stawiam na mniejszy (przy rodzinie 2+2).Za jakiś czas będzie 2+ 0 (dzieci "wyfruną") i będzie aż za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 07.03.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Ja bym wolał wybudować dom 150m2 bardziej komfortowy za cenę domu 180m2. co to jest komfort, to nie przestrzeń ? czy klitka super urządzona może być komfotrowa ?. Co jest bardziej komfortowe Cinquecento z elektrycznymi szybami, czy Mondeo z reczną korbką ?. Niestety, to ma się nijak do rzeczywistości De gustibus non disputandum est Dla jednego TAK dla innego NIE. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.03.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Komfort to nie tylko powierzchnia. Nie rozmawiamy przecież czy lepsza klitka 50m2 czy dom 200m2. Poprostu zamiast wydawac 50 tys na dodatkowe 30m2 wolałbym taką kasę władować w mniejszy dom. Lepiej by mi się w nim mieszkało niż z jednym czy dwoma pokojami więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Zgadzam się z Jezierem,że nie ma takiego prostego i jednoznacznego przełożenia.Ja np. wolała bym dobrze urządzoną łazienkę 5 metrów,niż kiepsko wyposażoną 10 metrową.Co do rozwoju rodziny - trudno przewidzieć,a ile już domów zbudowano z pustymi ciągle pokojami,bo mogą się kiedyś przydać,tylko że niewiadomo kiedy...A może nigdy?W dużej mierze sukces zależy od samego projektu,zwłaszcza takiego zaprojektowania wnętrz,by daną przestrzeń najlepiej wykorzystać.I to jest kwestia pomysłów,dobrych koncepcji,nie zaś ilości wydanych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts