roberrt 30.08.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 weynrob tez mam staw mam jesiotry ale moje nie padaja naszczescie,staw wykopałem grubo ponad rok temu a jak tam twoj staw? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 31.08.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Widze że temat ożył U mnie jest różnie tzn w zimę mase mi padło ryb ale te jesiotry nie--może ich juz tam nie ma-bo nie złowiłem w tym roku żadnego wpuściłem na wiosne sporo karpia i pare szczupaków i jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem pozdr wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberrt 31.08.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 W tym roku jak zarybiałem kupiłem z gospodarstwa rybnego kiepski narybek karpia (oczywiscie miał byc zdrowy w 100%) z 500szt zostało moze 50szt reszte tego narybku wytempiły czaple... porażka. Z zeszłego roku z jesieni ryby są ok zime ładnie przetrzymały -jesiotry,liny, karpie i jeden sum .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 08.09.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Cieszę się, że miłośnicy oczek wodnych itp znów się ujawnili. Jeśli macie jakieś problemy, chętnie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 08.09.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Chce na mojej działce wykopac staw..bedzie wiekszy niz 30m2 bo chce zeby mial okolo 25x10m w ksztalcie owalnym.wiem ze powinienem dostaxc pozwolenie na budowe i zrobic projekty itp...ale czy mozna to ominac? Na dzialce mam podmokły teren i jak jeszcze nie wykopalem rowow odwadniajacych to woda miejscami stala na powierzchni nawet podczas dlugotrwalego braku deszczu.z tego wzgledu chce zeby to wygladalo ze oczko juz bylo a ja je tylko uporzadkowalem i troche poglebilem..max 2mdzialka w tej chwili wyglada tak..http://images3.fotosik.pl/116/d96eafadebef1f36.jpgten gruz to utwardzona droga..jeszcze nie skonczona.za droga w tej trzcinie chce kopac staw. http://images1.fotosik.pl/91/be725ef716294318.jpga tak wyglada tam roslinnosc..i row ktory wykopalem w celu obnizenia poziomu wody na dzialce. Oczko bedzie zasilane woda gruntowa naturalnie+woda z drenazy dzialki...i moze z deszczowki ktora bedzie odprowadzana z domu ktory bedzie teraz budowany.A nadmiar wody chce wpuscic do studzienki meliracyjnej zeby tym samym w jakims stopniu regulowac poziom wody gruntowej na dzialce. Czy uwazacie ze przejdzie ten staw bez zezwolen? czy moze wystarczy w tym wypadku zwykle zgloszenie o checi zagospodarowania i uporzadkowania "Stawu"ktory nie dokonca istnieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 08.09.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Ja bym kopał i sie niczym nie przejmowałjak cos to powiesz ze magazynujesz wode--a teraz jest wodny deficyt-do podlewania działkinikt cie za to nie powiesi:)kop śmiało nie martw sie na zapaspozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 09.09.2006 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Jeśli potraktujesz swój stawik jako zbiornik przeciwpożarowy, to zdaje się że jest to zgodne z prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 10.09.2006 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 czy to znaczy ze "staw" jako zbiornik P-POZ lub jako magazyn wody do podlewania nie potrzeba zadnych pozwolen i zgloszen? moze podacie na to jakis paragraf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 10.09.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 ja nie jestem od szukania ci paragrafów idź do gminy/starostwa czy innego bur...... i zapytaj sie co na co potrzebne albo poprostu kop i nie szukaj wrazeń pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzybek 13.09.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 WItam!Prawie rok temu wykopałem na działce staw 30x10 i tej wiosny zarybiłem go karpiem. Działka znajduje sie kawałek od miejsca gdzie mieszkam na codzień i zaczeło brakować mi czasu na odwiedzanie stawu w celu karmienia ryb! I tu prośba o pomoc: potrzebuje informacji na temat budowy karmnika. Najchetniej jakies linki do zdjęć lub instruktarzy jak cos takiego zbudowac!Z GÓRY DZIĘKUJE I POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 14.09.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Karmiki stosuje się do karmienia granulatem - produkuje je w Polsce firma SDK - mają stronę bodaj http://www.sdk.pl czy jakoś tak. Przy karmieniu zbożem wystarczy wbita tyczka i sitko na kiju do sprawdzania, czy ryby zjadły. Jak wygląda kij chyba wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 14.09.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Karmiki stosuje się do karmienia granulatem - produkuje je w Polsce firma SDK - mają stronę bodaj http://www.sdk.pl czy jakoś tak. Przy karmieniu zbożem wystarczy wbita tyczka i sitko na kiju do sprawdzania, czy ryby zjadły. Jak wygląda kij chyba wiesz. Z całym szacunkiem dla ciebie cyprinus ale wyjasnij mi zasade działania karmnika pod postacia wbitej tyczki i sitka do sprawdzania :) wiem jak wyglada kij wiec ten element pomin w swoich wyjaśnieniach pozdr PS od rana mam dobry humor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzybek 16.09.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 To czy ktoś mogłby mi w jakikolwiek sposób pomóc??? Doradzcie jak cos takiego zbudowac!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 16.09.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 czy to znaczy ze "staw" jako zbiornik P-POZ lub jako magazyn wody do podlewania nie potrzeba zadnych pozwolen i zgloszen? moze podacie na to jakis paragraf? Ustawa Prawo Budowlane i ustawy pokrewne, wymienione w preambule "Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej: a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, b) płyt do składowania obornika, c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do 25 m3, d) obiektów do neutralizacji ścieków o wydajności do 5 m3 na dobę, e) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wysokości nie większej niż 4,50 m, 2) obiektów budowlanych piętrzących wodę i upustowych o wysokości piętrzenia poniżej 1 m poza rzekami żeglownymi oraz poza obszarem parków narodowych, rezerwatów przyrody i parków krajobrazowych oraz ich otulin, 3) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy oraz ustawianie barakowozów używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach geologicznych i pomiarach geodezyjnych, 4) obiektów małej architektury,(...) (...)Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o: 4) obiekcie małej architektury - należy przez to rozumieć niewielkie obiekty, a w szczególności: a) kultu religijnego, jak: kapliczki, krzyże przydrożne, figury, b) posągi, wodotryski i inne obiekty architektury ogrodowej, http://www.abc.com.pl/serwis/du/2000/1126.htm i KC Art. 143.W granicach określonych przez społeczno-gospodarcze przeznaczenie gruntu własność gruntu rozciąga się na przestrzeń nad i pod jego powierzchnią. Przepis ten nie uchybia przepisom regulującym prawa do wód. Art. 144. Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.http://e-prawnik.pl/prawo/data.php/dHlwZT00MTAwJmlkPTQ0NjAmdj0xMjI4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 16.09.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 czy to znaczy ze "staw" jako zbiornik P-POZ lub jako magazyn wody do podlewania nie potrzeba zadnych pozwolen i zgloszen? moze podacie na to jakis paragraf? Ustawa Prawo Budowlane i ustawy pokrewne, wymienione w preambule "Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej: a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, b) płyt do składowania obornika, c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do 25 m3, d) obiektów do neutralizacji ścieków o wydajności do 5 m3 na dobę, e) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wysokości nie większej niż 4,50 m, 2) obiektów budowlanych piętrzących wodę i upustowych o wysokości piętrzenia poniżej 1 m poza rzekami żeglownymi oraz poza obszarem parków narodowych, rezerwatów przyrody i parków krajobrazowych oraz ich otulin, 3) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy oraz ustawianie barakowozów używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach geologicznych i pomiarach geodezyjnych, 4) obiektów małej architektury,(...) (...)Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o: 4) obiekcie małej architektury - należy przez to rozumieć niewielkie obiekty, a w szczególności: a) kultu religijnego, jak: kapliczki, krzyże przydrożne, figury, b) posągi, wodotryski i inne obiekty architektury ogrodowej, http://www.abc.com.pl/serwis/du/2000/1126.htm i KC Art. 143.W granicach określonych przez społeczno-gospodarcze przeznaczenie gruntu własność gruntu rozciąga się na przestrzeń nad i pod jego powierzchnią. Przepis ten nie uchybia przepisom regulującym prawa do wód. Art. 144. Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.http://e-prawnik.pl/prawo/data.php/dHlwZT00MTAwJmlkPTQ0NjAmdj0xMjI4 Z tego co tu jest napisane to nie widze ze zbiornik p-poz lub zbiornik wody do podlewania jest zwolniony z pozwolenia na budowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 16.09.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Chce na mojej działce wykopac staw..bedzie wiekszy niz 30m2 bo chce zeby mial okolo 25x10m w ksztalcie owalnym.wiem ze powinienem dostaxc pozwolenie na budowe i zrobic projekty itp...ale czy mozna to ominac? Na dzialce mam podmokły teren i jak jeszcze nie wykopalem rowow odwadniajacych to woda miejscami stala na powierzchni nawet podczas dlugotrwalego braku deszczu.z tego wzgledu chce zeby to wygladalo ze oczko juz bylo a ja je tylko uporzadkowalem i troche poglebilem..max 2m dzialka w tej chwili wyglada tak.. http://images3.fotosik.pl/116/d96eafadebef1f36.jpg ten gruz to utwardzona droga..jeszcze nie skonczona. za droga w tej trzcinie chce kopac staw. http://images1.fotosik.pl/91/be725ef716294318.jpg a tak wyglada tam roslinnosc..i row ktory wykopalem w celu obnizenia poziomu wody na dzialce. Oczko bedzie zasilane woda gruntowa naturalnie+woda z drenazy dzialki...i moze z deszczowki ktora bedzie odprowadzana z domu ktory bedzie teraz budowany. A nadmiar wody chce wpuscic do studzienki meliracyjnej zeby tym samym w jakims stopniu regulowac poziom wody gruntowej na dzialce. Czy uwazacie ze przejdzie ten staw bez zezwolen? czy moze wystarczy w tym wypadku zwykle zgloszenie o checi zagospodarowania i uporzadkowania "Stawu"ktory nie dokonca istnieje? Wyglada to tak jakby bylo tam kiedys jakies oczko wodne. Sprawdz w geodezji , moze juz jest na mapach. I nie idz na skroty , zalatw wszystko zgodnie z prawem. Nie daj Boze utopi sie ktos kiedys w tym stawie i bedziesz mial klopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 16.09.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Z tego co tu jest napisane to nie widze ze zbiornik p-poz lub zbiornik wody do podlewania jest zwolniony z pozwolenia na budowe.. No, właśnie !!! Bo oczko wodne nasz Wydz. Architektury kwalifikuje jako małą architekturę i nie wymaga nawet zgłoszenia. Ale w przepisach nic nie znalazłam o zwolnieniu z pozwolenia na budowę basenów p/pożarowych i zbiorników retencyjnych ( te ostatnie to także Ustawa prawo wodne), natomiast znalażlam o przygotowaniu dokumentacji do takiego zbiornika, firma wykonująca takowe reklamuje: - Rozpoznanie możliwości odbudowy istniejących urządzeń piętrzących i zbiorników wodnych - Projekty odbudowy i budowy zbiorników retencyjnych wraz z budowlami piętrzącymi - Projektów stawów wodnych -Projektów zastawek, przepustów z piętrzeniem na istniejących ciekach - Operatów wodno-prawnych i zmiany użytkowania gruntów - Sporządzanie wniosków w celu uzyskania pozwolenia na budowę Ale z tego co pamiętam nie wymaga pozwolenia, odtworzenie istniejącego wcześniej zbiornika, cieku, rowu melioracyjnego, łaki zalewowej, etc... Warto spytac w nadzorze budowlanym i w Regionalnym Zarządzie Wód śródlądowych ( tak się to chyba nadal nazywa?) http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=67388&sid=27b79e27e3e2b620413dd79d285b5145 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 16.09.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Wyglada to tak jakby bylo tam kiedys jakies oczko wodne. Sprawdz w geodezji , moze juz jest na mapach. I nie idz na skroty , zalatw wszystko zgodnie z prawem. Nie daj Boze utopi sie ktos kiedys w tym stawie i bedziesz mial klopoty. Dzialka jest moja od niedawna ale znam ta dzialke od 30lat (bo tyle mam).. to jest dzialka po dziadkach i nigdy tam nie bylo zadnego oczka,stawu..te trzciny porosly dlatego ze w tym miejscu poziom wod gruntowych jest bardzo plytko i rowniez z tego powodu ze w tym miejscu konczyla sie stara rura kanalizacji deszczowej ktora nie zostala usunieta po wybudowaniu nowej obok dzialki i ta stara rura rowniez plynela woda ktora wylewala sie na dzialke i podtapiała ja. Obok dzialki jest tez małe bagienko na ktorym rosly trzciny ktore rozrosly sie na moja dzialke. Ja chcialbym "upiec 2 piczenie na 1 ogniu" i wykopac staw a piach z wykopanego stawu (bo jest ładny zółty piach pod warstwa humusu) uzyc do wypełnienia fundamentow i podniesienia troche gruntu pod domem. staw ma słuzyc rowniez do obnizenia i wyregulowania poziomu wod gruntowych na dzialce, a przy okazji zeby bylo na co popatrzec ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 17.09.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 dyskusja bez sensu kop ten staw i nie zawracaj sobie dupy jakimis przepisami bo zycie ci upłynie na dyskusji o przepisach a wykopany zostanie nie staw a dołek na cmentarzu pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.09.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2006 dyskusja bez sensu kop ten staw i nie zawracaj sobie dupy jakimis przepisami bo zycie ci upłynie na dyskusji o przepisach a wykopany zostanie nie staw a dołek na cmentarzu pozdr "Legalizacja budowy stawu hodowlanego Data: 06.09.2006 r. Pytanie: Rolnik wybudował staw na gruncie rolnym celem hodowli ryb, bez powiadamiania stosownych urzędów. Powierzchnia stawu wynosi 35 arów. Po interwencji sąsiadów, rolnik dostał decyzję uznającą, że staw jest samowolą budowlaną i nakazującą rolnikowi jego likwidację. Czy istnieje podstawa prawna, pozwalająca rolnikowi odwołać się od decyzji nakazującej likwidację stawu oraz czy staw rybny na gruncie rolnym o powierzchni 35 arów wymaga pozwolenia budowlanego?" http://e-prawnik.pl/prawo/vortal.php/dj0yMzMmcHY9MjMmdnQ9MiZ0PTgxOTI Ja też mam taką działkę pod Wrocławiem i dawniej nazywało się to wasser-łaka, czyli łąka zalewowa, retencyjna, na którą płynęły wody z rowów melioracyjnych i spustów kanalizacji deszczowej. Obecnie gmina przekwalifikowała ją z urzędu na budowlaną. Tak jak u marcina_u, jako "rolnik" zamierzałam tam zrobic oczyszczalnię biologiczną dla paru domostw do 7, ,5m3/dobę, ( bez pozwolenia na budowę) korzystając z czyszczącej właściwości trzciny i wstępnego( nieprzepuszcalnego) złoża słomy. Ale , gdy przyszło do partycypacji finansowej... chłopy się wycofały. Pozwolenia nie wymaga ( prawo budowlane) art23. budowa: 3) indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę (...) 14) obiektów budowlanych piętrzących wodę i upustowych o wysokości piętrzenia poniżej 1 m poza rzekami żeglownymi oraz poza obszarem parków narodowych, rezerwatów przyrody i parków krajobrazowych oraz ich otulin, 15) przydomowych basenów i oczek wodnych o powierzchni do 30 m2, http://www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.106.1126.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts