Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Staw - wątek zbiorczy o kopaniu własnego stawu na działce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tym roku jak zarybiałem kupiłem z gospodarstwa rybnego kiepski narybek karpia (oczywiscie miał byc zdrowy w 100%) z 500szt zostało moze 50szt reszte tego narybku wytempiły czaple... porażka. Z zeszłego roku z jesieni ryby są ok zime ładnie przetrzymały -jesiotry,liny, karpie i jeden sum :D .Pozdrawiam

Chce na mojej działce wykopac staw..bedzie wiekszy niz 30m2 bo chce zeby mial okolo 25x10m w ksztalcie owalnym.wiem ze powinienem dostaxc pozwolenie na budowe i zrobic projekty itp...ale czy mozna to ominac?

Na dzialce mam podmokły teren i jak jeszcze nie wykopalem rowow odwadniajacych to woda miejscami stala na powierzchni nawet podczas dlugotrwalego braku deszczu.z tego wzgledu chce zeby to wygladalo ze oczko juz bylo a ja je tylko uporzadkowalem i troche poglebilem..max 2m

dzialka w tej chwili wyglada tak..

http://images3.fotosik.pl/116/d96eafadebef1f36.jpg

ten gruz to utwardzona droga..jeszcze nie skonczona.

za droga w tej trzcinie chce kopac staw.

http://images1.fotosik.pl/91/be725ef716294318.jpg

a tak wyglada tam roslinnosc..i row ktory wykopalem w celu obnizenia poziomu wody na dzialce.

Oczko bedzie zasilane woda gruntowa naturalnie+woda z drenazy dzialki...i moze z deszczowki ktora bedzie odprowadzana z domu ktory bedzie teraz budowany.

A nadmiar wody chce wpuscic do studzienki meliracyjnej zeby tym samym w jakims stopniu regulowac poziom wody gruntowej na dzialce.

Czy uwazacie ze przejdzie ten staw bez zezwolen? czy moze wystarczy w tym wypadku zwykle zgloszenie o checi zagospodarowania i uporzadkowania "Stawu"ktory nie dokonca istnieje?

WItam!

Prawie rok temu wykopałem na działce staw 30x10 i tej wiosny zarybiłem go karpiem. Działka znajduje sie kawałek od miejsca gdzie mieszkam na codzień i zaczeło brakować mi czasu na odwiedzanie stawu w celu karmienia ryb!

I tu prośba o pomoc: potrzebuje informacji na temat budowy karmnika. Najchetniej jakies linki do zdjęć lub instruktarzy jak cos takiego zbudowac!

Z GÓRY DZIĘKUJE I POZDRAWIAM!

Karmiki stosuje się do karmienia granulatem - produkuje je w Polsce firma SDK - mają stronę bodaj http://www.sdk.pl czy jakoś tak. Przy karmieniu zbożem wystarczy wbita tyczka i sitko na kiju do sprawdzania, czy ryby zjadły. Jak wygląda kij chyba wiesz.

Z całym szacunkiem dla ciebie cyprinus ale wyjasnij mi zasade działania karmnika pod postacia wbitej tyczki i sitka do sprawdzania :):) wiem jak wyglada kij wiec ten element pomin w swoich wyjaśnieniach :)

pozdr

PS

od rana mam dobry humor :D

czy to znaczy ze "staw" jako zbiornik P-POZ lub jako magazyn wody do podlewania nie potrzeba zadnych pozwolen i zgloszen? moze podacie na to jakis paragraf?

Ustawa Prawo Budowlane i ustawy pokrewne, wymienione w preambule

"Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

b) płyt do składowania obornika,

c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do 25 m3,

d) obiektów do neutralizacji ścieków o wydajności do 5 m3 na dobę,

e) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wysokości nie większej niż 4,50 m,

2) obiektów budowlanych piętrzących wodę i upustowych o wysokości piętrzenia poniżej 1 m poza rzekami żeglownymi oraz poza obszarem parków narodowych, rezerwatów przyrody i parków krajobrazowych oraz ich otulin,

3) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy oraz ustawianie barakowozów używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach geologicznych i pomiarach geodezyjnych,

4) obiektów małej architektury,(...)

(...)Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

4) obiekcie małej architektury - należy przez to rozumieć niewielkie obiekty, a w szczególności:

a) kultu religijnego, jak: kapliczki, krzyże przydrożne, figury,

b) posągi, wodotryski i inne obiekty architektury ogrodowej,

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2000/1126.htm

i KC

Art. 143.W granicach określonych przez społeczno-gospodarcze przeznaczenie gruntu własność gruntu rozciąga się na przestrzeń nad i pod jego powierzchnią. Przepis ten nie uchybia przepisom regulującym prawa do wód.

Art. 144. Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.http://e-prawnik.pl/prawo/data.php/dHlwZT00MTAwJmlkPTQ0NjAmdj0xMjI4

czy to znaczy ze "staw" jako zbiornik P-POZ lub jako magazyn wody do podlewania nie potrzeba zadnych pozwolen i zgloszen? moze podacie na to jakis paragraf?

Ustawa Prawo Budowlane i ustawy pokrewne, wymienione w preambule

"Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

b) płyt do składowania obornika,

c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do 25 m3,

d) obiektów do neutralizacji ścieków o wydajności do 5 m3 na dobę,

e) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wysokości nie większej niż 4,50 m,

2) obiektów budowlanych piętrzących wodę i upustowych o wysokości piętrzenia poniżej 1 m poza rzekami żeglownymi oraz poza obszarem parków narodowych, rezerwatów przyrody i parków krajobrazowych oraz ich otulin,

3) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy oraz ustawianie barakowozów używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach geologicznych i pomiarach geodezyjnych,

4) obiektów małej architektury,(...)

(...)Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

4) obiekcie małej architektury - należy przez to rozumieć niewielkie obiekty, a w szczególności:

a) kultu religijnego, jak: kapliczki, krzyże przydrożne, figury,

b) posągi, wodotryski i inne obiekty architektury ogrodowej,

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2000/1126.htm

i KC

Art. 143.W granicach określonych przez społeczno-gospodarcze przeznaczenie gruntu własność gruntu rozciąga się na przestrzeń nad i pod jego powierzchnią. Przepis ten nie uchybia przepisom regulującym prawa do wód.

Art. 144. Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.http://e-prawnik.pl/prawo/data.php/dHlwZT00MTAwJmlkPTQ0NjAmdj0xMjI4

Z tego co tu jest napisane to nie widze ze zbiornik p-poz lub zbiornik wody do podlewania jest zwolniony z pozwolenia na budowe..

Chce na mojej działce wykopac staw..bedzie wiekszy niz 30m2 bo chce zeby mial okolo 25x10m w ksztalcie owalnym.wiem ze powinienem dostaxc pozwolenie na budowe i zrobic projekty itp...ale czy mozna to ominac?

Na dzialce mam podmokły teren i jak jeszcze nie wykopalem rowow odwadniajacych to woda miejscami stala na powierzchni nawet podczas dlugotrwalego braku deszczu.z tego wzgledu chce zeby to wygladalo ze oczko juz bylo a ja je tylko uporzadkowalem i troche poglebilem..max 2m

dzialka w tej chwili wyglada tak..

http://images3.fotosik.pl/116/d96eafadebef1f36.jpg

ten gruz to utwardzona droga..jeszcze nie skonczona.

za droga w tej trzcinie chce kopac staw.

http://images1.fotosik.pl/91/be725ef716294318.jpg

a tak wyglada tam roslinnosc..i row ktory wykopalem w celu obnizenia poziomu wody na dzialce.

Oczko bedzie zasilane woda gruntowa naturalnie+woda z drenazy dzialki...i moze z deszczowki ktora bedzie odprowadzana z domu ktory bedzie teraz budowany.

A nadmiar wody chce wpuscic do studzienki meliracyjnej zeby tym samym w jakims stopniu regulowac poziom wody gruntowej na dzialce.

Czy uwazacie ze przejdzie ten staw bez zezwolen? czy moze wystarczy w tym wypadku zwykle zgloszenie o checi zagospodarowania i uporzadkowania "Stawu"ktory nie dokonca istnieje?

Wyglada to tak jakby bylo tam kiedys jakies oczko wodne. Sprawdz w geodezji , moze juz jest na mapach. I nie idz na skroty , zalatw wszystko zgodnie z prawem. Nie daj Boze utopi sie ktos kiedys w tym stawie i bedziesz mial klopoty.

Z tego co tu jest napisane to nie widze ze zbiornik p-poz lub zbiornik wody do podlewania jest zwolniony z pozwolenia na budowe..

No, właśnie !!!

Bo oczko wodne nasz Wydz. Architektury kwalifikuje jako małą architekturę i nie wymaga nawet zgłoszenia. Ale w przepisach nic nie znalazłam o zwolnieniu z pozwolenia na budowę basenów p/pożarowych i zbiorników retencyjnych ( te ostatnie to także Ustawa prawo wodne), natomiast znalażlam o przygotowaniu dokumentacji do takiego zbiornika, firma wykonująca takowe reklamuje:

- Rozpoznanie możliwości odbudowy istniejących urządzeń piętrzących i zbiorników wodnych

- Projekty odbudowy i budowy zbiorników retencyjnych wraz z budowlami piętrzącymi

- Projektów stawów wodnych

-Projektów zastawek, przepustów z piętrzeniem na istniejących ciekach

- Operatów wodno-prawnych i zmiany użytkowania gruntów

- Sporządzanie wniosków w celu uzyskania pozwolenia na budowę

Ale z tego co pamiętam nie wymaga pozwolenia, odtworzenie istniejącego wcześniej zbiornika, cieku, rowu melioracyjnego, łaki zalewowej, etc... :oops:

Warto spytac w nadzorze budowlanym i w Regionalnym Zarządzie Wód śródlądowych ( tak się to chyba nadal nazywa?)

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=67388&sid=27b79e27e3e2b620413dd79d285b5145

Wyglada to tak jakby bylo tam kiedys jakies oczko wodne. Sprawdz w geodezji , moze juz jest na mapach. I nie idz na skroty , zalatw wszystko zgodnie z prawem. Nie daj Boze utopi sie ktos kiedys w tym stawie i bedziesz mial klopoty.

Dzialka jest moja od niedawna ale znam ta dzialke od 30lat (bo tyle mam).. to jest dzialka po dziadkach i nigdy tam nie bylo zadnego oczka,stawu..te trzciny porosly dlatego ze w tym miejscu poziom wod gruntowych jest bardzo plytko i rowniez z tego powodu ze w tym miejscu konczyla sie stara rura kanalizacji deszczowej ktora nie zostala usunieta po wybudowaniu nowej obok dzialki i ta stara rura rowniez plynela woda ktora wylewala sie na dzialke i podtapiała ja. Obok dzialki jest tez małe bagienko na ktorym rosly trzciny ktore rozrosly sie na moja dzialke.

Ja chcialbym "upiec 2 piczenie na 1 ogniu" i wykopac staw a piach z wykopanego stawu (bo jest ładny zółty piach pod warstwa humusu) uzyc do wypełnienia fundamentow i podniesienia troche gruntu pod domem. staw ma słuzyc rowniez do obnizenia i wyregulowania poziomu wod gruntowych na dzialce, a przy okazji zeby bylo na co popatrzec ...

dyskusja bez sensu

kop ten staw i nie zawracaj sobie dupy jakimis przepisami :D

bo zycie ci upłynie na dyskusji o przepisach a wykopany zostanie nie staw a dołek na cmentarzu :D

pozdr

"Legalizacja budowy stawu hodowlanego

Data: 06.09.2006 r.

Pytanie: Rolnik wybudował staw na gruncie rolnym celem hodowli ryb, bez powiadamiania stosownych urzędów. Powierzchnia stawu wynosi 35 arów. Po interwencji sąsiadów, rolnik dostał decyzję uznającą, że staw jest samowolą budowlaną i nakazującą rolnikowi jego likwidację. Czy istnieje podstawa prawna, pozwalająca rolnikowi odwołać się od decyzji nakazującej likwidację stawu oraz czy staw rybny na gruncie rolnym o powierzchni 35 arów wymaga pozwolenia budowlanego?"

http://e-prawnik.pl/prawo/vortal.php/dj0yMzMmcHY9MjMmdnQ9MiZ0PTgxOTI

Ja też mam taką działkę pod Wrocławiem i dawniej nazywało się to wasser-łaka, czyli łąka zalewowa, retencyjna, na którą płynęły wody z rowów melioracyjnych i spustów kanalizacji deszczowej. Obecnie gmina przekwalifikowała ją z urzędu na budowlaną. Tak jak u marcina_u, jako "rolnik" zamierzałam tam zrobic oczyszczalnię biologiczną dla paru domostw do 7, ,5m3/dobę, ( bez pozwolenia na budowę) korzystając z czyszczącej właściwości trzciny i wstępnego( nieprzepuszcalnego) złoża słomy. Ale , gdy przyszło do partycypacji finansowej... chłopy się wycofały.

Pozwolenia nie wymaga ( prawo budowlane) art23. budowa:

3) indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę (...)

14) obiektów budowlanych piętrzących wodę i upustowych o wysokości piętrzenia poniżej 1 m poza rzekami żeglownymi oraz poza obszarem parków narodowych, rezerwatów przyrody i parków krajobrazowych oraz ich otulin,

15) przydomowych basenów i oczek wodnych o powierzchni do 30 m2,

http://www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.106.1126.html