pawelm 14.03.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Przez wykopanie stawu nie obniżysz poziomu wody gruntowej. Poziom wody w stawie będzie dokładnie taki jak w gruncie otaczającym go. Chyba, że masz możliwość odprowadzenia gdzieś gromadzącej się w stawie wody. Poziomu wody gruntowej zasadniczo nie, ale wyobraź sobie, że kopiąc staw przebijasz warstwę nieprzepuszczalną, gdzie gromadziła się woda na pewnym poziomie, powodujesz odpływ wody i stabilizację zwierciadła na poziomie zupełnie innym, właściwym dla niższej warstwy wodonośnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 14.03.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Przez wykopanie stawu nie obniżysz poziomu wody gruntowej. Poziom wody w stawie będzie dokładnie taki jak w gruncie otaczającym go. Chyba, że masz możliwość odprowadzenia gdzieś gromadzącej się w stawie wody. mam gdzie odprowadzic wode wiec to nie jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 15.03.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Jeśli się przebije warstwę nieprzepuszczalną, to rzeczywiście poziom wody może opaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 15.03.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Jeśli się przebije warstwę nieprzepuszczalną, to rzeczywiście poziom wody może opaść. przebijac wrastwy wodonosnej nie chce bo przypadkiem ze stawu moga byc nici...nadmiar wody mam gdzie odprowadzac i staw tez sie przyda.mam nadzieje ze warstwa wodonosna bedzie gleboko(30m od stawu gline mam dopiero na 4m-bo geolog sprawdzal i mam nadzieje ze w miejscu stawu nie bedzie mniej niz 2m bo chce zeby staw mial w najglebszym miejscu 2m zeby zima rybki przezyly) znalazlem koparke "wedke" ktora mi wykopie staw w cenie 6zł/m3...a z moich obliczen wychodzi okolo 500m3 do wykopania wiec wyjdzie okolo 3tys zł. moim zdaniem cena przyzwoita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 21.03.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Dzięki za podpowiedź. Trochę to komplikuje mi sprawy Muszę trochę pogrzebać, co da się zrobić aby uniknąć takich kosztów. Old_rysiu, Wygrzebałeś coś? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 24.03.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Dzis juz zaczełem kopac staw i narazie wyglada tak..http://images22.fotosik.pl/65/22ec5aa4df6304c9.jpgWoda narazie nachodzi bo to poczatki kopania i bedzie jeszcze pogłebiany staw i znacznie wiekszy bo bedzie miał okolo 350m2.Ale bedzie problem z obsypujacymi brzegami i mam pytanie.Jak najlepiej wzmocnic brzegi zeby sie nie obsowały przez napływajaca i falujaca wode?mile widziane fotki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 25.03.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Czy nikt mi nie podpowie jak najlepiej i najtaniej umocnic brzegi stawu?dzis moj staw wyglada tak...chociaz to dopiero poczatki kopania...http://images21.fotosik.pl/114/d7ac3c60d6db6472.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 25.03.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Ja niczym nie mam umacnianych brzegów - tak jak koparka wykopała tak jest do dzisiaj - wyrównałem je tylko po wykopaniu broną ciągnikową obsiałem trawą i jest OK - przez pare lat nie oberwało sie nawet poł mb - ale dodam ze u mnie jest dobra zimia i zero piachu - pod warstwą orną odrazu glina - a wiem ze jak kopie sie w piachu to są problemy z obrywajacym sie brzegiem pozdr i zycze miłego kopania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberrt 25.03.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Witam tak 2 lata temu wygladał mój staw http://images21.fotosik.pl/114/6708908992c608bf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 26.03.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 A sznurki po co ? Żeby kormorany nie lądowały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberrt 26.03.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Nie wtedy jeszcze staw nie był ogrodzony ojciec je załozył a po co nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberrt 26.03.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 cyprinus w miejscowosci gdzie mam staw nigdy nie widziałem kormoranow za to jest masa czapli , wydr oraz norki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 27.03.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Witam, Bardzo się ucieszyłam kiedy przeczytałam ten temat. Nareszcie stawy bez folii. W internecie właściwie nie ma informacji o takich stawach. Ja mam na działce ziemię gliniasto-ilastą więc mam nadzieję, że się będzie nanadawała. Niestety nie mogę pozwolić sobie na staw o rozmiarach Waszych stawów choć bardzo żałuję. Mam w związku z tym trochę pytań:1. Czy przepisy, na które się powołujecie (te o urządzeniach do zbierania wody z działki) dotyczą także działek poniżej 1 ha czy tylko siedliskowych? 2. Czy wykonywaliście w swoich stawach jakieś dodatkowe czynności związane z niecką. Mam na myśli wygładzanie niecki? 3. Czy zabezpieczaliście brzegi czy poszło na żywioł? Chciałam zapytać o komary, zapachy, mętnienie wody itp. ale odpowiedzi znalazam już we wcześniejszych postach. Natomiast pozostaje pytanie czy w stawie o powierzchni ok. 60m2 też uda mi się zachować taką równowagę biologiczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 27.03.2007 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Nie musisz wygładzać dna - zrobi to woda i ryby. Możesz obsadzić punktowo brzegi np. sitowiem lub innymi roślinami - to przyspieszy samoczynne procesy zarastania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 27.03.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Czy ktokolwiek na forum wie czy woda klasy II jest dopuszalna dla zwierząt. Planuję oczyszczalnię ścieków, która w efekcie końcowym "produkuje" wodę w tej właśnie klasie. Chciałabym ją przepuścić przez dreny na poletko sitowia a na koniec do stawu. Nie wiem jednak czy woda oczyszczona w ten sposób nie zaszkodzi zwierzętom. Np. pies na pewno będzie pił wodę ze stawu i nie bardzo widzę możliwość żeby mu to wyperswadować. To samo z norką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabeda 27.03.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Witam wszystkich dyskutantów w temacie stawów!Jestem tu nowa i podejrzewam,że "chwilowa". Nie czytałam całej Waszej polemiki, bo jest dośc długa, a ja mam całkiem małe pytanko.Być może dla niektórych niepoważne, ale jak są fachowcy od stawów to i o całkiem malutkim oczku wodnym coś mi podpowiedzą.Mam działkę budowlaną o pow. 0,1300 ha, a na niej wysokie wody gruntowe(nie wiem czy fachowo się wyrażam)Chcę budowac dom i kombinuję co zrobić z tą wodą. Ktoś mi poradził, żeby wykopać dokoła rów.Pomyślałam, że może lepiej zrobić oczko wodne. Tylko, nie może to być nic dużego bo działka mala.Wyczytałam tu gdzieś, że bez pozwoleń można 30 m2.To jest 5X6m. Czy przy braku odpływu nie bedzie to "śmierdzące bajoro"- jak tu ktos napisal? I czy w ogóle to pomoże na odwodnienie działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robeli 28.03.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Wykopałem staw (ok 25na 25) w miejscu gdzie kidys było małe mokradło. Staw wykopałem 3 lata temu, 2 lata temu ogrodziłem go (wydra podkradała ryby); jak dotąd bez problemów; nigdzie nie zgłaszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 28.03.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Ja zamierzam sprawę "załatwić" następująco. Złożę pismo o zgłoszeniu budowy o treści: "Dotyczy: Zgłoszenie budowy stawu Zgłoszenie budowy stawu o powierzchni ok. 60m2 w celu gromadzenia wody opadowej oraz odprowadzenia wody powstałej w wyniku działania przydomowej oczyszczalni ścieków. Woda będzie wykorzystywana w okresie suchym do podlewania roślin ogrodowych. Ziemię z wykopu rozplantuję na terenie własnej posesji." Podobno takie "urządzenia" nie podlegają ograniczeniom dotyczącym stawów czy oczek. Nie mam tylko pewności czy przepisy dotyczą działek poniżej 1ha. Tak czy inaczej złożę to pismo i poczekam 30 dni. Dam znać jaki skutek odniosło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 29.03.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Witam,w większości polskich wód śródlądowych woda ma II klasę czystości, część ma III a jedynie nieliczne I klasę. Bez obawy możesz wpuścić wodę z oczyszczalni do stawu, ale będziesz miał problem z zakwitami wody. Radzę wykonać strefę bagienną obsadzoną trzciną, ona zużyje część biogenów i zmniejszy problem. Budowa oczka - jak najbardziej. Jeśli poziom wody w gruncie nie podlega dużym wahaniom - nie trzeba nawet głęboko kopać. Niepotrzebna jest też izolacja dna. Natomiast nie rozwiąże to problemu z wysokim poziomem wód gruntowych. Jeśli chcesz odprowadzić wodę, trzeba wykonać opaskę drenacyjną wokól budynku, a wodę rowem lub rurociągiem skierować do najbliższego rowu. Jeśli woda nie popłynie grawitacyjnie (brak spadku) dodać trzeba studzienkę z pompą z wyłącznikiem pływakowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 29.03.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Zgłoszenie budowy stawu o powierzchni ok. 60m2 w celu gromadzenia wody opadowej oraz odprowadzenia wody powstałej w wyniku działania przydomowej oczyszczalni ścieków. Woda będzie wykorzystywana w okresie suchym do podlewania roślin ogrodowych. Ziemię z wykopu rozplantuję na terenie własnej posesji." Podobno takie "urządzenia" nie podlegają ograniczeniom dotyczącym stawów czy oczek. Nie mam tylko pewności czy przepisy dotyczą działek poniżej 1ha. Tak czy inaczej złożę to pismo i poczekam 30 dni. Nie ma takiego przepisu, przynajmniej w Prawie Budowlanym i Prawie Wodnym. Ale bardzo jestem ciekaw, jak Ci pójdzie. Co powiat to obyczaj. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts