cyprinus 28.08.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 No tak,ale program dotyczy raczej stawów hodowlanych a nie przydomowych ogrodowych akwariów,.Jeśli masz piaszczysty skarpy oczywiście możesz je umocniś, ale sądzę, że wystarczy nadać i łagodny spadek i obsadzić brzegi roślinnością nadwodną. Ja tak właśnie zrobiłem i zdaje to egzamin.A karpiami zajmuję się zawodowo i uwierz, przy normalnych zagęszczeniach groblom/ skarpom nic nie grozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Camilla 30.08.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Dzięki za informacje. Obawialiśmy się, że przy pierwszej lepszej ulewie skarpy nam się obsuną, a tu takich ulew przeszło juz kilka - i wszystko jest ok A trawka powoli rośnie i ładnie się zieleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JessCatlin 01.09.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Mam wielką prośbę o pomoc - czy na działce - ok 7 ha - zalanej od 8 lat - bo bobry zablokowały rzeczkę - można chociaż marzyć o wybudowaniu domu? Myślałam o wykopaniu na środku terenu stawu o wielkości do 1 ha, pozostawieniu na nim wyspy czy czegoś tam dla bobrów, z wodą przepływową, bo ten strumyk - rzeczka...Czy to jest realne i pomogłoby w osuszeniu terenu? czy jesliby pogłębić rzeczkę, to by odprowadziła wodę z łąki? Okolica jest piękna i naprawdę okazyjna cena, ale się zastanawiam, czy to wogóle wykonalne i jakie koszty by to pociągnęło... Będę bardzo wdzięczna za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 03.09.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Po odblokowaniu rzeki z pewnością można budować. Na terenia zalewanym choćby okresowo trzeba pchać się do góry . Fundamenty dość wysoko i obsypać wszystko ziemią. Niestety bobry są uparte, więc aby problem nie wracał należałoby je odłowić. Skontaktuj się z wydziałem ochrony środowiska w powiecie i sprawdź, jakie są na to szanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JessCatlin 03.09.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Dziękuję za podpowiedź, upewnię się więc wydziale ochrony jak to wygląda z tymi bobrami, szczególnie, że na mapce satelitarnej ja się żadnej rzeczki nie mogę dopatrzyć... To tylko okoliczni rolnicy mówili, że tam jest. Ja mam na mapkach z gminy tylko rów zaznaczony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariano18 06.09.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Witam!My też wykopaliśmy staw z tym że mieliśmy ułatwione zadanie . Teren jest w kształcie rynny i brzegi już były . Wystarczyło z jednej strony zrobić tame . Niestyety nie zdążyliśmy dać folii na tame i okazało sie że woda lekko przecieka . Dziwne bo przy samym dnie tamy . Woda zawsze sobie znajdzie miejsce. Teraz nie wiem co mam robić . Myślicie że jak nawieziemy sporo ziemi na te przecieki i ubijemy to przestanie ?? Przecieki są niewielkie . I jeszcze jedno pytanie. Jakie rośliny można wprowadzic do stawu , gdy jest napełniony woda ? Chyba nie bardzo ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 10.09.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Rośliny wodne, jak sama nazwa wskazuje, wymagają wody. Możesz kupić coś w sklepie specjalistycznym, zazwyczaj rośliny umieszczone są w plastikowym koszyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 10.09.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Witam! I jeszcze jedno pytanie. Jakie rośliny można wprowadzic do stawu , gdy jest napełniony woda ? Chyba nie bardzo ......... chyba wszystkie rośliny sadzimy w wodzie.. tzn trudno było by cokolwiek posadzić w suchym stawie wiec w czym problem..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariano18 10.09.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 tak tylko juz jest napełniony wodą . A wy jak sadzicie w koszach czy tez pojemnikach specjalnych i te pojemniki w dno ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 10.09.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 zacznijmy od tego co chcesz posadzić. Większość roślin sprzedawanych w centrach ogrodniczych rośnie w szeregu rożnych pojemników. Dla przykładu kupujemy Grzybienie czyli Lilie wodne w plastikowym koszu, wrzucamy kosz do wody tak aby opadł na dno na pożądanej głębokości i już masz posadzone. Poszukaj artykułów o doborze roślin do oczek/stawów oraz o "piętrach roślinności wodnej" czyli jakie roślinki na jakiej głębokości rosną. Przydadzą sie google.tutaj co nieco o roślinach jak i o pojemnikach http://oczkowodne.net/flora.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 11.09.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Bez problemu można coś znależć nad pobliskim stawem czy rzeką. Ja niczego nie kupowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 11.09.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Bez problemu można coś znależć nad pobliskim stawem czy rzeką. Ja niczego nie kupowałem. Ja tez pomijajac 2 szt grzybieni mam wszystko z naturalnych stanowisk i jest OK pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariano18 12.09.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 ja kupiłem (ponieważ mam niedaleko sklep ogrodniczy) Pałki , tatarak , żabieńice czy żabieńce i jeszcze 2 inne (przybrzeżne) . Ja mam staw w którym woda dochodzi do poziomu czyli od 10 cm do 2 m woda staje sie coraz głębsza.Dlatego nie będzeie z tym problemu . Tylko nie wiem czy robić tak jak mówicie , pojemnik z rośliną w środku poprostu wrzucić na dno czy w dnie zrobić dziure i do tej dziury wsadzić donice ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 12.09.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 ja kupiłem (ponieważ mam niedaleko sklep ogrodniczy) Pałki , tatarak , żabieńice czy żabieńce i jeszcze 2 inne (przybrzeżne) . Ja mam staw w którym woda dochodzi do poziomu czyli od 10 cm do 2 m woda staje sie coraz głębsza.Dlatego nie będzeie z tym problemu . Tylko nie wiem czy robić tak jak mówicie , pojemnik z rośliną w środku poprostu wrzucić na dno czy w dnie zrobić dziure i do tej dziury wsadzić donice ... wyjmij z donicy i wsadx w dziurę tak jak matka natura by to zrobiła pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariano18 13.09.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 ok , donice poszły na dno , z tym że troche je wbiłem w ziemie na wzelki wypadek . Problem będzie z tą tamą. Macie jakies pomysły jak ją "załatać " ? Nie wiele ale jednak przecieka woda przez ziemie . Będziemy chyba próbowac nawieźc sporo ziemi i zrzucić ją na te przecieki , ale nie wiem czy to coś pomoże ... Jak myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 22.09.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 cyprinus witaj pytanie do ciebie za 100 pkt doradź mi jak wyłowic co wieksze sztuki z mojego stawu-połów czysto sanitarny-chodzi mi głównie o szczupaki-sa juz za duze i zjadły mi cały wpuszczony narybek karpia patrz ze jakiegos innego badziewia to nie chca jesc-wola karpie i karpie bo na wedke to ja ich nie wyłowie za 10 lat staw ma 30x60 - jak to sprawnie zrobic? pozdr PS jade w poniedziałek po jesiotry i sumy do stawu-mysle ze teraz jesiotr bedzie miał dobre warunki bo jak wpusciłem do surowego-swieżego stawu to była lipa-czyli zero przyrostów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariano18 22.09.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Mam pytanko, mianowicie w moim stawie nie ma stałego odpływu wody i w wodzie pływają jakieś brązowe zanieczyszczenia. Napwno dlatego że woda cały czas stoi i nie ma odpływu . Pomogą tu jakies filtry ?? Odpływ oczywiście mamy zrobiony ale jak poziom wody sie podnosi (tak na wypadek gdyby znów były powodzie albo nadmierne deszcze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 23.09.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 cyprinus witaj pytanie do ciebie za 100 pkt doradź mi jak wyłowic co wieksze sztuki z mojego stawu-połów czysto sanitarny-chodzi mi głównie o szczupaki-sa juz za duze i zjadły mi cały wpuszczony narybek karpia patrz ze jakiegos innego badziewia to nie chca jesc-wola karpie i karpie bo na wedke to ja ich nie wyłowie za 10 lat staw ma 30x60 - jak to sprawnie zrobic? pozdr PS jade w poniedziałek po jesiotry i sumy do stawu-mysle ze teraz jesiotr bedzie miał dobre warunki bo jak wpusciłem do surowego-swieżego stawu to była lipa-czyli zero przyrostów dostalem taka odpowiedx od producenta siatek Witam! Koszt takiej siatki o wymiarach 30x,2,5m oko 35x35mm w pełni uzbrojona a więc korklina na górze plus lina ołowianka jako obciąznik w pełni profesjonalne wykonanie cena 480zł Pozdrawiam Roman Z co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 23.09.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 staw kopałem wiosna i czerwcu, lipcu posadziłem troche roslin. sporo roslin sie nie przyjeło i jak narazie najlepiej przyjeły sie pałki i widac ze dobrze sie czuja w moim stawie. w stawie jest tez okolo 100 rybek (karasi i linow) malutkich i nie dokarmiam ich i sobie swietnie radza. Ale mam cały czas problem z woda bo całe lato kwitła i teraz w dalszym ciagu mimo ze woda nie jest juz tak zielona na powierzchni pływa kozuch brunatno biały .http://images13.fotosik.pl/105/9573b881a9ccd42f.jpghttp://images30.fotosik.pl/87/7ec3ea9a5ce60398.jpgczy to minie czy na wiosne moge sie spodziewac czysciejszej wody? czy na tak duzym stawie musze dosadzic jeszcze sporo roslin czy czekac az te co mam sie rozrosna( a widac ze zaczynaja sie ładnie rozrastac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 24.09.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 nie dosadzaj juz wiecej te sie rozrosnąa mysle ze woda bedzie juz na wiosne OK - zazwyczaj po wykopaniu to wyglada nieciekawie ale jak ustali sie w miare równowaga biologiczna to wraca wszystko do normypozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts