sebagut 18.05.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 A jako kosiarkę proponujecie do trawy wokół stawu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 18.05.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Na ten temat jest osobny wątek. Generalnie należy dobrać wielkość i rodzaj kosiarki do wielkości koszonej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebagut 18.05.2010 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Mam wielką proźbe. Wiem że to nie jest forym na takie tematy. Ale do rzeczy. Potrzebuje znajomych na lockerz.pl. Więc kto może i nie ma mail-a z wp.pl to proszę żebyście wysyłali mi swoje mail-e (tylko nie z wp.pl) i zakceptowali go . PROSZĘ Mail-e proszę wysyłać na gg:6818468, albo na forum do mnie. :):):) xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Damian-1719502863 18.05.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Niezły pomysł, tylko liście będą spadać do wody. Darnina chyba jednak jest lepsza. ...no tak. O tym nie pomyślałem U mnie tak czy siak będzie darnina, o tyle jest to upierdliwe, że podłoże jest gliniaste i żeby cokolwiek wzeszło to muszę grabić i posypywać czarnoziemem. Wkrótce podeślę parę fotek, bo już zaczyna się robić zielono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebagut 18.05.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 U mnie też jest dużo czarnoziemu i torfu i tam właśnie się obsuwa. W niedzielę fotki będą. Damian dasz email-a na lockerz.pl. Prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebagut 19.05.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 SiemaKto mieszka na południu nie zalało wam stawów i was?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maaarteczka 20.05.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Witam miłosników stawów. Mam pytanko oriętujęcie się ile moze kosztowac staw ok 2 h ? Troszkę jest zaniedbany odziedziczyłam w spadku ziemie 7 h w tym jest staw 2 h. jest to województwo świętokrzyskie. Staw jest regulowany rzeczką która płynie obok. Nie mam pojecia jakie ceny wchodza w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 20.05.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Pytanie równie konkretne jak np ile kosztuje dom? Jaki jest stan grobli ? głębokość zalewu? stan urządzeń piętrzących? ilość dostępnej wody? pozwolenie wodno-prawne? klasa gleby? ilość namułu ? osuszalność ?Może kosztować 20.000, a równie dobrze 80.000. Tak naprawdę wart jest tyle, ile ktoś jest skłonny za niego zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebagut 07.06.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Witam!!Mam problem W moim stawie zaczęły pojawiać się GLONY. Jak je usunąć nic nie robiąc rybom??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 jakiego typu glony? Nitki czy zakwit?Na zakwit najlepsza jest lampa UVNa nitki: obniżenie pH i ręczne wyciąganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebagut 07.06.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 To jest takie zielone, ciągliwe. Przylepia się do roślin, spoczywa na brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 A nie są to sinice?One powinny śmierdzieć i być niebieskawozielone, maziste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 12.06.2010 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Zielone ciągliwe to są glony nitkowate. Jeśli masz możliwość usunięcia mechanicznego, to metoda nieinwazyjna. Jeśli nie możesz tego zrobić, możesz zastosować siarczan miedzi w ilości około 2,5 kg/ha. Po dwóch tygodniach wysiej wapno tlenkowe w ilości 100 kg/ha. Jeśli masz glony nitkowate, to zapewne woda jest zbyt bogata w składniki pokarmowe - za dużo ryb lub niepotrzebnie zasilasz czymś wodę, może dajesz za dużo paszy rybom. Jeśli obsadzisz staw roślinami wodnymi, one przejmą część biogenów i problem się zmniejszy. Można też zastosować gęstą obsadę grubego karpia. Ryby żerując w dnie zmącą wodę i zawiesina organiczna pogorszy warunki glonom. Z niedostatku światła zgniją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebagut 29.06.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Witam. Glony w stawie same zniknęły :] . Teraz mam takie pytanie. Moje karpiki pływają na powierzchni stadami i łapią powietrze, a n igdy tego nie było. Czy to jest jakiś problem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 za mało tlenu we wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebagut 30.06.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 A jak mogę dotlenić wodę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labahi 30.06.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 WitamSzukam wykonawcy do budowy stawu w okolicach MInsk Mazowiecki- Kołbiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOLINI 01.07.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Witam, dziś odwiedziłam po raz pierwszy to forum i aby nie zadawać pytań milion razy zadanych postanowiłam je prześledzić od 2008 roku. Niestety widzę, że w tzw. "międzyczasie" wiele spraw (głównie przepisów) uległo zmianie, więc proszę tylko o ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu. Dziś spotkałam się z dwoma Panami projektantami zajmującymi się wszystkimi formalnościami związanymi z legalną budową stawu. Chcemy z mężem wykopać przy powstającym właśnie domu staw o powierzchni około 20 - 30 arów, w związku z tym, iż badania geotechniczne wykazały iż, pod glebą o miąższości 0,4 m zalega warstwa pospółek, a pod nimi piaski średnie i grube, postanowiliśmy piasek wykorzystać do zasypania fundamentów, a humus rozplantować wokół domu. Panowie z uprawnieniami hydro-technicznymi powiedzieli, iż muszę złożyć wniosek o pozwolenie wodno-prawne, a potem o pozwolenie budowlane. Sporządzenie dokumentacji (projekt budowlany, projekt wykonawczy oraz operat wodno-prawny) wycenili na 5 tys złotych. Stwierdzili, iż wnioskując o wypis z miejscowego planu zagosp. oraz mapy mam zawsze mówić, że planuję stworzenie stawu rybnego. Pytania moje brzmią:1. Czy faktycznie muszę zdobywać w/w pozwolenia, czy można jakoś inaczej zatytułować w/w "budowę" aby zmniejszyć ilość formalności?2. Czy 5 tys za w/w dokumentację to dużo czy mało?3. Dlaczego się tak uwzięli aby koniecznie mówić, że to staw rybny, a nie inny? Dodam, że grunt na którym staw ma powstać, to grunt rolny.Wiem, że tego typu pytań było już milion, ale liczę, że ktoś cierpliwy mi podpowie:-). z góry dziękuję JolaPS Poziom wód gruntowych określono na wysokości 1,3 - 1,4 m, więc chyba wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 02.07.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Jeśli karpiki łapią powietrze ( to się nazywa dzióbkowanie ) to oczywiście może świadczyć o niedoborze tlenu. Możesz kupić gotowe urządzenie np w markecie budowlanym albo wykorzystać kompresor "warsztatowy" lub choćby sprężarkę ze starej lodówki. Zastosuj duży dyfuzor akwarystyczny, rurę porforowaną (spieniona guma) lub coś w tym rodzaju. Ale tlenu może być pod dostatkiem, a upośledzony jest organ oddechowy. Może być to inwazja Dactylogyrusa (groźna u małych karpii ) lub branchionekroza. Proponuję jednak zacząć od napowietrzania, a skrzela obejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 02.07.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 W sprawie budowy stawu - dolini, pozwolenie wodno prawne jest potrzebne gdy będziesz zasilała staw wodą z jakiegoś cieku. Wtedy zazwyczaj trzeba wykonać urządzenie piętrzące, często trzeba ogroblować ciek ze względu na cofkę i dodatkowo wykonać rowy opaskowe odwadniające. I oczywiście mnich na dopływie i odpływie. Operat jest potrzebny aby uzyskać pozwolenie wodnoprawne na szczególne korzystanie z wód. Jeśli chcesz wybudować staw zasilany wodą gruntową i będzie on niespuszczalny, operat jest zbędny. A urzędnicy zazwyczaj próbują być świętsi od papierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts