Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MIES VAN DER ROHE'S

Farnsworth House

Miał być wystawiony na aukcji w 1997 roku z ceną wywoławczą 4.5-6.0 mln $ :lol: . Nie wiem tylko jak się to skończyło.

Piotrze, ten dom mozna by nazwac "zabytkiem klasy swiatowej". Jest to jedno z najsłynniejszych dzieł jednego z największych architektów XX wieku. realizacja tego cuda to lata 1946-1950. Więc cena nie odpowiada wartościom uzytkowym domu a po prostu jest ceną za "słynny obiekt" :)

Od zawsze ten dom budził kontrowersje - oczywiście cięzko w czyms takim mieszkac i Mies wcale nie projektowal w tym wypadku domu mieszkalnego... Historia projketu tego domu jest tez bardzo ciekawa. dla zainteresowanych podaje link (niestety tylko po angielsku)

http://architecture.about.com/library/weekly/aa052900a.htm

Dajcie spokój, kogo interesują te wydumane, snobistyczne domki. Jakoś nie widać tu tłoku. Nikt nie pali się do uczestnictwa w prezentacji pn. "Nowoczesna architektura na świecie - inspiracje dla forumowiczów, poszerzenie ich ciasnych horyzontów". Sorry ale nie mogłam się pohamować. Powiem wam szczerze, że o wiele bardziej przydałyby się zdjęcia normalnych domów ale budowanych np. w Szwecji, Holadii. To byłaby inspiracja.

No to muszę zabrać głos, choć w tej atmosferze aż strach się przyznać do fascynacji taką architekturą.

MIMI

Dziękuję za temat, jestem wierną fanką-podglądaczką, błagam nie zrażaj się, tłumu może nie widać, ale co tam!

ROBERT

Dzięki Tobie znalazłam skarbnicę inspiracji na stronach internetowych czeskich architektów. Dzięki!

A tak w ogóle to moja fascynacja architekturą nowoczesną trwa niezmiennie od wielu lat i teraz kiedy myślę poważnie o budowie domu, wiem że chcę właśnie taki nowoczesny - rozumiem przez to prosty, funkcjonalny, wpisany w otoczenie.

Jak się trochę podszkolę :roll: to też wkleję tu swoje znaleziska-inspiracje.

Pozdrawiam! PA!

Gość plaz
D'arek napisał:

"Nowoczesna architektura na świecie - inspiracje dla forumowiczów, poszerzenie ich ciasnych horyzontów"

Czyżby jakieś kompleksy? :wink:

z tymi kompleksami to jest calkiem odwrotnie,nie ma nic gorszego jak czlowiek nieumiejacy docenic "swego wlasnego " , tak jak jest to w zdrowych krajach na calym swiecie.To jest wlasnie najgorszym zasciankiem takich ludzi z tymi kompleksami.

Natomiast zdrowo myslacy czlowiek podchodzi realnie do tego i zdaje sobie sprawe z takich faktow jak:

-co trzecia polska rodzina zalega z czynszem

-coraz wieksza liczba ludzi ma problemy z zaspokajeniem podstawowych potrzeb jak: jedzenie ,ubranie i mieszkanie

-60% Polakow zyje ponizej minimum socjalnego .

Jest to zreszta udowadnione ze czlowiek z kompleksami uczieka w swiat fantazji,moze byc nia np. nieralna architektura :cry: .

dominia, dzieki - wystarczy jeden taki głos a wiem, ze komus sie to przydaje..

house - Twoje argumenty znów nietrafione.

Co to za argument, ze wiekszość ludzi ma problemy z finansami? w takim razie po co budowac jakiekowliek domy, kupowac drogie samochody, bizuterie itp? lepiej osadźmy wszystkich w blokach - bedzie równo, nic nikogo nie bedzie draznilo a i dla niektorych bedzie ladnie...

Gość plaz
dominia, dzieki - wystarczy jeden taki głos a wiem, ze komus sie to przydaje..

house - Twoje argumenty znów nietrafione.

Co to za argument, ze wiekszość ludzi ma problemy z finansami? w takim razie po co budowac jakiekowliek domy, kupowac drogie samochody, bizuterie itp? lepiej osadźmy wszystkich w blokach - bedzie równo, nic nikogo nie bedzie draznilo a i dla niektorych bedzie ladnie...

Argument bardzo logiczny ,jesli w krajach na najwyzej stopie zycia 99.9999999999999999% spoleczenstwa ma daleko gdzis taka architekture,to mozemy tylko mowic o kompleksach ludzi ktorzy nam ja wciskaja.Prawda jest taka jak powyzej :cry: .

Moje argumenty ognosily sie do kompleksow wlasnie takich ludzi.

Gość plaz
tak house, prawda jest jedna i Ty ją posiadłeś jako jedyny.

Piszesz ze nie umiemy docenic tego co mamy u siebie? jakos niespecjalnie brzmi to w ustach osoby, która siedzi za oceanem...

Wielki blad i tu uzyje innego slowa zamiast "prawda".

Udowodnionym "faktem " w kazdym aspekcie zycia ludzkiego jest to ze,czlowiek ktory cos traci lub ma ograniczony kontakt z tym "czyms" co bylo dla niego wczesniej "codziennoscia" ,zaczyna wtedy doceniac to czego nie robil wczesniej.

Odnosi sie to do kazdej istoty ludzkiej,no chyba ze uwazasz mnie za cyborga za oceanu.

Natomiast twoje porownanie mojej wypowidzi w kontekscie finansow , drogich samochodow lub buzuteri jest calkiem okrojone.Zapomniales ze odpowiednikami tych nieszczesnych zdjec tutaj wklejanych sa samochody produkowane na pojedyncze sztuki,prawie jak rakiety kosmiczne,natomiast bizuteria z najwiekszymi diamentami jakie mozemy znalesc na swiecie ,czyli pojedynczymi okazami.

Tak to sie ma do realiow zycia,prawdy, faktow,praktyki i kompleksow.

Zawsze to co stoi po stronie tych 99.99999999999 % spolecznosci swiata(ogolu) jest uwazane za normalnosc,reszte sami mozemy sobie dopisac...............

Tak z innej beczki,odnosnie osadzania ludzi w blokach.Tam tez nie jest za wesolo:

-w mieszkaniach komunalnych nie placi 43.4 % lokatorow

-w zakladowych 34 %

-w spodzielczych przewaznie wlasnosciowych ponad 1/3 placi nieregularnie

Moze wkleic cos z innych prac Rohe's aby zmobilizowali sie do placenia jak chca cos posiadac z jego porfalio.

Z ogromna przyjemnoscia ogladam prezentowane tu domy-to prawdziwa uczta dla oka i ducha. Dziekuje i zycze zalozycielom watku cierpliwosci dla "niesfornych"gosci. :wink: Polemike proponuje przeniesc na inny watek (np. pt. "dlaczego nie lubie architektury tzw. nowoczesnej". Powodzenia...

bosia

dziękuję :D

z drugim wątkiem to wspaniały pomysł - hause dojdzie szybko do elity forum pisząc w kółko to samo :lol:

A tak na poważnie - wątek jest oczywiście dla wszystkich,także przeciwników takiej architektury.Krytyczne uwagi mogą zacząć ciekawą i twórczą dyskusję,o ile zachowuje się odpowiedni jej poziom.

również w miarę wolnego czasu przeglądam ten wątek ..bardzo mi sie podoba i cieszę sie że ludzie w swej masie są tak rożni i dokładam sie do glosu dla założenia oddzielnego wątku dla tych co nienawidzą tego co pokazują tu założyciele wątku .

Wolałbym tutaj posłuchać co inni uważają na temat tak dużej rozbieżności miedzy tym co budują masy a tym co buduje elita :) ..czy tez jak to zwie "hause" ten 1 % ogolu . I jeszcze jedno to ze 99% buduje co innego nie oznacza ze wszyscy z tej masy nie maja ochoty porozmawiać o tej innej architekturze ...może dla złagodzenia emocji proponuje zamianę nazwy wątku z "nowoczesnych" na "awangardowe domy -inspiracje" …cos czuje ze niektórym nie podoba sie zawężenie hasła "nowoczesne" do tylko tych przykładów z tego wątku.

pozdrawiam

Powtórzę swoje słowa napisane w tym wątku - zobaczmy,porównajmy,zapoznajmy się - można potem oceniać.Coś z tego zaczerpnąć lub nie.Każdy wg swego gustu,smaku,poczucia estetyki - nikomu nie można niczego narzucać - to dotyczy zarówno zwolenników jak i przeciwników takiej architektury.

Poznawanie czegoś nowego,poszerzanie wiedzy też chyba nikomu nie szkodzi?A już na pewno nie jest snobizmem - to idiotyczne! :D

Gość plaz
również w miarę wolnego czasu przeglądam ten wątek ..bardzo mi sie podoba i cieszę sie że ludzie w swej masie są tak rożni i dokładam sie do glosu dla założenia oddzielnego wątku dla tych co nienawidzą tego co pokazują tu założyciele wątku .

Wolałbym tutaj posłuchać co inni uważają na temat tak dużej rozbieżności miedzy tym co budują masy a tym co buduje elita :) ..czy tez jak to zwie "hause" ten 1 % ogolu . I jeszcze jedno to ze 99% buduje co innego nie oznacza ze wszyscy z tej masy nie maja ochoty porozmawiać o tej innej architekturze ...może dla złagodzenia emocji proponuje zamianę nazwy wątku z "nowoczesnych" na "awangardowe domy -inspiracje" …cos czuje ze niektórym nie podoba sie zawężenie hasła "nowoczesne" do tylko tych przykładów z tego wątku.

pozdrawiam

Podam bardzo ciekawy przyklad co do budujacych elit (0.00000000001% spoleczenstwa) tego typy pojedynczych rodzynkow .

Najczescie posiadaja oni po kilka domow ,taki jak sie tutaj wkleja , jako "wyrocznie poprawnego stylu" :wink: :lol: i tradecyjne gdzie odpoczywaja od codziennego zmeczenia.Prosze nie mylic tego z domkiem letniskowym bo statystycznie to drugi dom posiadaja w najblizszej okolicy plus letniskowe w ciekawych okolicach.

Zastanawiajacym faktem jak np. w usa, jest to ze ludzie ktorzy zostaja wlascicielami domow typu nowoczesnego ktore sa juz na rynku (nie pisze o awangardzie),po sprzedaniu go na ogol nie wracaja do tego stylu ponownie :lol: :( .

Srednio domy zmienia sie do 5 razy w zyciu i tak to wyglada w spoleczenstwie gdzie dom traktuje sie jak np. samochod w Polsce.

Zmiana nazwy to strzal w sama "10"ale, jest to najmniej istotne.

Chcialbym obejzec polskie przyklady dla "Kowalskiego" i porownac je z domem dla "Shmith -a" :lol: :lol: a, nie awangarde z ktorej raczej nie da sie nic przeniesc do normalnego zycia :cry:.