Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wneki pod oknami na kaloryfery

Gość

Recommended Posts

patrzylem tak dzisiaj na kaloryfery i uderzyla mnie jedna rzecz

ze one niepotrzebnie odstaja od sciany

bede robil sciane trojwarstwowa i zastanawiam sie czy moglbym nie murowac sciany nosnej pod oknami (tam gdzie beda kaloryfery)

przeciez ten mur i tak nic nie nosi, wiec go nie poterzebuje a robiac wneke pod parapetem zyskuje na wygladzie pokoju i na powierzchni

kto bedzie z was robil takie wneki?

Nie wpadłem na ten pomysł w trakcie stawiania murów, a dopiero później.

Nawet miałem ochotę wyciac odpowiednie wnęki pod oknami ale po konsultacji

z wykonawcami CO zrezygnowałem - wszyscy mi to odradzali, ze względu na słabszą

wydajność grzejników.

Koniec końców wnęk nie mam i mieć nie będę.

Pozdrawiam

w scianie trojwarstwowej to wlasnie wewnetrzna sciana jest nosna a zewnetrzna "tylko" elewacyjna.

grzejnik umieszczony we wnece ma mniejsza wydajnosc w drodze konwekcji. Rozne typy grzejnikow maja rozna proporcje oddawania ciepla pomiedzy konwekcje i promieniowanie. Im grzejnik bardziej konwekcyjny tym bardziej zauwazalny jest negatywny efekt umieszczenia grzejnika we wnece (wneka nic tu nie "pochlania";) ale sciana we wnece ma mniejsza grubosc a co za tym idzie wieksza przenikalnosc cieplna). Mowi sie tez o roli parapetu w efektywnosci grzejnika - parapet nie powinien wystawac bardziej niz do polowy grzejnika. Wiaze sie to rowniez z konwekcyjnym oddawaniem ciepla.

o wydajnosc kaloryferow bym sie nie martwil

dom bede mial wyjatkowo dobrze ocielony (20 cm styropian) wiec i ta moc nie musi byc duza

a zreszta ona sie sama wyreguluje poprzez temperature grzejnika

ewentualnie pomysle nad oplywowym ksztaltem parapetu od spodu ;) aby ulatwic konwekcje

Leon, pytasz o opinie, więc przyłączam się do odpowiedzi. Zdecydowanie odradzam. Będziesz grzał ściany. Co z tego, że podkręcisz ogrzewanie. To tylko zwiększy koszty, no... chyba, że one nie grają w Twoim wypadku roli?!?

Na podobny pomysł wpadł mój wujek kilka lat temu. Przeklina ten moment do dziś...

Przemyśl to, wiele nie zyskasz, a konsekwencje mogą być nieprzyjemne.

Pozdrawiam.

o wydajnosc kaloryferow bym sie nie martwil

dom bede mial wyjatkowo dobrze ocielony (20 cm styropian) wiec i ta moc nie musi byc duza

a zreszta ona sie sama wyreguluje poprzez temperature grzejnika

ewentualnie pomysle nad oplywowym ksztaltem parapetu od spodu ;) aby ulatwic konwekcje

Przekazywanie ciepła odbywa się na drodze promieniowania i konwekcji. Promieniowanie ma znikomy udział a poza tym w Twoim pomyśle i z grzejnikiem na zewnątrz jest takie same, więc pomijam. Konwekcja zaś polega na samoistnym ruchu powietrza wokół grzejników. To powietrze odbiera ciepło i roznosi po pomieszczeniu. Jeżeli umieścisz grzejnik we wnęce to większość konwekcji zostanie zatrzymana, przez co spadnie wydajność grzejnika. Drugim czynnikiem przeciwko wnękom to fakt, że we wnęce będzie mniejsze U muru i mimo dobrej izolacji termicznej będziesz grzał otoczenie. Ja bym odradzał takich eksperymentów. Co do stanu Twojego ducha przed budową to ja na tym etapie tez miałem moc genialnych pomysłów, ale ostatecznie wyszedłem z założenia. Nie tylko ja kombinuję. Ci, co budowali przede mną też myśleli, więc zastosuję ich metody. Eksperymenty pozostawiłem ryzykantom i tym, co mają dużo kasy.

Leon.

Stosowało się i stosuje nadal takie rozwiązanie.

Dawne głębokie wnęki są spłycane i w pozostałej wnęce lokowane są

grzejniki.

I tak niemal zawsze nad grzejnikiem jest parapet.

Warunki:

Odległość grzejnika od podłogi w przedziale 12-15cm, analogicznie odległość parapetu nad grzejnikiem.

Nie przysłaniać kotarami, zasłonami.

We wnęce można wkleić lub podtynkowo można wprowadzić ekran ze styropianu pokryty jednostronnie folią aluminiową.

Grubość styropianu chyba 3 mm. Producent Marbet- Bielsko-Biała.

Folia odpromienia ciepło, zapobiegając grzaniu ściany wnęki.

W ciepłym, dobrze zbilansowanym domu nie ma problemu z takim rozwiązaniem.

...

We wnęce można wkleić lub podtynkowo można wprowadzić ekran ze styropianu pokryty jednostronnie folią aluminiową.

Grubość styropianu chyba 3 mm. Producent Marbet- Bielsko-Biała.

Folia odpromienia ciepło, zapobiegając grzaniu ściany wnęki.

W ciepłym, dobrze zbilansowanym domu nie ma problemu z takim rozwiązaniem.

nie ma problemu ale grzejniki musza miec o okolo 15..25% wieksza moc.

folia aluminiowa odbija jedynie promieniowanie i moze byc stosowana bez wzgledu na umieszczenie grzejnika we wnece.

jesli nie licza sie tutaj wzgledy finansowe to o estetycznych nie warto dlugo dyskutowac.

konstrukcyjnie w "normalnym" domku nic

chyba ze masz gesto okna i wtedy mozna liczyc przestrzenie miedzy oknami jako slupy - a tu z kolei smuklosc i wyboczenie itd - ale to raczej marginalne przypadki

sam pomysl jest calkiem, calkiem

U sciany praktycznie sie nie zmienia, a ponadto TY musisz sie martwic nade wszystko konwekcja

Jak ZAPEWNISZ DOPLYW POWIETRZA OD SPODU I WYPLYW OGRZANEGO OD GORY - TO ROB

pzdr

Leon

czy ja dobrze zrozumiałem?

Ściana 3W i w tym 20 cm styropianu?

Czyli warstwa nośna - 20 cm styropianu - elewacja?

A jakie będą grubości warstwy nośnej i elewacji?

Co do wnęki i grzejników. Ja bym nie ryzykował. Sprawność musi spaść i będziesz musiał przewymiarować grzejniki żeby "trzymać" parametry ogrzewania. Zamiast oszczędzić będziesz miał kosztowną, ładnie wyglądającą wnękę.

A osłabienie muru pod oknem na pewno osłabi ścianę więc, jeśli się zdecydujesz, to ja bym poślał o czymś wzmacniającym w rodzaju "podproża" z betonu.

Pozdrawiam

nie sadze aby spadla wydajnosc kaloryferow - bo niby dlaczego? :o ?

jesli zostawisz odstep od podlogi i parapetu odpowiedni to spadek mocy pomijalny

co do nosnosci sciany - pisalem - rzecz znowu pomijalna :wink:

niestety tak to juz jest ze za wieksza estetyke trzeba troszke pokombinowac - ale sie oplaca

pzdr