ppp.j 18.03.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Leon widzę że masz już przemyślane, gotowe rozwiązanie a na dodatek poparte Twoja wiedzą teoretyczną. Więc do dzieła. Będziesz tym co za kilka lat na forum będzie opisywał swoje sukcesy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30374-wneki-pod-oknami-na-kaloryfery/page/2/#findComment-576935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 18.03.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 nie sadze aby spadla wydajnosc kaloryferow - bo niby dlaczego? ? jesli zostawisz odstep od podlogi i parapetu odpowiedni to spadek mocy pomijalny co do nosnosci sciany - pisalem - rzecz znowu pomijalna niestety tak to juz jest ze za wieksza estetyke trzeba troszke pokombinowac - ale sie oplaca pzdr grrzejniki mają zawsze sprawność 100% ile ciepła doprowadzisz tyle wyprowadzisz pomysł leona jest bardzo dobry. konstrukcji budynku to za bardzo nie osłabi. jedynie pogorszy się efektywnośc wymiany ciepła, przez co grzejniki będą musiały być "większe" no i troche wiecej kolan wyjdzie przy wykonywaniu instalacji. ale wizualnie będzie to ciekawsze co do zysku na powierzchni pomieszczeń, to za bardzo to nie bedzie odczuwalne. ja w przeciwieństwie do wiekszości jestem ZA Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30374-wneki-pod-oknami-na-kaloryfery/page/2/#findComment-577000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.03.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 grrzejniki mają zawsze sprawność 100% ile ciepła doprowadzisz tyle wyprowadzisz pomysł leona jest bardzo dobry. konstrukcji budynku to za bardzo nie osłabi. jedynie pogorszy się efektywnośc wymiany ciepła, przez co grzejniki będą musiały być "większe" czy wedlug ciebie sprawnosc i efektywnosc to dwa rozne czy dwa te same parametry? pomysl chwilke jak je bys wyznaczyl. poza tym ja nie wspominalem o sprawnosci a o wydajnosci (inaczej mocy) grzejnikow i to tylko na drodze konwekcji. Ilosc ciepla wypromieniowanego pozostaje niemal taka sama bez wzgledu na umieszczenie grzejnika we wnece czy nie ("promienniki" w takiej sytuacji maja przewage nad konwektorami). Oby ogrzac pomieszczenie potrzebna jest okreslona ilosc energii. Grzejnik umieszczony we wnece albo zabudowany bedzie wolniej oddawal cieplo a wiec bedzie dostarczal mniej energii. Objawem tego bedzie wyzszy powrot a wiec tez mniejsza roznica miedzy zasilaniem a powrotem na kotle. Konsekwencje? Na forum opisanych jest mnostwo. Zamiast zwiekszac grzejniki mozna tez podniesc temp w obiegu co zwieksza moc grzejnika. Konsekwencje tego tez byly juz wielokrotnie trawione na formu wiec nie ma sensu sie zaglebiac. Mozna sobie symulowac do woli. Ja sprawdzilby to za pomoca trzech termometrow. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30374-wneki-pod-oknami-na-kaloryfery/page/2/#findComment-577058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.03.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Wnęka wnęce nierówna. Wnęka może mieć na przykład jedynie głębokość grzejnika + odsadzenie wieszaka a zatem przód grzejnika mógłby być zlicowany z linią ściany. Spadek wydajności grzejnika z powodu umieszczenia go we wnęce to około 10-20%. Dla ciepłego domu, który na dobę trzeba krótko ogrzewać (dogrzewać) jest to problem mały.Proporcjonalnie powinny wydłużyć się cykle grzania i aby uniknąć podwyższenia temperatury powrotu, należałoby spowolnić cyrkulację zmniejszając bieg pompy.Przy temperaturze pracy instalacji 40-60 oC trudno mówić o cieple promieniowania.W tak niskich temperaturach pracy instalacji grzejniki oddają większość ciepła właśnie przez konwekcję a im więcej tym lepszy to grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30374-wneki-pod-oknami-na-kaloryfery/page/2/#findComment-577103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.03.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Wnęka wnęce nierówna. Wnęka może mieć na przykład jedynie głębokość grzejnika + odsadzenie wieszaka a zatem przód grzejnika mógłby być zlicowany z linią ściany. . ja wlasnie taka wneke mam na mysli. dodatkowym "zakloceniem" konwekcji jest wtedy tez parapet. jesli wystaje poza polowe grzejnika (w przypdku wneki duzo dalej) podobno nalezy go tez uwzglednic. hmm... Spadek wydajności grzejnika z powodu umieszczenia go we wnęce to około 10-20%. Dla ciepłego domu, który na dobę trzeba krótko ogrzewać (dogrzewać) jest to problem mały. Proporcjonalnie powinny wydłużyć się cykle grzania i aby uniknąć podwyższenia temperatury powrotu, należałoby spowolnić cyrkulację zmniejszając bieg pompy. zmieniajac wydajnosc pompy zmienia sie takze "zasilanie" czyli ilosc dostarczonego ciepla. Przy temperaturze pracy instalacji 40-60 oC trudno mówić o cieple promieniowania. W tak niskich temperaturach pracy instalacji grzejniki oddają większość ciepła właśnie przez konwekcję a im więcej tym lepszy to grzejnik. konwekcja ma tez swoje wady (np wymusza ruch powietrza i min kurzu). Ogrzewnie np wysokich pomieszczen powinno sie odbywac na drodze promieniowania. Cieplo konwekcyjne uniesie sie natychmiast pod sufit. Konwekcja jest porzadana tam gdzie wymagany jest ruch powietrza np w pomieszczeniach wilgotnych (lazienkach itp). W ogrzewaniu budynkow oba ciepla wystepuja prawie zawsze jednoczesnie ale w roznej proporcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30374-wneki-pod-oknami-na-kaloryfery/page/2/#findComment-577261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 18.03.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Patrzyłem dzisiaj na żyrandol i uderzyła mnie jedna rzecz że on niepotrzebnie odstaje od sufitu może schować go we wnęce? Sorry Leon Jestem Twoim fanem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30374-wneki-pod-oknami-na-kaloryfery/page/2/#findComment-577289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.03.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Otóż to Tom:Piszę o ewentualnym spowolnieniu cyrkulacji, gdyż wydłużeniu uległby wówczas czynnik czasu. Wzrost temperatury na powrocie we wnęce to około 2oC, więc może nie warto? Wymuszenie ruchu powietrza nie jest wadą lecz ewidentną zaletą konwekcji.Następuje mieszanie powietrza w pomieszczeniu, likwidacja stref zimniejszych, zmniejsza się temperatura powietrza wychodzącego górą z grzejnika, wzmaga się wietrzenie pomieszczeń itd.Wszystkie grupy grzejników dążą do tego by udział konwekcji był jak największy, również poprzez zmniejszanie masy grzejników.Wiąże się to ze stałą tendencja do obniżania temperatury pracy instalacji.W temp. 45 oC np. purmo oddaje 70%ciepła przez konwekcję a regulus ponad 80%.Trudno w temperaturze 45oC mówić poważnie o cieple promieniowania. Kurz unosi się wszędzie tam gdzie jest brudno i to niezależnie od tegojaki grzejnik wisi na ścianie.Widać budne smugi nad grzejnikami np. w urzędach, warsztatach, gdzie wiszą żeberka, płyta czy cokolwiek innego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30374-wneki-pod-oknami-na-kaloryfery/page/2/#findComment-577334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.03.2005 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 To dowodzi jednemu: pojecie wad i zalet jest bardzo wzgledne. Ruch powietrza wywoluje uczucie ciagu (zimna na poziomie stop) - pewnie sa tacy co to lubia. Ruch powietrza powoduje o wiele wieksze unoszenie niz promieniowanie. Dazenie do zwiekszenia konwekcji grzejnikow jest zwiazane z dazeniem do zwiekszania mocy grzejnikow bez zmiany ich wielkosci co nie oznacza ze konwekcja jest najlepsza i ma byc jedyna jako sposob ogrzewania (patrz przypadki o ktorych wspomnialem wczesniej / istnieja marne szanse poprawy promieniowania bez zmiany wymiarow grzejnika min dlatego grzejniki o okreslonej mocy mozna kupic w roznych konstrukcjach - rozna ilosc radiatorow i plyt i dzieki temu mozna zmieniac proporcje konwekcji i promieniowania). Zmiejszenie wydajnosci pompy cyrkulacyjnej tylko zmniejszy ilosc oddawanaego ciepla - co pogorszy jeszcze efekt grzejnika we wnece. (Pomysl chwile albo spojrz na wzor do obliczania ciepla oddawanego przez grzejnik). Zmiane temperatury powrotu nalezy odnosic do roznicy temp zasilania i powortu. Jesli wynosi ona 10° to zmiana 2° powoduje zmiane mocy o okolo 20% (zaleznosc ta nie jest liniowa). Co jest wada a co zaleta kazdy zdecyduje i tak sam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30374-wneki-pod-oknami-na-kaloryfery/page/2/#findComment-577481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.03.2005 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Tom . Nie rozumiem Cię? Nad czym mam się zastanowić???Przecież mówisz dokładnie to co ja z nieco innym akcentem. Dokładnie cały czas potwierdzasz moje słowa.Z tym, że ja zdecydowanie uważam ,ze im większa konwekcja tym lepiej dla mieszkańców obecnie budowanych ciepłych, szczelnych domów.Wspomaga wietrzenie i wymianę powietrza.Zresztą nie ma dzisiaj ogrzewania bez konwekcji.A rozprowadzanie ciepła z kominków itp. itd. Co to jest? Promieniowanie.Czy lepiej jest jeśli w twarz gorąco a w tyłek zimno jak przy starych piecach, które tylko promieniowały?? A teraz na moim przykładzie. Obecnie mieszkam w odrestaurowanym budynku z roku 1928. Część grzejników jast we wnękach, które zastałem i celowo zostawiłem część natomiast jest jak wszędzie pod oknem, parapetem.Zdecydowanie ładniej w oknie prezentuja się te we wnękach, nieco ukryte, nie przeszkadzające kotarom, zasłonom czy innym sprzętom.Skuteczność grzania? Grzeją tak jedne jak i te drugie.Wszystko kwestią gustu a oszczędzanie każdej złotówki może nas doprowadzić często do dziwnych absurdalnych skrajności......Piszesz o jakimś ruchu uczuciu zimna na poziomie stóp? Jakoś nie zauważyłem a wręcz przeciwnie uważam, że mam świetnie zrównoważoną temperaturę w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30374-wneki-pod-oknami-na-kaloryfery/page/2/#findComment-577545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.03.2005 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Wspomaga wietrzenie i wymianę powietrza. doczepie sie bo jednak ja nie zgadzam sie w wiekszosci z twoimi wypowiedziami. i nie chodzi tylko o akcent. konwekcja wspomaga wietrzenie? wymiane? niby jak? powoduje jedynie ruch powietrza z dolu do gory z jednej strony pomieszczenia, z gory do dolu z drugiej strony pomieszczenia. rozklad temperatur jest odwrotny do rozkladu temp przy ogrzew podlogowym - to kwestia indywidualna. W tych super szczelnych i nowowczesnych domach jak piszesz tylko dzieki konwekcji nic sie nie wywietrzy i nie wymieni i nie wiem gdzie ona ma w tym wzgledzie pomoc. Zresztą nie ma dzisiaj ogrzewania bez konwekcji. ja nie powiedzialem ze nalezy eliminowac konwekcje. tylko jesli sie grzeje konwekcyjnie to dlaczego nie robic tego dobrze/skutecznie. A rozprowadzanie ciepła z kominków itp. itd. Co to jest? Promieniowanie. Czy lepiej jest jeśli w twarz gorąco a w tyłek zimno jak przy starych piecach, które tylko promieniowały?? w pomieszczeniu w ktorym stoi kominek wiekszosc ciepla pochodzi z promieniowania (80%). w pomieszczeniach bez kominka trudno mowic o promieniowaniu wiec pozostaje jednynie konwekcja. przypominam ze nie mam nic przeciwko sposobowi ogrzewania (powinien byc dobrany do ch-kteru pomieszczenia) a jedynie "sposobu wykorzystania grzejnika". Twoj dom to twoja wolnoc wiec sie nie wtracam. Podejrzewam jedynie ze nie zauwazasz ciagu u siebie bo masz kotary - moze to dobry sposob tylko czy oby na ogrzewanie pomieszczen. Najbardziej zauwazylbys blad w swoim rozwiazaniu korzystajac z podzielnikow ciepla, podobnych do tych montowanych w blokach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30374-wneki-pod-oknami-na-kaloryfery/page/2/#findComment-577611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.03.2005 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2005 Tom. Widocznie nie wyrażam się dość jasno. Trudno. Opacznie pojmujesz i przeinaczasz z nieznanego mi powodu to co piszę. Dlatego dość na tym ! Leon. Jeśli uważasz, że z wnękami ładniej to tak zrób! Jest ładniej! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30374-wneki-pod-oknami-na-kaloryfery/page/2/#findComment-577646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.04.2005 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 LEŁOŚ TY JESTES REWELKA SAM ZADAJESZ PYTANIE I SAM SOBIE ODPOWIADASZ I UTWIERDZASZ W PRZEKONANIU ZE MASZ RACJE ....NO I PO CO TYLE ZACHODU ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/30374-wneki-pod-oknami-na-kaloryfery/page/2/#findComment-619704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts