Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PŁASKI DACH - wątek zbiorczy: technologie, odwodnienie, pokrycie, izolacje

Szadok

Recommended Posts

Noszę się z zamiarem renowacji poszycia dachowego. W tej chwili mam położoną papę. Co jest najlepsze (i w miarę tanie)?

Biorę pod uwagę papę termozgrzewalną lub system Ekodeck firmy z Gliwic. A może jeszcze coś innego ?????

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich.

To moja premiera na forum. Niedługo startuję z budową i dzięki forum udało mi się rozwiązać parę problemów, ale nie wszystkie.

Mam projekt domu piętrowego z płaskim dachem. Architekt zaprojektował go jako dach dwuspadowy o małym kącie (10%) otoczony attyką (maskuje wypukłość). Paru fachowców wypowiedziało się, że to drogie rozwiązanie (ta attyka, a dokładnie obróbki blacharskie) jeśli się chce dobrze odprowadzać wodę. Zaczynam się zastanawiać nad stropodachem (architekt dla odmiany twierdzi, że to droższe rozwiązanie).

Może ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia w budowaniu takiego "klocka"? Jak wyglądają koszty? Może są inne rozwiązania?

Z góry dziękuję za pomoc.

Tomek

Brałem osobiście udział w budowie takiego domu.

Sam oceń czy taka technologia Ci sie przyda.

Sam wieniec wykonany był na ostatniej kondygnacji z niewielkim spadkiem w jednym kierunku (może 5% nie mierzyłem).

Na takim wieńcu domurowany był murek tak aby z zewnątrz wysokość domu była jednakowa.

W najniższym miejscu murek wystawał ponad cokól ok 50 cm.

Rozpietość scian zewnętrznych była ok 10 m ale pośrodku byly jescze sciany konstrukcyjne dzielace ta przestrzeń mniej wiecej na polowe.

Na tak przygotowaną konstrukcję kładliśmy blache trapezową w jednej calości w kierunku spadku.

Plyty blach miały 11 x 1,5 m (należało je trohcę przyciąć)

Płyty między soba były nitowane reczna nitownicą.

Płyta ta stanowiła cała konstrukcje stropodachu.

Na wierzchu tej plyty ułozony zostały rozwijany z rolki 10 cm styropian przyklejony do papy. Pasma tej papy byly ze soba zgrzewane palnikami propanowymi.

Na ta warstwe styropiano/papy układało się nawierzchniową

papę termozgrzewalną, wywijana na wymurowane cokoły.

Cokoły od góry pokryto obróbkami blacharskimi.

Oczywiscie w środku domu z najniższej strony umieszczone były rynny spustowe.

Od zewnatrz dach jest gotowy.

Wewątrz wykonano to bardzo prosto .

Na taśmach stalowych perforowanych podwieszono poziomo drewniane łaty dachowe. do których przybito standardową boazerię drewniana.

Taki podwieszanmy sufit miał ta zalete ze mozna było ponad nim poprowadzić wszystkie instalacje jakie w domu były potrzebne.

Technologia jest na tyle prosta ze może to wykonac kazdy sposobem gospodarczym bez zadnego fachowego przygotowania.

Wedlug mnie jest również stosunkowo tania.

Dzięki Szczepan.

Wygląda to ciekawie, ale mam jeszcze pytania:

1) Jaka jest wytrzymałość takiego dachu, nie orientuję się w parametrach blachy trapezowej. Czy wytrzyma np. 1 m śniegu (może kiedyś tyle jeszcze napada)?

2) Czy możliwe jest przy takiej konstrukcji zrobienie włazu na dach?

3) Czy wzdłuż cokołu w najniższej częśći dachu nie przydałaby się pozioma rynna?

Tomek

Jeśli chodzi o wytrzymałość to musi Ci to przeliczyć projektant budynku.Wytrzymałość zależy przecież od odleglości pomiędzy podporami, od grubości samej blachy, od profilu tych wytłoczeń trapezowych itp. Tego tak na gebę nikt Ci nie powie.

Właz na taki dach najprościej i najtaniej jest zrobić przy pomocy zewnetrznej drabinki (na przykład przytwierdzonej do ściany).

Zadnych rynien poziomych nie trzeba robic .

Dopiero skomplikował byś ten dach.

Drobne ilości wody , które nie spłyna do rynny pionowej, po ustaniu deszczu wysychaja na takim dachu błyskawicznie a dobrze ułozona papa termozgrzewalna nie ma prawa nigdzie przeciekać.

Szczepan, jeszcze raz dzięki. Pogadam z konstruktorem, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Co do rynny, to właśnie tak mam w moim projekcie - wzdłuż najniższych krawędzi dachu biegną rynny. Nikt mi wcześniej nie zasugerował, że mogłoby ich nie być, a wtedy dach się rzeczywiście upraszcza.

Może ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z odprowadzaniem wody z podobnego dachu?

Muszę przyznać, że wiele osób na hasło "płaski dach" reaguje jak pies na jeża i trudno jest zebrać rzetelne informacje na ten temat. Chętnie wysłucham głosów za i przeciw.

Tomek

• 2 years później...
Gość ZbigC
"Zielony dach" to brzmi dobrze. W Muratorze był konkurs na "uczłowieczenie" kostki. Wygrała realizacja, wg mnie bez polotu i głebszej myśli. Wyszła z tego też kostka tylko, że bardziej schludna. i wtedy pomyślałem o "zielonych dachach". Tylko kto taki odwrócony dach wykona? Ma on swój ciężar, musi być szczelny. Nie na każdą kostkę się nada. Ryzyko bładu jest duże. :cry:

Papa podkładowa, zalezy od podłoża jaka (7-9 zł m2) i na wierzch Icopal Extradach zgrzewlna 5.2 mm (14-16zł/m2). Zobacz na stronę Icopal. Lembit też ma dobre papy. Blacha trapezowa, nawet Rautaruukki, nie sprawdzi się lepiej. Dachy odwrócone są ciężkie i ryzyko błędów jest spore. Droższe tez jest ich wykonanie.

W przypadku niewielkiego nachylenia dachu najlepiej zastosować papę termozgrzewalną. Jeśli myślisz o renowacji dachu to niezbędne informacje to - jakie podłoże jest teraz /beton, drewno/, czy dach jest ocieplony /może przy okazji renowacji docieplić dach/, jaki jest stan starego podłoża /jednym słowem cieknie czy nie, czy są purchle czy nie itd/ Jeśli znamy odpowiedzi na te pytania - można coś zaproponować. Gust gustem, ale dobrze wykonany dach z papy / w końcu może być w jakimś kolorze/ lub gontu papowego /od wzorów i kolorów boli głowa/ Jeśli chodzi o blachę - to zastanawiałabym się czy spadek nie jest zbyt mały. Ale decyzja należy do Ciebie.

Jeśli jednak zdecydujesz się na papę wybierz termozgrzewalną , modyfikowaną /dodatek sztucznego kauczuku/. Da Ci to gwarancję na 10 lat na materiał. Inna sprawa to wykonawstwo. Jakby coś - polecam się do pomocy od strony technicznej. :D

• 1 year później...
  • 9 months później...