Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PŁASKI DACH - wątek zbiorczy: technologie, odwodnienie, pokrycie, izolacje

Szadok

Recommended Posts

tak w kwestii taniego płaskiego dachu to dach o pow. 85 m2 (bez attyk - 77 m2) dekarz wycenił mi z materiałem na 40 tyś (krycie klasyczne a nie odwrócone).

tylko nie mów że kryty papą bo nie uwierzę,

taki sam dach z wiązarami,deskowaniem,kryciem papą i obróbkami blacharskimi i rynną-20k

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odnośnie ocieplenia murków attykowych od góry - ja wymyśliłem takie rozwiązanie (dom ocieplony styropianem 20 cm - a murki attykowe od góry 10 cm) - co kilkadziesiąt cm na kołki do murka przymocowałem prostopadle do lica ściany ceownik z blachy 2 mm pocięty na odcinki równe grubości muru. Pomiedzy ceownikami styropian, a od góry przykręcona do ceowników OSB. Powstaje mostek termiczny ograniczony do tych 2 mm na kilkadziesiąt centymetrów długości, ale wszystko trzyma się bardzo mocno. Natomiast sąsiad przykleił styropian do murków od góry, a na styropian na klej poliuretanowy w piance do styropianu przykleił OSB. Początkowo miałem watpliwości, ale narazie (około 3 lata) się trzyma.

Odnośnie wpustów do odprowadzenia wody - ja zastosowałem wpusty marki Dallmer z koszami zatrzymujacymi np liście i rura idzie w grubości styropianu dachu na długości kilkadziesiąt cm i wychodzi na scianę zewnetrzną do rury spustowej na elewacji.

na dach płaski najlepiej wybrać tę technologię. jest prosta sprawdzona i tania.

na żelbetonowy stropodach naklejamy styropian który zamawiamy w fabryce i na budowe przywożą ponumerowane elementy styropianu który jest tak zrobiony że tworzy spadek 5 stopni na wzór dachu kopertowego.

na styropian dajemy podwójnie folię budowlaną i kładziemy na górę lekką siatkę zbrojeniową. na to 5 cm betonu.

potem podwójna zwykła czarna papa termozgrzewalna i dach gotowy.

Pomysł jednego z majstrów -

rozwalić attykę z jednej strony i odwodnienie zrobić tak:

http://images37.fotosik.pl/1423/fe43f93f8a00f54d.jpg

Styropian na ścianie ma 20 cm na stropie 30 cm

Ten styropian na deskach znalazł się z powodu naszych protestów, że brakuje izolacji, bo pierwotny pomysł był taki:

http://images38.fotosik.pl/1451/26cbbe7dd3330b6agen.jpg

czyli po prostu decha

Edytowane przez Elfir

ArtisO -

Gdybym znalazła jakikolwiek rysunek pokazujący montaż wpustu przy attyce byłoby ok. Ale nie znalazłam.

Przy dachu odwróconym jak uszczelnia się kołnierz wpustu, skoro papa jest pod styropianem a wpust na styropianie?

wkleję bo może się komuś przyda

Przejscie_odwodnienia_przez_sciane_attyki-Model.jpg

przejście odwodnienia przez ścianę attyki (już wiem że dla Elfir nie bardzo się nada :) )

Stropodach_dwudzielny_polaczenie_z_attyka_i_z_okapem-Model.jpg

stropodach dwudzielny połączenie z attyką (to u mnie) i okapem (a to nie)

wzięte stąd http://www.ursa.pl/services_1713.htm niestety rysunki w autocadzie

cronin - ja ci bardzo dziękuję za zaangażowanie.

W każdym razie nie rozumiem proponowania odwodnienia przez attykę, która jest ocieplona tylko z jednej strony. Z resztą sam przepust też lezy bezpośrednio na murze, bez jakiegokolwiek ocieplenia.

To po co w ogóle robić ocieplenie i martwić się mostkami cieplnymi?

Czy nie ma żadnych rozwiązań do domów pasywnych z plaskim dachem?

a nie możnaby użyć do ocieplenia przepustu takiej izolacji jak do ocieplania rur i środkiem blachę? coś w ten deseń otulina styropianowa

http://static.e-izolacje.pl/gallery/3307/0_ba28b2ead4a5381b357e5349016239c4b98fadcd.jpg

no dobra jak to głupi pomysł to ja się już nie wtrącam