Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PŁASKI DACH - wątek zbiorczy: technologie, odwodnienie, pokrycie, izolacje

Szadok

Recommended Posts

Witam. Odbywa się u mnie remont dachu płaskiego od podstaw. Robi to ekipa od dachów. Jednak zastanawiam się czy robią to dobrze. Mianowicie zerwali wszystko praktycznie do goła zostały tylko niektóre krokwie które są dobre, potem nabijali na to deski, kładą watę izolacyjną, folię i na to papę termo zgrzewalną. Czy takie ułożenie i budowa dachu jest prawidłowa? Zastanawia mnie jeszcze jedno (dach ma 70 metrów) a panowie za zrobienie go chcą ok 20 tyś czy to aby nie za dużo?

• Odpowiedzi 184
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wkleję bo może się komuś przyda

Przejscie_odwodnienia_przez_sciane_attyki-Model.jpg

przejście odwodnienia przez ścianę attyki (już wiem że dla Elfir nie bardzo się nada :) )

Stropodach_dwudzielny_polaczenie_z_attyka_i_z_okapem-Model.jpg

stropodach dwudzielny połączenie z attyką (to u mnie) i okapem (a to nie)

wzięte stąd http://www.ursa.pl/services_1713.htm niestety rysunki w autocadzie

Witajcie

cronin...przyda sie i to bardzo :)

u mnie również stropodach dwudzielny (dopiero teraz poznałam te nazwę, wcześniej s. wentylowany ) i tenże spędza mi sen z powiek od jakiegoś czasu. Wszędzie tylko spadziste i trudno o dobrego fachowca od płaskiego, stąd moje bezustanne kopanie w temacie :)

Ja przy stropodachu wentylowanym ocieplam ścianę i attykę i strop od strony wnętrz granulatem celulozy (lub innym), na samym dachu mam tylko deskowanie (bądź osb) i papę albo membranę tu dopiero zgłębiam temat. Spadek dachu mam na stronę bez attyki więc normalny okap tam będzie i rynna. Proste :)

Ja przy stropodachu wentylowanym ocieplam ścianę i attykę i strop od strony wnętrz granulatem celulozy (lub innym), na samym dachu mam tylko deskowanie (bądź osb) i papę albo membranę tu dopiero zgłębiam temat. Spadek dachu mam na stronę bez attyki więc normalny okap tam będzie i rynna. Proste :)

ok,rozumiem więc celuloza odpadła -napisz dlaczego.

a jak będziesz wentylowała ?

Od myślenia nad naszym dachem spuchła już mi głowa, na szczęście udało się wybrać rozwiązanie, czy słuszne nie wiem. Mieliśmy mieć dach odwrócony, zielony, rozważaliśmy odwodnienie wewnętrzne. Zrezygnowaliśmy z tego rozwiązania na rzecz stropodachu pełnego o klasycznym układzie warstw + odwodnienie zewnętrzne + attyki. Na wierzch papa termozgrzewalna. Uparłam się na EPDM, niestety w mojej okolicy dachowcy nie są za pan brat z tym materiałem. Lepiej więc wybrać pokrycie, na którym zna się wybrana ekipa, bo nawet najlepszy materiał może okazać się kiepski jeśli bedzie położony nieumiejętnie.

Witam, jest to mój debiut na tym fortu i mam do Was pytanie.

Mam dach jedno spadowy o nachyleniu jakieś 10-15% deski które są położone z biegiem czasu się powykrzywiały i w niektórych miejscach papa się po przedzierała przez co gdzieniegdzie przecieka. Teraz moje pytanie, czy dobrym rozwiązaniem będzie położyć na to styropapę żeby nie było nierówności na dachu i na to papę termozgrzewalną, czy to się będzie trzymać, a może jest jakieś inne tańsze rozwiązanie?? Proszę o poradę

Pozdrawiam.

Nie mam poddasza do wykorzystania, dom jest piętrowy na piętrze jest podwieszany sufit, nad sufitem mam w największym miejscu ok 60cm a w najniższym 15 cm między belkami jest ocielone wełną, chodzi mi o wyrównanie nierówności na dachu spowodowane powykrzywianymi deskami, jak najlepiej to zrobić żeby papa mi się nie przedzierała???

• 4 months później...

Mam stropodach wentylowany, dach płaski 4stp. na wiązarach, obmurowany z 3 stron attyką. Czy tak ma wyglądać ocieplenie i pokrycie papą (termozgrzewalna sbs, podkładowa i wierzchnia)? I czy ten styropian pod obróbką blacharską i od środka poddasza ma być pokryty klejem/siatką?

ocieplenie attyki.jpg

Edytowane przez cronin