justynap13 29.11.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 hej!a mi pani architekt powiedziala 2500zl. projekt gotowy muratora. zmiany typu: usuniecie kominka, zmiana okna z tarasowego na zwykle, usuniecie kaloryfera z garazu, i nic sobie wiecej nie przypominam.do mnie nalezalo tylko zlozenie wniosku do energetyki o warunki przylaczenia i w starostwie powiatowym o odrolnienie. reszta architekt sie zajmuje.no ale mnie wlasnie watpliwosci dopadly bo juz nie wiem czy mnie skasuje wiecej w przyszlosci za projekty przylaczy?jutro zadzownie i sie dowiem dokladnie.milego wieczoru zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 05.12.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 teraz juz wiem. właśnie wróciłem ze spotkania z architektem. . kupiłem tylko mape do celów projektowych u geologa.zapłace za adaptacje i wszystkie papiery 4400. nigdzie nie bede musiał ganiać.wliczone jest w cene :- adaptacja projektu- plan zagospodarowania działki- wszystkie przyłącza ( przypominam ze jest ich 4. woda, prąd gaz i kanaliza po 600 zł.- to najmniejsza cena )- badanie próbek ziemi-dodatkowe pozwolenia na wjazd, itp. czyli dostaje pozwolenie na budowe gotowe a wszystko załatwi pani architekt. dla mnie to chyba dobrze ja za bardzo nie mam czasu biegac po urzędach, po za tym nie mam własnego środka lokomocji, i na dojazdy tez bym stracił. a i z urzędasami u nas użerac mnie sie juz nie chce.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomarek 05.12.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Architekt jest od wyglądu budowli. Od zmian konstrukcyjnych w gotowymprojekcie, jest konstruktor. Najczęściej architekt oddaje gotowy projektdo konstruktora i kasuje podwójnie. Czy nie lepiej więc bez pośredników,zaprosić konstruktora do współpracy? Napewno będzie taniej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 06.12.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 mozesz mi powiedzie o kim konstruktorze mówiszczy ten konstruktor zrobi projekty przyłączy, projekt zagospodarowania działki i adaptacje projektu i pozałatwia wszystkie niezbędne warunki.jak tak to podaj przykładowe ceny za usługi na poszczególne prace i ewentualny namiar na takiego kolesia.dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomarek 07.12.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Konstruktor, to inżynier budownictwa lądowego i ma najczęściej uprawnieniaarchitekta i wszystkie te sprawy potrafi zrobić o ile zechce. Musisz poszukaćna swoim terenie, bo na odległość trudno będzie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 07.12.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Znalazłam innego projektanta który ma też uprawnienia konstruktora, kierbuda i to wszystko zrobi. Zrezygnowaliśmy z piwnicy ale juz wiem ze i tak cena będzie dużo niższa niż podawał pierwszy architekt... Warto szukać. A załatwianie papierków nie jest takie trudne. A dużo tańsze niż przez pośredników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 07.12.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Konstruktor, to inżynier budownictwa lądowego i ma najczęściej uprawnienia architekta... Jak konstruktor to ma najpewniej uprawnienia do ograniczonego projektowania w specjalności architektonicznje, a nie "uprawnienia architekta". Różnica jest taka, ze ograniczone uprawnienia pozwalają tutaj na projektowanie lub kierowanie robotami budowlanymi domu do 1000m3 kubatury (ale to tylko przy dużych domach) i co ważne na terenie zabudowy zagrodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nomarek 07.12.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 W tym wątku mowa jest o projektach gotowych i adaptacji tych projektów.Najczęściej adaptacja polega na zmianach konstrukcyjnych stropu, więźby dachowej, ścian działowych. Architekt który nie ma uprawnień konstruktora,nie ma prawa wyliczyć wytrzymałości stropu i musi zatrudnić do tego konstruktora. Jeśli ma takie uprawnienia to i owszem. Po co więc iść z projektem do architekta jeśli projekt ma wylądować u konstruktora?Projekt gotowy jest opracowany architektoniczne. pozdrawiam PS Jeśli chodzi o zakupy, to i owszem kupuję także w hipermarketach. Dokładnie przyglądam się jakości. Nie zawsze szpanerska metka i wysoka cena świadczy o wysokiej jakości. Śmiem twierdzić, że często tak nie jest. Często spotykam jakiś towar w hipermarkecie i późnie dokładnie ten sam towar w tzw. markowym sklepie. Jest tylko drobna różnica, dużo wyższa cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajo30 09.12.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Witam!!Projekt kupiłem z kolekcji Muratora. I w tym momencie potrzebna jest adaptacja projektu. Wielel zmain nie ma. Jedynie co zmieniam to układ okien. Pierwszy architekt krzyknął 2500 zł ale projektu zjazdu już nie zrobi bo nie ma uprawnień drogowych, drugi powiedział 1500 zł ale rózwnież nie miał uprawnień. I wrescie znalazłem osobę( dzięki Ci Boże) który za 800 zł zrobi to co powninien zrobić tj projekt adaptacji. zmiany. projekt przyłaczy oraz zjazdu. Dzieki niemu zaoszczedzę jakieś 2000 zł. Budowa wymaga jednak dużo cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 03.01.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam!! Projekt kupiłem z kolekcji Muratora. I w tym momencie potrzebna jest adaptacja projektu. Wielel zmain nie ma. Jedynie co zmieniam to układ okien. Pierwszy architekt krzyknął 2500 zł ale projektu zjazdu już nie zrobi bo nie ma uprawnień drogowych, drugi powiedział 1500 zł ale rózwnież nie miał uprawnień. I wrescie znalazłem osobę( dzięki Ci Boże) który za 800 zł zrobi to co powninien zrobić tj projekt adaptacji. zmiany. projekt przyłaczy oraz zjazdu. Dzieki niemu zaoszczedzę jakieś 2000 zł. Budowa wymaga jednak dużo cierpliwości Poproszę o namiar na tego architekta - mam dużo cierpliwości i nie znoszę przepłacać, nie przeraża mnie papierada i bieganie po urzędach. Dzięki. Mój e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krezusik 04.01.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Ja płaciłem 1550 za całą adaptcję - naniesienie zmian, naniesienie na mapkę itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 04.01.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Dzięki, a czy mogę prosić namiar na tą osobę - oczywiście jeśli architekt jest z W-wy lub jej wschodniej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krezusik 04.01.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 No niezupełnie - spoza pd-zach granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 09.01.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 WITAM WSZYSTKICH. Ile powinien skasować mnie architekt za adaptacje domku na działce 9 arów? Dom dwulokalowy około 200 m. W jakich granicach powinna zawierać się cena, żeby mnie nie oszukali? Słyszałem też,że może zrobić to inna osoba z uprawnieniami?!Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.01.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 hej !!nie wiem jaki zakres zmian planujesz, ale mysle ze 1500 mozesz polozyc .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 10.01.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 witam u mnie za adaptację 800zł , za zmiany plus projekt piwnicy 800 zł pozdrawiam Poproszę o namiar. Dięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 10.01.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 25 km na wschód od Warszawy: 1000 pln za adaptację + wrysowanie kilku zmian + projekty szamba i budynku gospodarczego (architektka miała własne gotowce) + projekt zagospodarowania działki Poproszę o namiar, ja będę budować k/ Mińska Maz. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżuzi 10.01.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Biłgoraj - adaptacja i trochę zmian w projekcie 1500zł w tym projekty przyłączy i opłata do ZUD-u, myślę ze jeszcze nie tak najdrożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 11.01.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Biłgoraj - adaptacja i trochę zmian w projekcie 1500zł w tym projekty przyłączy i opłata do ZUD-u, myślę ze jeszcze nie tak najdrożej Chyba nie zidentyfikowałam miejsca - troszkę daleko, ale dzięki bardzo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 11.01.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 wow, bo ja juz jestem na krawedzi - chce przedluzyc dach na przybudowke, raptem 3 mb dachu i najtanszy architektchce 6000 + vat:((( kurcze, dom stoi, chce tylko dach przedluzyc!! znacie kogos? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts