Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
tak czytam i się zastanawiam: to 600 zł to jest adaptacja samego projektu? czytałem na forum ze naniesienie projektu na mapę do celów projektowych to 500-600 zł. czyli to jest adaptacja? Ja tez słyszę 2000-2500 i wiecej, ale to z przyłšczami. Ja mam gotowy projekt kupiony (Celinka z Archipelagu) i mam mapę geodezyjnš. Do pozwolenia na budowę potrzeba projekt (plan) zagospodarowania działki: czyli wrysowany projekt domku na mape (niektórzy na to mówiš adaptacja), zmiany w projekcie (u mnie dostawić komin) - niektórzy na to mówiš adaptacja, projekty przyłšczy: woda, gaz, pršd - od sieci do granic działki i pod dom. Zadzwoniłem do ZUDP i powiedzieli ze uzgodnienia przyłšczy to 40 zł (pierwsze przyłšcze - np.: prad) + 6 zł (woda)+ 6zł (gaz) + 6 zł (wjazd - jako przylacze) + 70 zł za ogrodznie. To co kosztuje 2000 ???

witaj

z tego co wiem, to adaptacja projektu jest to dostosowanie już gotowego projektu do konkretnej działki, opisanie stron, ponumerowanie, wprowadzenie nazwiska inwestora, usytuowanie projektu na mapie przygotowanej przez geodetę;

My kupiliśmy gotowy projekt i za adaptację zapłaciliśmy 1500 zł

Za zmiany (zmiana lukarny oraz drugi garaż) 400 zł

i za projekt szamba 100 zł

Zmiany w gotowym projekcie oraz przygotowanie całej dokumentacji musi zrobić architekt, który ma uprawnienia i za to się płaci. I dopiero taką dokumentację zaparafowaną przez architekta można oddać do urzędu z prośbą o wydanie pozwolenia na budowę. :)

• 2 weeks później...