Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

Witam

Czytam te posty i powoli zastanawiam się czy moje uzgodnienia to nie prima aprilis.

Kilkanaście dni temu otrzymałam projekt gotowy z Archipelagu.

Dostałam namiar od znajomych na kierownika budowy. Powiedziano mi zeby z nim sie skontaktowac i wszystko ustalic. Tak tez zrobilam.

Powiedzielismy gosciowi ze posiadamy dopiero projekt i akt wlasności działki...nic wiecej....gosciu na to ze jesli chcemy to on moze sie wszystkim zając począwszy od złożenia wszystkich dokumentów na pozwolenie o budowe, adaptacje projektu....itp. Pomyslalam czemu nie. Gosciu podal kwoty jakie bedziemy musieli zaplacic za jego prace:

- adaptacja projektu wraz z załatwieniem wszystkich dokumentów potrzebnych do pozwolenia na budowe - 700,0 zł ( 500 zł adaptacja , 200 zł - za to ze "wybiega" nam wszystkie zaswiadczenia wnioski itp dokumenty potrzebne do pozwolenia na budowe oraz samo pozwolenie na budowe). Oprócz tego wiadomo wszystkie opłaty jakie każdy musi zaplacic czyli:

- mapki do celów projektowych - 600 zł - 5 szt. ( juz je mam :) )

- inne stałe opłaty urzędowe tj. zapewnienie dostawy wody pradu max 40zł, zjazd z drogi ok 70-80 zł itp.

Jeśli chodzi o adaptację to chcemy wniesc kilka zmian np. częściowe podpiwniczenie, podniesienie poddasza....jak powiedzieliśmy o tym, gościu stwiedził ze nie bedzie z tym zadnych problemów i stawki za adaptacje nie podniosl. hmmm zastanawiam sie ile w tym prawdy.

I ostatnia rzecz jaka powiedział to......"pozwolenie na budowe zalatwie tak zebyście mieli na 6.12 jako prezent na Mikołaja". Od tej rozmowy minał tydzień...wczoraj przekazał nam mapki zasadnicze i powiedział ze wszystko jest na najlepszej drodze by wyrobić sie w obiecanym terminie 6.12 .hmmmmmm

A jesli chodzi o sam fakt ze bedzie kierownikiem budowy .... cena jaka podal to przedział 500-1500. Nie okreslil jeszcze ostatecznie bo stwierdzil ze wszystko bedzie zalezec od tego jaka ekipe bedziemy mieć. Jesli nie bedzie musial być co dziennie na budowie to oczywiscie cena bedzie zblizona do kwoty 500. Jesli bedzie musial caly czas zagladac ekipie na rece to max stawka bedzie wynosic 1500.

Wszystko wydawalo sie piekne do czasu kiedy nie przeczytalam waszych postow i tych kwot jakie trzeba zapłacic.... Zastanawiam sie czy gosciu tylko tak na poczatku fajnie nam to przedstawil a pozniej skasuje x 3 . hmmm no coz pozostalo mi czekac....za kilka dni mamy sie spotkac z nim i jego architektem ktory ma nam robic adaptacje projektu....ciekawa jestem co powie architekt...czy dalej bedzie utrzymama stawka 500 zł.... czas pokaze....

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

czytam Wasze obawy i ceny i jestem hiper zadowolony z mojego rozwiązania. Mam wąską działkę i miałem duuuuuuży problem ze znalezieniem odpowiedniego projektu gotowego. Szukałem prawie rok w gazetach, internecie i nie mogłem spełnić swoich marzeń. byłem skłonny nawet sprzedać działkę i kupić inną. Niechcący napatoczył mi się młody architekt, wzieliśmy projekt gotowy i zaczeliśmy suwać/ciąć i doklejać. W tej chwili mamy projekt nie taki który nam wlazł w tą działkę, ale projekt spełniający moje i żony marzenia. Projektant za ten projekt tworzony od podstaw wraz z adaptają w mapkę działki (u nas 420 zł brutto) chce 3500 zł. Jak się rozejrzałem po kilku mniejszych biurach projektowych za takie rozwiązanie płaci się od 3500-6000. Więc może zamiast inwestować w gotowce za 1500-2500 i adaptację za 1500-2500 lepiej dać zarobić jednemu człowiekowi , który dopieści nasz projekt.

Pozdrawiam ciepło :p

Za adaptację - 1500 pln - trochę zmian, ale nie takich dużych

- drugie wejście, przestawianie ścian w dużej ilości ( ale działowych) , przesunięcie okna + zagospodarowanie działki

Dodatkowo :

Projekty przyłączy:

gaz - 500

woda - 500

kanalizacja - 500

1500 total

Prąd już jest .

za załatwienie z ZUD - 200 za każde (600 total)

geodeta za naniesienie na mapę - 300 (za 3 kreski)

Czyli razem : 1500 + 1500 + 600 + 300 = 3900 :):)

Ale papiery o pozwolenie gotowe będą już za chwilkę.

Za adaptację - 1500 pln - trochę zmian, ale nie takich dużych

- drugie wejście, przestawianie ścian w dużej ilości ( ale działowych) , przesunięcie okna + zagospodarowanie działki

Dodatkowo :

Projekty przyłączy:

gaz - 500

woda - 500

kanalizacja - 500

1500 total

Prąd już jest .

za załatwienie z ZUD - 200 za każde (600 total)

geodeta za naniesienie na mapę - 300 (za 3 kreski)

Czyli razem : 1500 + 1500 + 600 + 300 = 3900 :):)

Ale papiery o pozwolenie gotowe będą już za chwilkę.

Proszę o namiary na architekta.

Pozdrawiam i powodzenia

Pozdrawiam i powodzenia

Sorry kris19 - to mama mojej koleżanki i robi mi adaptację grzecznościowo:) Nie zajmuje się już takimi "duperelami" (cytat :)) Robi jeszcze (czasem) projekty indywidualne, ale generalnie pracuje w developerami tudzież buduje mosty.

Przepradzam, ale nie mogę :cry: :oops: 8)

Pozdrawiam i powodzenia

Sorry kris19 - to mama mojej koleżanki i robi mi adaptację grzecznościowo:) Nie zajmuje się już takimi "duperelami" (cytat :)) Robi jeszcze (czasem) projekty indywidualne, ale generalnie pracuje w developerami tudzież buduje mosty.

Rozumiem i nie ma problemu.

Dzięki za wszelkie informacje.

Pozdrowienia

Pozdrawiam i powodzenia

Rozumiem i nie ma problemu.

Dzięki za wszelkie informacje.

Pozdrowienia

Czekam na jeden SMS :):)

• 2 weeks później...

Mój pan od adaptacji inkasuje 2500 zl, ale załatwia wszystkie papiery, zanosi do starostwa i osobiście odbiera pozwolenie. ja zapłaciłam 2100 zl ponieważ sama załatwiatwialam warunki z energetyką i wodę z zakładem komunalnym. Zapłata odbyła się dopiero, gdy otrzymalam pozwolenie na budowe do ręki.

ps. Ciechanów

Mój projekt kosztował 1700zł.

Adaptacja 1100zł (architekt załatwia wszystko aż do pozwolenia, plus zmiany usytuowania kilku okien i zamiana funkcji pomieszczeń oraz przesunięcie jednej ścianki działowej)

do tego geolog 600zł

i jeszcze konstruktor (modyfikacja dachu, stropu i fundamentu) 3000zł

a i jeszcze pewnie ci od sieci wodnej i kanalizacyjnej, i elektryki

no i jeszcze szambo.

a mozecie przy okazji podawania cen dawać namiar na architektów. Łatwiej wtedy coś wynieść z takiej dyskusji, chyba, że to dane, które tu pojawić się nie mogą. Szukam kogoś do adaptacji projektu w Warszawiwe - rozumiem, że oprócz zmian w projekcie, powinien on również nanieść dom na mapę projektową i wszystkie media rozrysować ? Dzięki z góry za wszelkie informacje

W Mosinie koło Poznania znajomy projektant za adaptacje(wkreślenie projektu na mapę, ustalenie wjazdu, innymi słowy za przygotowanie planu zagospodarowania działki i przygotowanie dokumentów do pozwolenia na budowe plus kosmetyczne zmiany bierze 850zł)oczywiście mowa tu o projekcie gotowym! Im wieksza skala zmian tym koszty rosną w górę!