Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Panie Bartoszu. Proszę Pana o wstępne wyliczenie zdolności kredytowej(czy mam jakiekolwiek szanse). Jestem zainteresowany kupnem działki budowlanej cena ok 60-70 tys. Jestem żołnierzem zawodowym pensja na rękę 3250 zł. Posiadam zobowiązania kredytowe miesięczne na 1164 zł. Oszczędności 10 tyś. Oczywiście w przyszłości plany budowy domu ok 100 m2 (MDM). Żona zaczęła pracę dochody na rękę 1340 zł. narazie na trzy m-ce.Jakie banki mogą coś zaproponować. Dzięki

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Panie Bartoszu. Proszę Pana o wstępne wyliczenie zdolności kredytowej(czy mam jakiekolwiek szanse). Jestem zainteresowany kupnem działki budowlanej cena ok 60-70 tys. Jestem żołnierzem zawodowym pensja na rękę 3250 zł. Posiadam zobowiązania kredytowe miesięczne na 1164 zł. Oszczędności 10 tyś. Oczywiście w przyszłości plany budowy domu ok 100 m2 (MDM). Żona zaczęła pracę dochody na rękę 1340 zł. narazie na trzy m-ce.Jakie banki mogą coś zaproponować. Dzięki

Witam,

czy żona wcześniej pracowała?

posiada ciągłość zatrudnienia?

Pytam gdyż to by ułatwiło proces.

W gospodarstwie domowym są Państwo we dwoje, czy posiadają Państwo dzieci?

• 2 weeks później...

Witam,

Nie wiem czy piszę we właściwym dziale, ale jestem nowym forumowiczem i proszę o wyrozumiałość. Dwa lata temu kupiłem działkę budowlaną na kredyt, z myślą o rozpoczęciu budowy po spłacie ostatniej raty. Ale jak wiadomo apetyt rośnie w czasie jedzenia i coraz bardziej tęskno mi do własnego domku. I teraz moje pytanie: czy mogę liczyć na otrzymanie kredytu hipotecznego gdzie wkładem własnym będzie działka obciążona hipoteką? Dodam że spłaciłem już połowę zadłużenia.

Pozdrawiam

Witam,

chciałam się dowiedzieć czy mamy jakiekolwiek możliwość uzyskania kredyty ok 200tyś na dokończenie budowy. Nasz wkład własny to działka + budowa w stanie surowym zamkniętym 140mkw (wartość działka ok 100tyś, dom 300tyś - ceny szacunkowe na podstawie ofert sprzedaży z okolicy). Oboje pracujemy na czas nieokreślony, mąż zarabia ok 3tyś ja 1tyś, mamy jeszcze jedno dziecko na utrzymaniu. No i największy problem - 20tyś zaciągniętej pożyczki, którą chcielibyśmy spłacić z zaciągniętego kredytu, o ile jest taka możliwość??

hej Kasiu. fajnie spotkać kogoś na forum z bielska czy okolic. byłem się pytać dziś o kredyt w ing żeby wiedzieć jak wygląda sytuacja i działka i i to co jest zrobione z domem byłoby wkładem własnym do kredytu. babka mówiła mi że na kwotę powyżej 150tyś. przychodzi od nich rzeczoznawca i określa wartość na stan obecny i od tego jak to wyceni będzie zależeć kwota jaką bank maksymalnie będzie mógł przyznać. w moim przypadku architekt będzie robił projekt i w raz z nim kosztorys i oni dadzą tyle kasy aby starczyło na to co poda architekt. jeżeli już coś jest zrobione to tą kwotę odejmie się od ogólnej wartości i tą kwotę dadzą. skoro macie już stan surowy zamknięty to kwotę jaką na to przeznaczyliście lub wartość jaką poda rzeczoznawca trzeba odjąć od tej jaką podał wam architekt i tyle wam bank kasy powinien dać bez problemu. ja pytałem o 300 tyś na 30lat rata wyszła 1550 i mówiła że nie powinno być problemu bo mimo działki czy wkładu własnego musi być zdolność kredytowa. skoro macie już kredyt to zależy jaka rata i na ile ale przy waszych wspólnych dochodach to raczej nie będzie problemu. a wątpię czy bank da wam kredyt hipoteczny z możliwością spłaty obecnego bo to nie jest konsolidacja. najlepiej by było jak dostaniecie ten kredyt to większość prac zrobić samemu żeby jak najwięcej zaoszczędzić i z tych oszczędności spłacić sobie ten kredyt. ale najlepiej iść do banku i zapytać każdy bank ma swoje klocki i może to być różnie pozdrawiam

przeczytałem kilka stron wstecz tego wątku i z tego co widzę to z kredytem na dom nie jest tak łatwo albo raczej może mi nie być tak łatwo. planuje w miejscu starego domu zbudować nowy ale mam zamiar zrobić dom prawie pasywny. a wiadomo są to trochę większe koszta .domek miałbym w kształcie prostokąta 13mX8m z poddaszem użytkowym. powierzchnia całkowita domu po podłogach licząc byłaby ok.170m2, a użytkowej ok 110-130. czemu bank liczy powierzchnie użytkowa a nie całkowitą? ta średnia 2000zł-2500zł za m2 jest za stan deweloperski czy pod klucz a jak deweloperski to dlaczego? i czy jeżeli chciałbym mieć dom prawie pasywny to te widełki zostają takie same mimo większych kosztów budowy? proszę o sensowne wytłumaczenie jak to wygląda na dzień dzisiejszy. będę wdzięczny i pozdrawiam

Dobrze, to od początku…

Jeśli na wycenie/operacie jest informacja iż działka ma wartość 100 tyś + środki wniesione, to jest to Państwa wkład własny. Skoro różnica między kredytem a wartością nieruchomości jest większa niż 5%, to można dodać kolejny cel. W tym przypadku będzie to refinansowanie pożyczki. Do wniosku kredytowego trzeba dostarczyć umowę + poświadczenie aktualnego salda. Środki te wychodzą wraz z pierwszą transzą na budowę.

Ofertę mogę przygotować ale potrzebuję więcej informacji, aby była rzetelna.

Jeśli chodzi o budowę domu pasywnego i wszystkie wątpliwości związane z ową inwestycją to, już wszystko tłumaczę. Cena między 2000-2500 to cena minimalna wg banku. Maksymalna jest uzależniona od projektu. Pytanie ile jest potrzebnych środków na wybudowanie, natomiast nie sądzę aby liczenie w oparciu na pow. użytkowej spowodowało iż będzie tych środków za mało. Bank pocztowy liczy od pow. całkowitej ale nie uważam że to jest plus, gdyż wymusza na wzięcie więcej niż realnie jest potrzebne.

Cena o której piszemy tyczy się nieruchomości pod klucz, ale w teorii nie można kupić z tych środków np. kanapy ani nic co można wynieść.

To już są takie bardziej szczegółowe informację.

Czy wynagrodzenie podane to część stała, czy jest od czegoś uzależniona?

Czy prócz pożyczki są jakieś karty kredytowe, limity w kontach etc?

Ile dotychczas wnieśli Państwo środków w budowę?

Na jaki okres kredyt?

czyli mam rozumieć że jak według architekta dom który chcę wybudować realnie ma kosztować np. pod klucz bez mebli oczywiście 400-500tys. to bank będzie chciał dać mi kredyt na całą kwotę mimo że chciałbym budować go metodą gospodarczą i bez problemu starczyłoby mi np. 250-300tyś? z grubsza jak sobie tak liczę to na materiały potrzebuję ok. 100tyś max + urządzenia typu rekuperator itp. które są niezbędne w tego typu budynkach. myślę że 200tyś powinno mi wystarczyć + jakieś 50tys na studnie głębinową, bramę automatyczną, ogrodzenie i inne nieprzewidziane wydatki. już taki max licząc to 300tyś ale wtedy to chyba na błysk by było. ale tak jak pisałem duża większość byłaby we własnym zakresie robiona. bo jakby weszła ekipa budowlana, wyliczą pow, całkowitą 180m2 pomnożą razy 3500zl to wyjdzie ponad 600tyś czyli za robociznę skasują 300tyś jak nie więcej jeszcze. ale to popytam na targach budownictwa w połowię lutego to będę wiedział więcej. chciałbym tylko wiedzieć czy sam mogę zdecydować ile na to chcę kasy czy nie? dodam że na 300tyś zdolność bym miał i to jest max ile chciałbym wydać na sprawy związane z domem.

Witam

Pytanka:

1) Czy informacja na temat zarobków ma wpływ na wysokość raty ? Ktoś mi sugerował, żeby zwiększyć tzw codzienne wydatki które się deklaruje tzn: koszty utrzymania, paliwo, telefony, przedszkole, szkoła itd... że podobno wtedy jest szansa na niższą ratę niż przy dużych dochodach i małych wydatkach:o prawda ?

2) Czy jest możliwa rata do 1400 zł przy kredycie 300tyś na 30 lat ? ( chodzi o ratę ostateczną- ze wszystkimi ukrytymi kosztami)

Mi też bank chciał wcisnąć duży kredyt bo właśnie rozumował tak jak pisałeś. Ale się nie dałem.

czyli mam rozumieć że jak według architekta dom który chcę wybudować realnie ma kosztować np. pod klucz bez mebli oczywiście 400-500tys. to bank będzie chciał dać mi kredyt na całą kwotę mimo że chciałbym budować go metodą gospodarczą i bez problemu starczyłoby mi np. 250-300tyś? z grubsza jak sobie tak liczę to na materiały potrzebuję ok. 100tyś max + urządzenia typu rekuperator itp. które są niezbędne w tego typu budynkach. myślę że 200tyś powinno mi wystarczyć + jakieś 50tys na studnie głębinową, bramę automatyczną, ogrodzenie i inne nieprzewidziane wydatki. już taki max licząc to 300tyś ale wtedy to chyba na błysk by było. ale tak jak pisałem duża większość byłaby we własnym zakresie robiona. bo jakby weszła ekipa budowlana, wyliczą pow, całkowitą 180m2 pomnożą razy 3500zl to wyjdzie ponad 600tyś czyli za robociznę skasują 300tyś jak nie więcej jeszcze. ale to popytam na targach budownictwa w połowię lutego to będę wiedział więcej. chciałbym tylko wiedzieć czy sam mogę zdecydować ile na to chcę kasy czy nie? dodam że na 300tyś zdolność bym miał i to jest max ile chciałbym wydać na sprawy związane z domem.

mi w śląskim banku 1550zl rata wyszła przy tej kwocie

hmmm no właśnie też tak proponują... także zastanawiam się nad 250 tyś ( rata coś koło 1100-1200),

przy 300 tyś znaleźliśmy np ratę w pkobp 1480zł, ale z dodatkowym ubezpieczeniem na życie i jeszcze jakimś tam wyszło prawie 1600, mąż jest bardzo wysoko ubezpieczony ale raczej większość banków nie bierze tego pod uwagę a szkoda. Co śmieszne w dwóch bankach mamy konta i w tych dwóch dostaliśmy najgorsze oferty :mad:

Doradca finansowy z expander w ogóle zaszalał bo wyszło mu 1670 he he, :no: nic szukamy dalej : )

Przepraszam że nie było mnie od 31. Już nadrabiam :)

Nie koniecznie, bank będzie wymuszał udzielenie na 400-500 tyś. Środki przeznaczone na inwestycje nie mogą być mniejsze niż suma która zostanie wyliczona z równania metraż użytkowy razy 2500 (są banki które liczą mniej, ale nie może być to mniejsza kwota niż 2000)

Witam

Pytanka:

1) Czy informacja na temat zarobków ma wpływ na wysokość raty ? Ktoś mi sugerował, żeby zwiększyć tzw codzienne wydatki które się deklaruje tzn: koszty utrzymania, paliwo, telefony, przedszkole, szkoła itd... że podobno wtedy jest szansa na niższą ratę niż przy dużych dochodach i małych wydatkach:o prawda ?

2) Czy jest możliwa rata do 1400 zł przy kredycie 300tyś na 30 lat ? ( chodzi o ratę ostateczną- ze wszystkimi ukrytymi kosztami)

ad. 1 - aby zwiększyć koszty??? proszę tego nie robić bo to obniża zdolność kredytową. Duże dochodu w niektórych przypadkach mają wpływ na ratę. Można np stać się dla banku klientem "vip" dzięki czemu jest lepsza oferta… takie pakiety ma bank Credit Agricole.

ad. 2 a ile jest wkładu własnego/ jaka wartość nieruchomości?

na targach na śląsku mam zamiar poszukać dobrego banku i się zobaczy co będzie. czas szybko leci a za jakiś czas trzeba ruszyć z budową, wiadomo im prędzej tym lepiej

PEKAO S.A mają oferty targowe promocyjne więc proszę tam zerknąć, ale ogólnie ja jestem bardzo przezorny jeśli chodzi o promocje hipoteczne w bankach, gdyż ostatnio widzę iż często te koszty są ukrywane.

Edytowane przez Murator FINANSE

ja też nie szukam promocji tylko chce się zorientować jak wygląda sytuacja i poszukać odpowiedni bank. a w ilu i jakich transzach jest wypłacana kasa na dom (300tys)? bo na pewno wszystko od razu nie dadzą i czy trzeba pokazywać faktury i się rozliczać z bankiem? czy na domy niskoenergetyczne są takie same widełki co na zwykłe?