s---r 29.03.2017 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 (edytowane) Czy może mi ktoś przedstawić warunki w innych bankach żeby orientacyjnie wiedzieć jakby to wyglądało bo na razie mam tylko ofertę BZ WBK bo mam tam znajomych... Wyliczono mi zdolność na 275.000 z równymi ratami 1281zł na 30 lat Wkładem ma być działka, która będzie przepisana na żonę przez jej brata. Ponad 30tys odłożonych chce zostawić na różne inne nieplanowane wydatki... Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez s---r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 29.03.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 arti17cfJakie są ramy czasowe umowy o pracę?Kiedy zostały wydane WZ? Tutaj widzę główny problem w powierzchni działki. Czy jesteś w stanie wydzielić pod budowę mniejszą działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 29.03.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 s---r1. Jakie są ramy czasowe umów o pracę?2. Ile jest osób w gospodarstwie domowym?3. Czy są jakieś zobowiązania kredytowe?4. Jaka jest powierzchnia i wartość działki?5. Jaka jest powierzchnia użytkowa domu?6. Czy jest jakiś dodatkowy finansowy wkład własny w budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 29.03.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 1. Umowy na czas nieokreślony.2. 2+13. Nie ma innych zobowiązań kredytowych4. Działka hmmm... nie wiem. Nie ma jeszcze żadnego przepisu ani podziału... "na oko" 40x40 metrów5. Dom ma być w okolicach 100m26. Nie ma dodatkowego wkładu. Bo to co mamy (30-40tys) chciałbym mieć sobie w zapasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti17cf 29.03.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 arti17cf Jakie są ramy czasowe umowy o pracę? Kiedy zostały wydane WZ? Tutaj widzę główny problem w powierzchni działki. Czy jesteś w stanie wydzielić pod budowę mniejszą działkę? 1. Ramy czasowe umowy o pracę - listopad 2016 - listopad 2019 (w obecnej firmie pracuję od października 2014, wcześniej umowa zlecenie) 2. Akurat jestem w trakcie załatwiania wszystkich formalności i zezwoleń, ale z powierzchnią działki nie będzie problemu, jestem rolnikiem i nie muszę przekształcać na budowlaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 29.03.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 z powierzchnią działki nie będzie problemu, jestem rolnikiem i nie muszę przekształcać na budowlaną. Z punktu widzenia uzyskania pozwolenia na budowę pewnie nie będzie problemu. Z punktu widzenia zabezpieczenia się przez bank na tak dużej działce problem będzie już olbrzymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 29.03.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 1. Umowy na czas nieokreślony. Od kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 29.03.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Od kiedy? Ja od 1999, żona jakoś od 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 30.03.2017 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Zdolność w BZ WBK jest na około 281k. Jeśli chodzi o wysokość podanej przez doradcę banku raty, to jest ona bardzo życzeniowa. Marża w tym banku zależna jest od scoringu (niedługo się to zmieni) i aby przy kwocie 275k rata wyszła na poziomie 1280zł marża musiałaby być na minimalnym dostępnym w BZ WBK poziomie, czyli 1,89%. Nie bardzo widzę taką możliwość, celowałbym raczej w górne widełki i okolice 2,49%. Wówczas rata wyniesie ~1350zł.Do takiej kwoty zdolności nie zbliżycie się w żadnym innym banku. Realna do uzyskania kwota w innych bankach to maksymalnie 250000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 30.03.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 (edytowane) Właśnie marżę czy prowizję (nie wiem jak się to fachowo nazywa) mam mieć na najniższym możliwym poziomie jaki się da... ponoć odpowiednio wysoko postawieni w hierarchii banku tym mogą sterować Wiem chyba wszystko co chciałem wiedzieć... zaoszczędził mi Pan mnóstwa "zachodu" z odwiedzaniem wszystkich banków po kolei.. Strasznie Panu dziękuje i pozdrawiam Edytowane 30 Marca 2017 przez s---r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti17cf 30.03.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Z punktu widzenia uzyskania pozwolenia na budowę pewnie nie będzie problemu. Z punktu widzenia zabezpieczenia się przez bank na tak dużej działce problem będzie już olbrzymi. A jeśli w mpzp działka przeznaczona jest pod przyszłą zabudowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 30.03.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Wydaje mi się, że jest to do zrobienia wówczas, ale muszę przejrzeć procedury poszczególnych banków. Tak czy inaczej i tak będzie ograniczenie do 2-3 banków. Nawet przed zmianą przepisów niewiele banków było skłonnych zabezpieczyć się na tak dużej działce, a część z tych, które na to pozwalają nie akceptują dochodów uzyskiwanych z rolnictwa.Postaram się odpowiedzieć jutro do końca dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 31.03.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 A jeśli w mpzp działka przeznaczona jest pod przyszłą zabudowę? Jeszcze jedno pytanie uściślające - cała działka jest przeznaczona pod zabudowę mieszkaniową? Jeśli nie mieszkaniową, to jaką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suzanita 03.04.2017 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, prosiłbym o przedstawienie oferty kredytu na dokończenie budowy domu: - stan na dzisiaj: działka 1,1 tys m2 + dom w stanie surowym zamkniętym o pow. 250 m2 ( orientacyjna wartość: działka 250 tys + dom 300 tys zł)- 4 osoby w gospodarstwie- żona jest na wychowawczym, do pracy wróci za 1,5 roku ale już do innej- brak innych kredytów Kwota kredytu, którą byśmy chcieli to 250 tys. zł na 10 -15 lat. Zależy od raty. Interesuję nas również możliwość możliwie bez kosztowej spłaty cześć kredytu ( za 6 lat będziemy dysponować kwotą 100 tys z ubezpieczenia). pozdrawiam Edytowane 13 Września 2017 przez suzanita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 03.04.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 250m2 to powierzchnia użytkowa? 300000zł to poniesione dotychczas nakłady?7000zł to dochód mężczyzny czy łączny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suzanita 03.04.2017 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) Tak, 250 m2 to powierzchnia użytkowa. Właściwie możemy przyjąć, że poniesione nakłady wyniosą ok 350 tys bo jeszcze zrobimy instalacje elek./hydrauliczne. pozdrawiam Edytowane 13 Września 2017 przez suzanita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 04.04.2017 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Zdecydowany nr 1 to Millennium:- marża 1,24%*- prowizja 0%- rata 1726zł/15 lat 2414zł/10 lat- ubezpieczenie na życie - składka m-czna w wys. 0,02% od salda zadłużenia (waloryzowana raz w roku, w pierwszym roku 50zł)Wymagane konto z wpływem wynagrodzenia, karta debetowa z obrotem min. 500zł/m-c.* W umowie kredytowej Millennium jest zapis o minimalnym oprocentowaniu na poziomie 3%. W związku z tym w przypadkach, gdy WIBOR 3M jest poniżej poziomu 1,76% (obecnie 1,73%) marża jest sztucznie podwyższana w celu wyrównania oprocentowania. Wniosek należy złożyć równolegle do 2-3 banków.W przypadku zainteresowania zapraszam do kontaktu. Bezpłatna pomoc w uzyskaniu kredytu.Jutro będę w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suzanita 04.04.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Dziękuję, nie wygląda to źle:rolleyes: Będziemy w kontakcie, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 04.04.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Drodzy forumowicze kilka ważnych kwestii:1) Wykorzystanie budżetu MDM w dniu 03-04-2017 wyniosło 8,6 mln PLN. W puli dostępnych środków pozostało 45,4 mln PLN. Przy dziennym poziomie rezerwacji na poziomie 6,6 mln PLN – środków powinno wystarczyć na niecałe dwa tygodnie.2) ING rozpoczął ponowną wyprzedaż kredytową - zniesiono ograniczenie wieku i zmieniono warunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 04.04.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Dziękuję, nie wygląda to źle:rolleyes: Rzekłbym, że wygląda to bardzo dobrze Marże na poziomie ~1,2% są obecnie tak na dobrą sprawę abstrakcją. Jeśli dodać zerowy koszt startowy, to oferty przebić się nie da. Należy pamiętać o tym, że oferta ta ważna jest tylko do końca kwietnia i sądząc po tym jakie w tej chwili jest obłożenie wnioskami w Millennium przypuszczać można, że nie zostanie przedłużona. Millennium ma obecnie "parcie na hipoteki", ale może chcieć trochę przystopować, aby poprawić czasy procesowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts