Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeszcze jedno pytanie uściślające - cała działka jest przeznaczona pod zabudowę mieszkaniową? Jeśli nie mieszkaniową, to jaką?

W meijscowym Banku Spółdzielczym powiedzieli mi, że nie muszę mieć wydzielonej mniejszej działki. Śmiało mogę dostać kredyt na aktualnej działce 2,5 ha.

Na 30 lat wyliczyli mi z 300.000 kredytu na 25 lat:

- oprocentowanie 3.8522

- suma odsetek: 137 933,64 zł

- całkowity koszt kredytu: 142 524,19 zł

Co Pan myśli o tych warunkach?

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W meijscowym Banku Spółdzielczym powiedzieli mi, że nie muszę mieć wydzielonej mniejszej działki. Śmiało mogę dostać kredyt na aktualnej działce 2,5 ha.

Na 30 lat wyliczyli mi z 300.000 kredytu na 25 lat:

- oprocentowanie 3.8522

- suma odsetek: 137 933,64 zł

- całkowity koszt kredytu: 142 524,19 zł

Co Pan myśli o tych warunkach?

Jaka prowizja? Jakie produkty dodatkowe?

Kwestia możliwości zabezpieczenia się na takiej działce jest zależna od banku. BSy łatwiej podchodzą do zabezpieczenia się na takich nieruchomościach. Wynika to choćby z grupy docelowej jeśli chodzi o profil klientów (zwykle są to rolnicy).

Jaka prowizja? Jakie produkty dodatkowe?

Kwestia możliwości zabezpieczenia się na takiej działce jest zależna od banku. BSy łatwiej podchodzą do zabezpieczenia się na takich nieruchomościach. Wynika to choćby z grupy docelowej jeśli chodzi o profil klientów (zwykle są to rolnicy).

Prowizja wynosi 2% oraz przygotowanie kredytu ok. 500 zł. W każdej chwili mogę wpłacić większą dowolną kwotę bez dodatkowych aneksów oraz kar.

Z produktów dodatkowych, po prostu założenie konta w BS.

Wydaje mi się, że oferta BS jest w porządku.

Witam , mam pytanie dot. kredytu. Chcemy z mężem starać się o kredyt na dokończenie budowy. Problem tylko w tym że w tym roku czeka mnie zmiana pracy na lepsza i lepiej płatną Z tym ze na początku umowa roczna a potem dopiero na stałe. Obecnie praca na stałe. Zmiana ta może nastąpić za miesiąc, dwa, cztery albo nawet dopiero w grudniu. Nie jest to ode mnie zależne i nie mam pojęcia kiedy to nastąpi. Szkoda mi przez cały rok wstrzymywać budowę i chciałabym starać się o kredyt teraz, ale co w przypadku jeśli po złożeniu wniosku o kredyt a przed wydaniem decyzji kredytowej dostane telefonod pracodawcy i będę musiała złożyć wypowiedzenie w ciągu kilku dni? Jak długo banki sprawdzają wniosek i dane w nim zawarte? Co zrobić w takiej sytuacji wycofywać wniosek o kredyt- czy to nie będzie źle odebrane na przyszłość?

Nie chciałabym zostać posądzona o jakieś wyłudzenie :-(.

Bardzo proszę o pomoc.

Jeśli w trakcie analizy wniosku wyjdzie na jaw, że jesteś na wypowiedzeniu, to będzie decyzja negatywna i nic więcej. Nie będzie tutaj mowy o próbie wyłudzenia, ponieważ wypowiedzenie pojawiłoby się już po złożeniu wniosku kredytowego.

Czas analizy wniosku to średnio miesiąc (zdarza się, że dłużej). Weryfikacja zatrudnienia odbywa się w zależności od banku odbywa się na różnych etapach. Nawet jeśli odbędzie się na początku procedury, to finalnie analityk i tak może poprosić np. o nowe zaświadczenie o zatrudnieniu.

Witam, chciałabym kupić mieszkanie z rynku wtórnego o wartości 175 tys. zł (2 pokoje, 45m2).

Proszę o przedstawienie oferty kredytu hipotecznego dla dwóch osób: kobieta 1963 rok urodzenia, umowa o pracę na czas nieokreślony na 2900zł brutto plus dochód miesięczny z DG ok 400zł, mężczyna (mąż) 1958 rok urodzenia, renta ok 1000zł miesięcznie.

Czy istnieje możliwość dofinansowania MDM jeśli do kredytu dołączę ja, czyli kobieta 1990 rok, własna DG z dochodem na chwilę obecną rzędu 200zł?

Rodzice od lat związani są z bankiem PKO SA i tam chcieliby wziąć kredyt, ale myślę, że jeśli w innym banku będzie możliwość uzyskania lepszej oferty to uda mi się ich przekonać. Jaki minimalny wkład własny wchodzi w grę?

Środki na MDM w tym roku skończyły się. Ponownie możliwość starania się o kredyt z dopłatami pojawi się w styczniu 2018r., aczkolwiek nie w tym przypadku, ponieważ (jeśli dobrze rozumiem) właścicielami będą rodzice, a beneficjentem może być osoba w wieku <35 lat.

Renta przyznana jest na stałe?

Jaki jest wkład własny?

Jaki ma być okres kredytowania?

Czy są jakieś zobowiązania kredytowe?

Jaka jest forma własności nabywanego mieszkania?

Mamy być wszyscy współwłaścicielami. Ja wykładam na wkład własny.

Renta jest przyznana do listopada 2018.

Wkład własny minimalny jaki narzuci bank. Jaki musi być minimalny?

Wartość mieszkania udało się już zbić do 170 tys. zł. Może uda się do 165 tys.

Okres kredytowania najdłuższy jaki jest możliwy. W PKO rodzicom powiedzieli, że przy ich wieku to 17 lat, ale jeśli uda się rozbić to do 25 lat to byłoby super. Nie chcemy na pewno przekroczyć raty miesięcznej 1 tys. zł lub ewentualnie nieznacznie.

Forma własności to spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu (brak KW).

Mamy już konkretnie upatrzone mieszkanie i zależy nam na czasie, więc raczej oczekiwanie do stycznia nie wchodzi w grę.

Dzień Dobry

Proszę o informację,w jakim banku Pana zdaniem moglibyśmy wystąpić o kredyt.

Mąż działalność gospodarcza -ryczałt od 17 lat ok.135 tys rocznie- wiek 46 lat

ja umowa o pracę na czas nieokreślony netto ok.2000- wiek 43 lata

jedno dziecko

Działka o wartości 100.000 tyś. Kredyt hipoteczny na zakup działki obecnie 44 tys. ( rata 230 zł),Trochę oszczędności tj. ok 10% kredytu o jaki chcemy wystąpić. Czysta historia kredytowa Brak innych zobowiązań finansowych.

Dom 92 m powierzchni użytkowej. Interesuje nas kredyt ok.245 tyś. zł

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Mamy być wszyscy współwłaścicielami. Ja wykładam na wkład własny.

Aby móc skorzystać z MDM nie może być współwłasności na zasadzie rodzice-dzieci.

Wkład własny minimalny jaki narzuci bank. Jaki musi być minimalny?

Minimalny wkład własny to 10%. Warto mieć 20%, co otwiera drogę do lepszych ofert.

Okres kredytowania najdłuższy jaki jest możliwy. W PKO rodzicom powiedzieli, że przy ich wieku to 17 lat, ale jeśli uda się rozbić to do 25 lat to byłoby super. Nie chcemy na pewno przekroczyć raty miesięcznej 1 tys. zł lub ewentualnie nieznacznie.

Maksymalny okres kredytowania to w tym przypadku 19 lat i tutaj zdecydowanie warto byłoby mieć 20%, aby mieć szansę na przyzwoitą ofertę. Przy 10% wkładu oferta dla takiego okresu byłaby fatalna.

Saldo zadłużenia 44 tysiące. Chcemy się ubiegać o 200 tyś. na budowę plus te 44 tyś. refinansowanie poprzedniego kredytu. łącznie ok.245 tyś.

Jakie banki przychylniej patrzą na ryczałtowców- działalność gosp.?

ING:

- marża 1,59%

- prowizja 1,99%

- rata 1087zł

- ubezpieczenie na życie - składka m-czna w wys. 0,035% od salda zadłużenia

Wymagane konto z wpływem min. 2000zł/m-c, ww. ubezpieczenie. Konto należy utrzymać przez min. 3 lata. Rezygnacja z ubezpieczenia oznacza podwyższenie marży o 0,1p.p.

Przyjąłem dla powyższej kalkulacji wartość przyszłą nieruchomości na poziomie 310k. (ING wymaga min. 20% wkładu własnego).

Oferta ważna jest tylko do końca przyszłego tygodnia.

Wniosek należy złożyć równolegle do 2-3 banków.

W przypadku zainteresowania zapraszam do kontaktu. Bezpłatna pomoc w uzyskaniu kredytu.