Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ława fundamentowa bez szalunku, trzeba folie?

pawelurb

Recommended Posts

Może ma ktoś jakiś fajny pomysł jak równo wylać fundamenty przy ręcznie kopanych fundamentach.....no tak żeby wszystko było w jednym poziomie.

Z góry dzięki za porady.

Kup sobie kolego szlaufwagę, nabij kołki w narożnikach zaznacz jeden poziom i od tego odmierzaj równą wysokość fundamentu, ścian, stropu, wieńca, etc.

• Like 1

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kup sobie kolego szlaufwagę, nabij kołki w narożnikach zaznacz jeden poziom i od tego odmierzaj równą wysokość fundamentu, ścian, stropu, wieńca, etc.

Jeśli chodzi o utrzymanie poziomu, to ok, z tym sobie poradzę. Zaopatrzyłem się nawet w niwelator optyczny i łaty. Bardziej chodziło mi o praktyczną poradę jak równo nalać betonu do wykopu, kiedy spód wykopu jest na głębokości metra. Planuje kopać fundamenty ręcznie, bo nie muszę usuwać humusu.

Myślałem o nabijaniu kołków w dnie wykopu na grubość ławy, ale mam obawy czy to nie osłabi fundamentu. Wbite pręty też są dobrym rozwiązaniem, ale rozumiem, że po wypoziomowani trzeba je wyjąć z betonu.

Ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia: Ile mam czasu zanim beton przestanie być plastyczny, Wiem że zależy to od warunków pogodowych, ale tak średnio. No i czy konieczne jest zacieranie powierzchni wylanej ławy czy wystarczy ją uklepać deską nabita na kantówkę. (to podpatrzyłem na youtube).

Planuje kopać fundamenty ręcznie, bo nie muszę usuwać humusu.

Czemu uważasz że nie musisz usuwać humusu?

Myślałem o nabijaniu kołków w dnie wykopu na grubość ławy, ale mam obawy czy to nie osłabi fundamentu. Wbite pręty też są dobrym rozwiązaniem, ale rozumiem, że po wypoziomowani trzeba je wyjąć z betonu.

.

Wsadź pręty 6mm okręć żółtą taśmą na jednym poziomie i już. Po wszystkim wyciągnij.

Ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia: Ile mam czasu zanim beton przestanie być plastyczny, Wiem że zależy to od warunków pogodowych, ale tak średnio. No i czy konieczne jest zacieranie powierzchni wylanej ławy czy wystarczy ją uklepać deską nabita na kantówkę. (to podpatrzyłem na youtube).

Trzeba zatrzeć przynajmniej tak byle jak by na powierzchni nie było strupów. Na to położysz folię lub papę a ta nie powinna być dziurawa.

Humus musisz zawsze usunąć. Tam zachodzą procesy które zagrażają stabilności chudziaka.

Pręty u mnie ekipa wbijała w poziomie i do nich równała. Pewnie bezpieczniej, bo wbijane beton może przechylić. Nie wyciągali ich.

Beton trzeba zawibrować (koniecznie) i wygładzić.

Kopanie ręczne to przerost formy nad treścią - u mnie ekipa tylko z niwelatorem biegała i koparka z dokładnoscia +-1cm wykopała (jak za wysoko, to szpadlem równali - jak za głęboko to trudno, pewnie ze dwa wiaderka betonu więcej poszły przez to).

Czemu uważasz że nie musisz usuwać humusu?

Bo trudno to nazwać humusem. To tylko 7 letnia trawa na piasku przysypana warstwą starej podbudowy z drogi. Dziś sprawdziłem dokopując się do przysypanej trawy. Warstwa trawy ma około 1 do 2 cm a korzenie sięgają do 5 cm w piasek. Podniesienie terenu robiłem jesienią. Zastanawiałem się nad tym czy jest sens usuwać tą warstwę trawy, bo wtedy muszę usunąć także nasypaną podbudowę.

Kopanie ręczne to przerost formy nad treścią - u mnie ekipa tylko z niwelatorem biegała i koparka z dokładnoscia +-1cm wykopała (jak za wysoko, to szpadlem równali - jak za głęboko to trudno, pewnie ze dwa wiaderka betonu więcej poszły przez to).

Tylko, że mi nie zależy na czasie i nie będzie robiła żadna ekipa, Planuje zrobić to sam. Dlatego zadaje tyle pytań. Jak w tym roku zrobię fundamenty to i tak sukces dla mnie.

Bo trudno to nazwać humusem. To tylko 7 letnia trawa na piasku przysypana warstwą starej podbudowy z drogi. Dziś sprawdziłem dokopując się do przysypanej trawy. Warstwa trawy ma około 1 do 2 cm a korzenie sięgają do 5 cm w piasek. Podniesienie terenu robiłem jesienią. Zastanawiałem się nad tym czy jest sens usuwać tą warstwę trawy, bo wtedy muszę usunąć także nasypaną podbudowę.

Mimo wszystko jest to warstwa zawierająca cząstki organiczne w mniejszym stopniu ale jednak zawierająca. Nie warto zostawiać tego pod domem a należy usunąć.

Po co było sypać podbudowę pod planowanym domem? j mimo wszystko bym tę warstwę usunął. Pamiętaj że spód lawy przeważnie jest około 1.2m pod poziomem terenu. Łatwiej będzie wtedy ułożyć zbrojenie, murować ścianę fundamentową z bloczków, zrobić hydroizolację.

Na Budma 2019 widziałem gotowe szalunki.... wygarnąć ziemię do poziomu przemarzania wg strefy klimatycznej, nasypać piosku.... i po sprawie

Najlepiej przed wilgocią /cichy zabójca materiałów bud./ wyłożyć folię kubełkową pod całym domem. Dlaczego folia kubełkowa, bo jest najmocniejszą ze wszystkich znanych folii...

Szalunki.jpg zalewanie ławy.jpg

Edytowane przez Alessandro

Na Budma 2019 widziałem gotowe szalunki.... wygarnąć ziemię do poziomu przemarzania wg strefy klimatycznej, nasypać piasku.... i po sprawie

Najlepiej przed wilgocią wyłożyć folię kubełkową pod całym domem. Dlaczego folia kubełkowa, bo jest najmocniejszą od wszystkich znanych folii...

Po co jakiś piasek pod ławy? Ławy wykonuje sie na rodzimym gruncie

folia kubełkowa pod domem, masakra jakaś - jesteś producentem ?

Po co jakiś piasek pod ławy? Ławy wykonuje sie na rodzimym gruncie

folia kubełkowa pod domem, masakra jakaś - jesteś producentem ?

Nie jestem producentem... a w Polsce jest jakiś producent ?

Dwie wersje izolacji...

izolacja z folią kubełkową.jpg

Izolacja wg najnowszej włoskiej technologii..

W środkowym zdjęciu, tam gdzie jasny pasek, folia klejona taśmą bitumiczną

dreny.jpg

Edytowane przez Alessandro