Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi tarasowe - otwierane czy przesuwne?

Recommended Posts

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

ja mam wielgachne narozne balkonowe okno w duzym pokoju

i pierwotnie jedna czesc miala miec 3x90cm a druga 2x90cm czyli lacznie 4,5m okna

w firmie powiedzieli mi ze tam gdzie jest 3x90cm lepiej podzielic na polowe czyli dwie czesci po 135cm

ale co mam zrobic z ta czerscia gdzie jest 2x90cm? chyba nei bedzie wygladac to proporcjonalnie :roll:

i zastanawiam sie czy nie powiekszyc tego okna o to 90cm i tez zrobic dwie czesci

ale czy tak wielkie okna nie beda mi wychladzac pomieszczenia?

nie wiem co myslec bo z miesiaca na meiscia kna sie powiekszaja z czym rosnie tez cena

ja mam wielgachne narozne balkonowe okno w duzym pokoju

i pierwotnie jedna czesc miala miec 3x90cm a druga 2x90cm czyli lacznie 4,5m okna

w firmie powiedzieli mi ze tam gdzie jest 3x90cm lepiej podzielic na polowe czyli dwie czesci po 135cm

ale co mam zrobic z ta czerscia gdzie jest 2x90cm? chyba nei bedzie wygladac to proporcjonalnie :roll:

i zastanawiam sie czy nie powiekszyc tego okna o to 90cm i tez zrobic dwie czesci

ale czy tak wielkie okna nie beda mi wychladzac pomieszczenia?

nie wiem co myslec bo z miesiaca na meiscia kna sie powiekszaja z czym rosnie tez cena

ooliwko -nie wiem czy sobie wychłodzisz, bo jeszcze nie mieszkamy, a mamy w salonie przesuwkę 380x240cm. Podzieliliśmy ją na 3 równe części -i Tobie radzę też dokonać proporcjonalnego podziału -zawsze lepiej to wygląda. U nas 2 boki to fixy a środek jest przesuwny. Radzę Ci jednak DOBRZE wybierz firmę, która zrobi i zamontuje Ci tę przesuwkę. My mamy przesuwkę z Jezierskiego - i wszystko było by lux -gdyby nie spaprany przez lokalnego sprzedawcę montaż :x Wczoraj właśnie przyjechał do tej przesuwki serwis producenta -okazało się, że lokalna firma nie tylko nie wyregulowała przesuwki (nie domykała się), ale także przy montażu za słabo "podparła" okno (okno waży ponad 200kg) -i ono opadło wypinając się z skrzynki rolety (mamy wraz z tym oknem montowane rolety podtynkowe -3szt w jednym pancerzu a z 3 silnikami). Teraz trwa faza rozmyślania -co dalej? czy skręcać to do kupy, czy montować okno od nowa :o (totalna demolka :cry: ). Tak więc ogólnie -polecam przesuwkę z Jezierskiego -bo jest naprawdę lux -chodzi lekko i jest bardzo porzadnie zrobiona -uważać należy tylko na tych, ktorzy bedą ją monotwać (nasza ekipa montująca miała z przesuwką do czynienia 1wszy raz -do czego się od razu przyznali :roll: ).

ooliwko -nie wiem czy sobie wychłodzisz, bo jeszcze nie mieszkamy, a mamy w salonie przesuwkę 380x240cm. Podzieliliśmy ją na 3 równe części -i Tobie radzę też dokonać proporcjonalnego podziału -zawsze lepiej to wygląda. U nas 2 boki to fixy a środek jest przesuwny. Radzę Ci jednak DOBRZE wybierz firmę, która zrobi i zamontuje Ci tę przesuwkę. My mamy przesuwkę z Jezierskiego - i wszystko było by lux -gdyby nie spaprany przez lokalnego sprzedawcę montaż :x Wczoraj właśnie przyjechał do tej przesuwki serwis producenta -okazało się, że lokalna firma nie tylko nie wyregulowała przesuwki (nie domykała się), ale także przy montażu za słabo "podparła" okno (okno waży ponad 200kg) -i ono opadło wypinając się z skrzynki rolety (mamy wraz z tym oknem montowane rolety podtynkowe -3szt w jednym pancerzu a z 3 silnikami). Teraz trwa faza rozmyślania -co dalej? czy skręcać to do kupy, czy montować okno od nowa :o (totalna demolka :cry: ). Tak więc ogólnie -polecam przesuwkę z Jezierskiego -bo jest naprawdę lux -chodzi lekko i jest bardzo porzadnie zrobiona -uważać należy tylko na tych, ktorzy bedą ją monotwać (nasza ekipa montująca miała z przesuwką do czynienia 1wszy raz -do czego się od razu przyznali :roll: ).

no to tez duze przeszklenie

nie ciekawie u Ciebie wyglada sytuacja mozna sie w..... ugrysc za przeproszeniem :evil: bo placisz za cos wysokiej jakosci a przyjdzie taki jeden i nasza jakosc nagle staje sie jakims badziewiem :evil:

wiem ze musi byc proporcjonalnie i tu jest probelm nie podobaja m isie te 3x90 plus 2x90 i zmienila bym to wszystko na cztery rowne czesci troche powiekszajac przeszklenie ale reszta okien w domu jest proporcjonalna do tych 90 :evil:

naszczescie mam jeszcze troche czasu by pomyslec

co do firmy ot naprawde nie wiem co wybiore u lokalnego sprzedawcy te same okna sa tansze o 3tys niz w oknoplascie a to duzo roznica, tylko czy warto sie pochciwic?

co do firmy ot naprawde nie wiem co wybiore u lokalnego sprzedawcy te same okna sa tansze o 3tys niz w oknoplascie a to duzo roznica, tylko czy warto sie pochciwic?

oliwko -dobrze by było obejrzeć (i wypróbować) sobie wcześniej przesuwkę tego lokalnego salonu. My też chcieliśmy kupić taniej (w Widoku - o ok. 2tys taniej wychodziło za wszystkie okna w sumie), ale jak nam pan pokazał przesuwkę przez nich zamontowaną (to miała być reklama :roll: ...), to nam ręcę opadły. Była zrobiona byle jak, wyłaziły z niej uszczelki (3 m-ce po montażu) i bardzo ciężko chodziła. Wolałam dorzucić te 2 tys -i mieć przynajmniej wygodę użytkowania i estetykę (pod tym wzgl. jezierskiemu nie można nic zarzucić).

oliwko -dobrze by było obejrzeć (i wypróbować) sobie wcześniej przesuwkę tego lokalnego salonu. My też chcieliśmy kupić taniej (w Widoku - o ok. 2tys taniej wychodziło za wszystkie okna w sumie), ale jak nam pan pokazał przesuwkę przez nich zamontowaną (to miała być reklama :roll: ...), to nam ręcę opadły. Była zrobiona byle jak, wyłaziły z niej uszczelki (3 m-ce po montażu) i bardzo ciężko chodziła. Wolałam dorzucić te 2 tys -i mieć przynajmniej wygodę użytkowania i estetykę (pod tym wzgl. jezierskiemu nie można nic zarzucić).

ogolnie z takimi oknami pokazowymi jest jakas tragedia! nawet w oknoplascie nie mieli co pokazac nie wiem jak kupuje sie u nich te okna placisz 9tys a nawet ich nie zobaczysz?

• 4 months później...

Właśnie zamówiliśmy drzwi tarasowe 270x235 dzielone na 2 części przesuwne z lewą stroną stałą, prawą przesuwaną. Wahaliśmy się nad dwiema opcajmi 1) 2 części z prawą przesuwną 2) 3 częśći z dwiema częściami stałymi i z prawą przesuwną.

Po przeczytaniu całego tematu dot. drzwi tarasowych utwierdziałam się w przekonaniu, że dokonaliśmy trafnego wyboru wybierając opcję 1.

A jak z funkjonalnością okaże się w praktyce za rok.

• 2 months później...
  • 4 months później...

I jak mogę się tu wpisać :wink: Zdecydowaliśmy się na okna przesuwane wychodzące na ogród. Oglądaliśmy okna trzech firm i póki co nr 1 są okna drewniane firmy natura http://www.natura.pl - wiecie coś o tej firmie?

Wybór firmy, u której zamówimy wszystkie okna, uzależniamy właśnie od okna przesuwnego...

mam pytanie do użytkowników tarasowych drzwi przesuwanych - czy stosujecie jakieś ogrzewanie nadmuchowe, szczelinowe przed drzwiami w podłodze.

czy po prostu grzejniki na innych ścianach?

U mnie jest wszędzie podłogówka. Był moment że myśleliśmy o ogrzewaniu kanałowym -ale ono jest nieekonomiczne -zarówno przy montażu jak i eksploatacji.

Właśnie zamówiłam okna, w tym przesuwkę. Naoglądałam się już ich sporo i wiem, że są przesuwki HS ( ale naczytałam się dużo złych rzeczy o ich szczelności), HKS i przesuwki z jakimś systemem MZ - wspomagającym otwieranie. Właśnie ten ostatni sobie zamówiłam bo okno chodzi na nim rzeczywiście leciutko.