Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKIE TYNKI ?? MASZYNOWO CZY RĘCZNIE

Recommended Posts

Tynki typu lekkiego to dla mnie nowy temat. Ostatnio ktos na forum wytlumaczyl mi co to jest. A teraz doradzcie gdzie sie stosuje takowe i czy upierac sie aby we wszystkich pom. byly normalne gipsowe.

Stosuje się tam

- gdzie wykonawca chce się mniej napracować

- da mu się przekonać inwestora, że oszczędzi na materiale - mniejsze zużycie w zamian za wyższą cenę

wewnątrz

- gdzie istnieje niebezpieczeństwo powstawania naprężeń, tzn mieszanych materiałach podłoża, różne rodzaje podłoża na jednej ścianie

- np. BK na normalną zaprawę

- na lekkie wymurówki / klejonki , szczególnie Ytong 400,500

- gdzie wytrzymałość mechaniczna tynku nie jest czynnikiem krytycznym dla eksploatacji

zewnątrz (oczywiście nie gips)

- lekkie wymurówki j.w.

- koniecznośc podrasowania bilansu cieplnego, bez możliwości ocieplenia np. budynki pod konserwatorem - dalszy etap tzw. tynki ocieplające

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A mnie intryguje pytanie czy w pomieszczeniach gdzie i tak wiadomo, że będą płytki na ścianach trzeba koniecznie tynkować.

Tak się zastanawiam, czy nie da się kleić glazury na ścianie z ceramiki tylko po zagruntowaniu.

Czy ktos może mi to wyjaśnić rzeczowo czy w takiej sytuacji tynk (jakikolwiek) jest niezbędny?

my mamy tynki maszynowe gipsowo-wapienne owszem wyglądają ładnie nie pękają, ale jak dziecko 2 razy rowerkiem w ścianę przywaliło to są lekkie wklęśnięcia więc jak kiedyś będę malować trzeba będzie te wszystkie rysy pozacierać.

Co do tradycyjnych mój tata mieszka w domu 15 letnim żadnej rysy żadnego pęknięcia

Mam tynki gipsowe maszynowe- gładź. Kładzono je juz 3 lata temu i w sumie jest ok. Jednak:

1. Trzeba dopilnować gładzi i nie płaćić przed malowaniem ( po malowaniu wychodzą fale) i sprawdzić gładź poprzez podświetlenie ściany czy sufitu wzdłuż.

2. Guzik prawda, że tynk gipsowy to taka rewekla jeśli chodzi o wchłanianie nadmiaru i oddawanie poźniej wilgoci. W lecie jest ok, ale w zimie higrometr we wszystkich pomieszczeniach (poza łazienkami, pralnią i kuchnią) pokazuje wilgotność na poziomie max 10%!!!

A tak poza tym jestem zadowolony. Nic nie pęka i jest w sumie ok. Tynk jest mocny. Jednak w teraz budowanym domu zdecyduje sie na cementowo-waopienny

Barti

2. Guzik prawda, że tynk gipsowy to taka rewekla jeśli chodzi o wchłanianie nadmiaru i oddawanie poźniej wilgoci. W lecie jest ok, ale w zimie higrometr we wszystkich pomieszczeniach (poza łazienkami, pralnią i kuchnią) pokazuje wilgotność na poziomie max 10%!!!

Barti

To zależy jak jest dyfuzyjność farby, którą tę wilgoć na "wpuścić" w tynk.

Akrylowa wewnętrzna napewno si ę do tego nie nadaje. A malujących silikatową farbą gips - widziałem 2 w swej historii.

• 3 months później...
podciagne, jednak interesuje mnie kolejnosc.

jak wczesniej napisano - bez okien tynki kladzie sie gorzej... jak jednak sprawa wyglada ze schnieciem? teoretycznie powinny schnac szybciej bez okien...

co o tym sadzicie?

Mnie nie dostarczyli okien na czas i był problem z glifami a co do schnięcia to u mnie mimo, że okna były zabite dechami a na dworze upał za szybko schło i są spekania. Tynk maszynowy cementowo-wapienny

Ja wybrałem tynk reczny, cementowo - wapienny bez gładzi, ale zacierany na gładko. Jestem zadowolony, mieszkam ponad rok. Gdybym ponownie wybierał, wybrałbym tak samo.

Nie stwierdziłem problemow o ktorych wyżej wspomniano (nie mam pekniec, nie było problemow z piaskiem, wapnem, cementem, kreceniem zaprawy na budowie itp.)

Znam dwie osoby, ktore dawały gładz. Obydwie stwierdziły, że popełniły błąd.

Mam dokładnie takie same doświadczenia z tym że obecnie upłynie 2 lata od zakończenia tynkowania. Wybrałbym dokładnie taką samą technologię czyli ręczny tradycyjny cem-wap. krecony na budowie kat. 4f

Mam ściany zewnetrzne BK400 czyli wg. zaleceń Sp5es powinienem był wykonać na tych ścianach tynki lekkie. Mam ciężkie tynki i trzymają się doskonale nie pekają nie sypia się itp. Tak sie jeszcze zastanawiam przezcież kiedyś nie tynkowało sie agregatami i mieszankami gotowymi i było OK. Widać wszystko tak naprawdę zależy od fachowca. Dodam jeszcze że tynkarze tynkowali strasznie długo. Czekali po obrzutce az dokładnie wyschnie i tak samo po narzucie (tak się chyba nazywa 2 warstwa). Dopiero nakładali nastepną warstwę.

Pozdrawiam

• 1 month później...