Sp5es 16.04.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Tynki typu lekkiego to dla mnie nowy temat. Ostatnio ktos na forum wytlumaczyl mi co to jest. A teraz doradzcie gdzie sie stosuje takowe i czy upierac sie aby we wszystkich pom. byly normalne gipsowe. Stosuje się tam - gdzie wykonawca chce się mniej napracować - da mu się przekonać inwestora, że oszczędzi na materiale - mniejsze zużycie w zamian za wyższą cenę wewnątrz - gdzie istnieje niebezpieczeństwo powstawania naprężeń, tzn mieszanych materiałach podłoża, różne rodzaje podłoża na jednej ścianie - np. BK na normalną zaprawę - na lekkie wymurówki / klejonki , szczególnie Ytong 400,500 - gdzie wytrzymałość mechaniczna tynku nie jest czynnikiem krytycznym dla eksploatacji zewnątrz (oczywiście nie gips) - lekkie wymurówki j.w. - koniecznośc podrasowania bilansu cieplnego, bez możliwości ocieplenia np. budynki pod konserwatorem - dalszy etap tzw. tynki ocieplające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 16.04.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 A mnie intryguje pytanie czy w pomieszczeniach gdzie i tak wiadomo, że będą płytki na ścianach trzeba koniecznie tynkować. Tak się zastanawiam, czy nie da się kleić glazury na ścianie z ceramiki tylko po zagruntowaniu. Czy ktos może mi to wyjaśnić rzeczowo czy w takiej sytuacji tynk (jakikolwiek) jest niezbędny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.04.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Wydaje misię, że nigdy w ceramice nie jest tak dokładnie zrobiona ściana, aby bezpośrednio kleić. Równanie klejem, może być droższe niż zrobienie tynku i klejenie na cienko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwekW 17.04.2005 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Z tym równaniem to się zgodzę ale chyba nie trzeba w takiej sytuacji robić aż super tynku i do tego jeszcze gładzi. Tynkowanie mające na celu tylko wyrównanie powinno być nie takie drogie - chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 17.04.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Gładź jest wprost niewskazana. Tynk ma być podkładowy, surowy, ostry i chwytny. Cena to termin umowny, - z kim, gdzie , kiedy i na ile zorientowany jest inwestor. Pojęcie dużo i mało jest względne, ale zasadniczo nie są to drogie czynności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 17.04.2005 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 my mamy tynki maszynowe gipsowo-wapienne owszem wyglądają ładnie nie pękają, ale jak dziecko 2 razy rowerkiem w ścianę przywaliło to są lekkie wklęśnięcia więc jak kiedyś będę malować trzeba będzie te wszystkie rysy pozacierać.Co do tradycyjnych mój tata mieszka w domu 15 letnim żadnej rysy żadnego pęknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barti4 18.04.2005 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Mam tynki gipsowe maszynowe- gładź. Kładzono je juz 3 lata temu i w sumie jest ok. Jednak:1. Trzeba dopilnować gładzi i nie płaćić przed malowaniem ( po malowaniu wychodzą fale) i sprawdzić gładź poprzez podświetlenie ściany czy sufitu wzdłuż.2. Guzik prawda, że tynk gipsowy to taka rewekla jeśli chodzi o wchłanianie nadmiaru i oddawanie poźniej wilgoci. W lecie jest ok, ale w zimie higrometr we wszystkich pomieszczeniach (poza łazienkami, pralnią i kuchnią) pokazuje wilgotność na poziomie max 10%!!!A tak poza tym jestem zadowolony. Nic nie pęka i jest w sumie ok. Tynk jest mocny. Jednak w teraz budowanym domu zdecyduje sie na cementowo-waopiennyBarti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo 19.04.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 U mnie było tak:- Tynki cementowo-wapienne z agregatu - 14 zł - materiał+robocizna- Dwukrotne położenie gładzi (Cekol) + jednokrotne malowanie na biało - 6 zł(tylko robocizna). Cekolu zużyłem ok. 550 kg. na 750m2 powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 19.04.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 2. Guzik prawda, że tynk gipsowy to taka rewekla jeśli chodzi o wchłanianie nadmiaru i oddawanie poźniej wilgoci. W lecie jest ok, ale w zimie higrometr we wszystkich pomieszczeniach (poza łazienkami, pralnią i kuchnią) pokazuje wilgotność na poziomie max 10%!!! Barti To zależy jak jest dyfuzyjność farby, którą tę wilgoć na "wpuścić" w tynk. Akrylowa wewnętrzna napewno si ę do tego nie nadaje. A malujących silikatową farbą gips - widziałem 2 w swej historii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 17.08.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 podciagne, jednak interesuje mnie kolejnosc.jak wczesniej napisano - bez okien tynki kladzie sie gorzej... jak jednak sprawa wyglada ze schnieciem? teoretycznie powinny schnac szybciej bez okien...co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 17.08.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 podciagne, jednak interesuje mnie kolejnosc. jak wczesniej napisano - bez okien tynki kladzie sie gorzej... jak jednak sprawa wyglada ze schnieciem? teoretycznie powinny schnac szybciej bez okien... co o tym sadzicie? Mnie nie dostarczyli okien na czas i był problem z glifami a co do schnięcia to u mnie mimo, że okna były zabite dechami a na dworze upał za szybko schło i są spekania. Tynk maszynowy cementowo-wapienny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.08.2005 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Mam wszystkie ściany z BK na klej.W przyszłym tygodniu będę kładł tynki gipsowe z agregatu.Czy w ciągu miesiąca jest szansa na takie osuszenie żebym mógł tam zamieszkać od października? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 19.08.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 Ja wybrałem tynk reczny, cementowo - wapienny bez gładzi, ale zacierany na gładko. Jestem zadowolony, mieszkam ponad rok. Gdybym ponownie wybierał, wybrałbym tak samo. Nie stwierdziłem problemow o ktorych wyżej wspomniano (nie mam pekniec, nie było problemow z piaskiem, wapnem, cementem, kreceniem zaprawy na budowie itp.) Znam dwie osoby, ktore dawały gładz. Obydwie stwierdziły, że popełniły błąd. Mam dokładnie takie same doświadczenia z tym że obecnie upłynie 2 lata od zakończenia tynkowania. Wybrałbym dokładnie taką samą technologię czyli ręczny tradycyjny cem-wap. krecony na budowie kat. 4f Mam ściany zewnetrzne BK400 czyli wg. zaleceń Sp5es powinienem był wykonać na tych ścianach tynki lekkie. Mam ciężkie tynki i trzymają się doskonale nie pekają nie sypia się itp. Tak sie jeszcze zastanawiam przezcież kiedyś nie tynkowało sie agregatami i mieszankami gotowymi i było OK. Widać wszystko tak naprawdę zależy od fachowca. Dodam jeszcze że tynkarze tynkowali strasznie długo. Czekali po obrzutce az dokładnie wyschnie i tak samo po narzucie (tak się chyba nazywa 2 warstwa). Dopiero nakładali nastepną warstwę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarab 19.08.2005 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2005 prosba - podajcie prosze namiary na wykonawców tynków gipsowych (maszynowych) - łódzkie/mazowieckie. oczywiscie sprawdzonych wykonawcow dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek Jurecki 30.09.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 BaumitBayosan LL66 jak sprawdzic date produkcji ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 30.09.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Tynki ręczne tradycyjne cementowo wapienne dla mnie są najlepszą metodą do tynkowania. Robiąc raz jeszcze wybrabym to samo a więc na peno nie gipsowe maszynowe. Bo i warstwa jest o wiele cieńsz i gips nie ma faktury którą ja lubię na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts