Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zgłoszenie budynku a... zameldowanie

Gość

Recommended Posts

Mnie pani z meldunków powiedziała że mogę. Bo nikt u nich w urzędzie nie sprawdza czy dom jest odebrany tylko najwyżej czy taki adres istnieje ( tzn. czy została wydana decyzja o nadaniu numeru dla nieruchomości).

A czy się w ogóle przebywa pod adresem zameldowania czy nie to zupełnie inna para kaloszy, bo nikt nikogo nie zmusi żeby pod adresem zameldowania stale siedział.

Pytałem tez panią czy można się zameldować pod mostem, ale niestety nie można bo tam nie ma nadanych numerów. Szkoda......

Ja MUSIAŁEM dostac numer na działkę bo wymagał tego zakład energetyczny przed wykonaniem przyłącza. I to jeszcze w czasie kiedy na działce nie było nic innego tylko trawa i krzaki. I numer dostałem. Wprawdzie tylko na nieruchomość z adnotacją "nie zabudowana" ale adres jest. I pod nim jestem zameldowany.

Można? Można!

O to lecę nadać numer !

Gorzej, że numeru w kolejności dla nas braknie, sąsiednie domy mają numery 10 i 14, a między nimi są jeszcze trzy nowe domy...a wolałabym nie mieć numeru z dodatkową literą, bo bedą pomyłki ...

Jeśli zmienią numerację na całej ulicy, to sąsiedzi nas przeklną...

Do zameldowania potrzebne jest:

- poświadczenie wymeldowania z poprzedniego miejsca zameldowania (o ile nie przeprowadzasz się do innej gminy, wymeldowanie i zameldowanie możesz załatwić jednocześnie w tym samym urzędzie);

- decyzja o pozwoleniu na użytkowanie budynku lub zaświadczenie organu administracji architektoniczno-budowlanej, że nie sprzeciwia się przystąpieniu do użytkowania;

- dowód osobisty.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-10-04 12:19 ]

Wymagania są różne. Czasem urzędnikowi nie chce się. Innym razem chce być ludzki i nie chce utrudniać. Sprawdźcie jeszcze na stronach:

http://www.wroclaw.pl/p/951

http://www2.gazeta.pl/dom/1,34516,101653.html

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-10-04 15:14 ]

Jeżeli chodzi o Zakłąd Energetyczny, to podobna sprawa była wyjasniana przez URE.

Na pytanie: "Czy przedsiębiorstwo energetyczne może żądać zawiadomienia o całkowitym lub częściowym zakończeniu budowy domu w przypadku złożenia wniosku o zmianę grupy taryfowej z C na G?" URE odpowiada

Przepisy prawa energetycznego nie zawierają zapisów regulujących kwestie dokumentacji składanej przez odbiorców wraz z wnioskiem o zmianę grupy taryfowej. Przedsiębiorstwo energetyczne w taryfie dokonuje podziału odbiorców na grupy taryfowe według określonych kryteriów. Warunki zmiany grupy taryfowej powinna określać umowa sprzedaży energii elektrycznej. Kwestia ewentualnego udokumentowania wniosku o zakwalifikowanie odbiorcy do stosownej grupy spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne (art. 6 kc), tj. na odbiorcy. Takim dokumentem w przypadku przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego może być zawiadomienie właściwego organu o zakończeniu budowy lub jeżeli wymagają tego przepisy prawa budowlanego pozwolenie na użytkowanie obiektu budowlanego (patrz art. 54 i n. ustawy z 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane, tekst jednolity Dz. U. Nr 106, poz. 1126 z późniejszymi zmianami).