Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Porzebuję porady odnośnie gatunku farby do wnętrz.

Bedziemy malować piętro na poddaszu. Sypilania i pokój dziecka.

Poddasze w 80% w skosach, zaczynających się od około 80cm od podłogi. Samego sufitu też niewiele - takie paski o szerokości do 1m max.

Zastanawiam się nad farbą akrylową, bo chodzi o oddychanie ścian.

Pamietam, że jak wprowadzaliśmy się do mieszkania zimą, to na górze skraplała się woda po wewnętrznej stornie okien poddaszowych do tego stopnia że zbierała się w rynience okna na dole i przelewała na ściany. (mimo że mieszkamy i śpimy na razie na dole). Podobno blok oddaje wilgoć , kórej jest bardzo dużo po budowie, dodatkowo mieliśmy zamkniętą mikro wentylację na górze.

Góra jest wykonana z GK później ocieplenie i blachodachówka. Śkosy i ściany są wykończone gładzią i pomalowane białą farbą na raz z gruntem (przygotowane do właściwego malowania) - przy okazji czy mam jeszcze raz gruntować przed malowaniem?.

Wracając do meirtum, jakoś nie przekonuje mnie paro przeuszczalność farby lateksowej, na logikę skłaniam się do farby akryowej, która wg wielu wypowiedzi na sieci ma już wiecej wspólnego z oddychaniem ścian.

Proszę o wypowiedź kogoś kto miał taki przypadek lub jest fachowcem w tej dziedzinie, jakiej farby szukać (właściwości, producent itp.).

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

Dobrzy ludzie!

Przede mną remont całego mieszkania, w planach m.in. malowanie ścian. I tu zwracam się z prośbą o pomoc do specjalistów - jaką farbę wybrać??

W kuchni chciałam pomalować ściany Dekoralem z serii "kuchnia i łazienka", ale może jest lepszy wybór? Do sypialni podobają mi się kolory ze Śnieżki z serii "kolory natury" albo "satynowa". Słyszałam też dobre opinie na temat farb Beckers... Ale naprawdę nie znam się na tym, a "panom z marketu" nie ufam, bo to marketingowcy, a nie specjaliści od farb.

Cena nie gra roli! Zależy mi na tym, by farba była trwała, dało się ją szorować (małe brzdące w domu ;) ) i żeby nie odchodziła od ściany "płatami".

Dodam, że na ścianach już jest jakaś farba, ale nie mam pojęcia jaka (wygląda jak lateksowa), ponieważ mieszkanie dopiero co kupiliśmy, a właściciel nie wie co wcześniej kładł na ścianę... Czy przed nałożeniem nowej warstwy ścianę jakoś przygotować (poza jej umyciem)? Czy są jakieś typy farb, które kategorycznie nie powinny być położone jedna na drugą, żeby się nie pogryzły?

• 4 months później...

zgadzam się z susinką - nie wartu w tej kwestii oszczędzać. :)

Cały parter swojego domu malowałam właśnie farbami Tikkurili mineło już 5 lat a ściany wyglądają jak "nowe" , jeśli się gdzieś pobrudzi bez problemu czyszczę na mokro.

Piętro z racji że nie jest tak użytkowane pomalowaliśmy tańszymi, niepamiętam konkretnie jakimi - w każdym razie już po roku wyglądały nieciekawie, problem był też z doczyszczeniem :/

W zeszłym roku przeprowadzałam syna do pokoju na piętrze malowałam już Tikkurilą. :)

susinka - zasadniczo i tak maluje się dom co jakiś czas :D

Ale ten czas moze byc dluzszy badz krotszy :D

Ja mam w tej chwili Caparola w salonie i w przedpokoju. Nie ma porownania do Sniezki czy Duluxa, ktoe mam w innych pomieszczeniach. A z racji tego ze na wiosne czeka mnie przymusowy remont, tez zamierzam pozostale pomieszczenia malowac Caparolem.

Edytowane przez susinka1
dopisanie