Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł elektrodowy - doświadczenia

SIAJKO

Recommended Posts

Co to za cudo????

najbardziej podoba mi sie cytat:

"Może nie jest on zbyt urodziwy, ale za to ma wiele niewątpliwych zalet, jak choćby ; najwyższą z możliwych sprawność energetyczną (99,999 %) ; Najwyższą z możliwych skuteczność cieplną ( z 1 kilowatogodziny energii elektrycznej uzyskujemy 3600 W ciepła w czynniku grzewczym ) ...."

Proszę Niech ktoś kto się na tym zna wytłumaczył mi jak z 1kWh wyszło 3,6kW ciepła.

Co to za cudo????

najbardziej podoba mi sie cytat:

"Może nie jest on zbyt urodziwy, ale za to ma wiele niewątpliwych zalet, jak choćby ; najwyższą z możliwych sprawność energetyczną (99,999 %) ; Najwyższą z możliwych skuteczność cieplną ( z 1 kilowatogodziny energii elektrycznej uzyskujemy 3600 W ciepła w czynniku grzewczym ) ...."

Proszę Niech ktoś kto się na tym zna wytłumaczył mi jak z 1kWh wyszło 3,6kW ciepła.

he, he :lol: To właśnie miałem na myśli - bardzo entuzjastyczny bełkot ;)

Nie znalazłem tego zapisu o 3600 W. Gdyby jednak było "3600 J" było by OK (1 kWh = 3600 J).

Natomiast że entuzjastyczny - tak wygląda marketing. Czy np. producenci pasty do zębów mówią, że ich produkty mają dokładnie te same składniki co produkty konkurencji? Tak i w tym przypadku nie mówią że każda grzałka będzie miała taką samą sprawność. I operują zużyciem "średnim miesięcznym ... na godzinę" na m^3 kubatury żeby móc podawać liczby z wieloma zerami po przecinku. Wszystko zgodnie z zasadą, że człowiek najpewniej zapamiętuje to co na początku i na końcu a pomija środek - więc najpierw wspominają o miesiącu, później mówią o godzinie (to zwykle umyka uwadze), a na końcu podają małą liczbę - wszystko zgodnie z prawdą - ot taki mały chwyt psychologiczny.

A znacznie lepiej brzmi jak człowiek zapamięta że "na miesiąc to taka jakaś mała liczba" niż jak by zapamiętał że "na miesiąc to przy kubaturze 500 m^3 (dom 150 m^2) to 2 000 kWh" - nie kłamią ale tak podają fakty by człowiek odniósł mylne wrażenie.

Mnie raczej śmieszą te magnetyzery. Ale to przecież i Murator w ostatnim numerze (majowym) reklamuje na całą stronę magnetyzery. W poprzednim byli różdżkarze w tym magnetyzery. No cóż, jak to brzmiało: pieniądze nie śmierdzą?

Pozdrawiam

Wygląda to na zwykły kocioł elektryczny. Może nie całkiem zwykły bo nazwa "elektrodowy" sugeruje że nie posiada grzałki. Czyli prąd przepływa bezpośrednio przez wodę i ją w ten sposób podgrzewa. Bardzo prymitywny sposób. Przypomina mi się zaraz ruska grzałka do herbaty - dwie żyletki druty do kontaktu i już bulgoce.

Pozdrawiam

Bogus nie, no masz rację że marketing. Ale ten styl marketingu kojarzy się z pasami wyszuplającymi niż bądź co bądź z poważnym urządzeniem. ;) I nie chodzi o to, że entuzjastyczny tylko że entuzjastyczny bełkot tak jak z tym przeliczeniem 1kW na 3600W cytuję" ( z 1 kilowatogodziny energii elektrycznej uzyskujemy 3600 W ciepła w czynniku grzewczym ) " :lol:

Sprzedawca jest niepowazny typ akwizytora. A co z dostawą, rozliczeniem, serwisem też usłyszę bzdury w entuzjastycznym tonie ?

Temat mnie interesuje bo rozważam elektrykę (nie mam gazu) ale ten wyrób jest z innej bajki.

pozdr

• 12 years później...
  • 1 month później...
Po zaledwie 12 latach chciałbym odświeżyć temat. Ktoś coś w kwestii opłacalności takiego kotła?

Rozbierałem kilka tygodni temu ten temat ,łącznie z opiniami na forum :

tu

https://forum.budujemydom.pl/topic/32195-termopompa-nowo%C5%9B%C4%87/

i tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?345592-TERMOPOMPA-nowo%C5%9B%C4%87&p=7638474#post7638474

Patent Panów Szwaczka i Taratajcio w Wrocławia udoskonaliła po wielu latach i wdrożyła produkcyjnie firma z Pułtuska

Rozmawiałem z szefem tej firmy. Produkt wygląda na dopracowany ale na razie robią tylko na eksport .

W kraju zrobili testowo kilkanaście instalacji w różnych strefach i nie reklamują się na razie w Polsce. Niebawem mają taki zamiar .

Dla moich potrzeb nie bardzo się nadaje, bo nie robią wersji bez zbiornika CWU, czego nie potrzebuję, bo ma ogrzewacze przepływowe.

Kilkanaście lat temu pewnie bym to kupił za 18k a pompa ciepła jest znacznie droższa

Pozdr

Wojciech

Edytowane przez wojciech_pi

• 9 months później...

witam

wszytkich hejterów kotła elektrodowego gorąco pozdrawiam i odsyłam do pojęcia słowo "INDUKCJA" bo tak działa takowy kocioł.

To nie są żadne grzałki ,żyletki .itp. wszystko rozbija się o róch cząsteczek któte poprzez tarcie grzeją wodę!!!

zainstalowałem takowy Kocioł i jak odpuszczą mrozy i trochę się ociepli zdam więcej informacji

Pozdrawiam KRISO

witam

wszytkich hejterów kotła elektrodowego gorąco pozdrawiam i odsyłam do pojęcia słowo "INDUKCJA" bo tak działa takowy kocioł.

To nie są żadne grzałki ,żyletki .itp. wszystko rozbija się o róch cząsteczek któte poprzez tarcie grzeją wodę!!!

zainstalowałem takowy Kocioł i jak odpuszczą mrozy i trochę się ociepli zdam więcej informacji

Pozdrawiam KRISO

Mówiący prawdę -hejteży maja przeczytać o INDUKCJI .

To może poznaj znaczenie słowa indukcja w słowniku.

A o tarciu cząsteczek (tajemniczych) o wodę dających ciepło to popłynąłeś kolego.

A wystarczy prawo oma .

Takie rzeczy to kiedyś były na fizyce w podstawówce.

Ciekawe ile teraz godzin fizyki jest w szkołach