Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WIELKOPOLSKA: szkółka, szkółki roślin, krzewów, drzew, bylin

Recommended Posts

Pytanie do budujcych sie w okolicach Poznania:

Gdzie zaopatrujecie sie w drzewa i krzewy ozdobne do waszych ogrodow?

Szukamy namiarow na korzystna szkolke. Wszystkie sklepy ogrodnicze w bliskim sasiedztwie Poznania maja ceny calkiem wysokie. Jedno drzewko mozna kupic w takiej cenie, ale jak ma sie do obsadzenia caly ogrod, to obciaza to juz znacznie kieszen.

pozdrawiam :)

Nie wiem czy te szkółki mają korzystne ceny, byłam w dwóch w Swarzędzu: jedna przy trasie A2 (jadąc z Poznania po lewej stronie, na wysokości ETC), a druga za Leroy Merlin.

Kolejna szkółka jest w Kostrzynie Wlkp na ul. Kórnickiej (przy torach kolejowych).

Nie znam dokładnych adresów tych szkółek.

Dobrzy i niezbyt drodzy są Jaskólscy- Kowalscy. Mogę potwiedzić bo kontroluję zdrowotność ich roślin (proszę nie traktować tego jako reklamę - znam ich od lat i wiem że to dobrzy producenci) mają szkółkę w Kicienie (za elektrownią w Karolinie) a drugą w Wysokiej (na Gniezno) jeśli chcesz ich tel. podam na priva.[/code]

• 2 years później...
... i kiepsko tolerują zimę....

Nieprawda!

Żywotnik zachodni spośrod wszystkich do nas introdukowanych gatunków roślin znajduje w Polsce bardzo dobre warunki do rozwoju. Podobnie jak inne obce gatunki, np. sosna czarna i sosna wejmutka.

Pozostała część Twojej wypowiedzi to już kwestia gustu i nie podlega dyskusji :) .

..

Ja kupowałem koło Rogalina, w miejscowosci Światniki. Duza szkolka, specjalizuja sie w thujach i wrzosach. 510132107. Kupowałem właśnie 150 w zeszym roku, nawet przywiezli sami. Byly po osiem zeta, mi siegaly ponizej pasa, mam 180 cm wzrotu.

W maju cześc troche przemarzla w przymrozku, ale wszystkie żyją (co do sztuki), tylko te przemarznięte mają trochę brązowych gałązek w dolnej cześci, ale odbijają na zielono.

Kupowałam w Kociałkowej Górce. Niedrogo i całkiem duży wybór iglaków. Aha i jeszcze bardzo miła Pani, która bardzo fachowo doradzi. Pozdrawiam.

A co jeszcze tam mają? I jak duże są te iglaki? Mam namyśli np: swierki?

A tak w ogóle, to gzie tam jest sprzedaż iglaków? Ja pamietam tylko stadninę. To gdzieś nie daleko?

Koło Rogalina w światnikach, też kupowałam kiedys, wrzosy. Bardzo duży wybór.Polecam.

Kupowałam w Kociałkowej Górce. Niedrogo i całkiem duży wybór iglaków. Aha i jeszcze bardzo miła Pani, która bardzo fachowo doradzi. Pozdrawiam.

A tak w ogóle, to gzie tam jest sprzedaż iglaków? Ja pamietam tylko stadninę. To gdzieś nie daleko?

Koło Rogalina w światnikach, też kupowałam kiedys, wrzosy. Bardzo duży wybór.Polecam.

Tuż obok w Glince Duchownej są dwie duże szkółki ,spory wybór.

http://katalog.pf.pl/Glinka-Duchowna/Ro%C5%9Bliny-nasiona-cebulki-produkcja-W15G10B8990P0R10C-m14.html

Może ktoś wie gdzie można tanio kupić tuje bliżej Kalisza? Proszę namiary :)

Jeżeli potrzebujesz dobre jakściowo sadzonki i po rozsądnej cenie to możesz je kupić w Tłokini Wielkiej (kilka kilometrów od Kalisza) w szkólce p. Zymona tutaj: http://www.zymon.pl .

Natomiast tanio i byle co to kupisz wszędzie bez problemu.

..

To jest obok tej stadniny. Dokładnie po jej prawej stronie , w tych po PGR-owskich zabudowaniach. Jezeli chodzi o wysokość iglaków to mieli różne, ja kupowałam od 1,20 do1,60 m.

• 2 months później...
  • 1 year później...

Jeśli ktoś jest z wielkopolski, polecam szkółkę drzew ozdobnych w Kaliszu, więcej informacji i danych kontaktowych na stronie http://www.marciniak.zielen.kalisz.pl

Jest tam kontakt do p.Anetty, która na odpowie na wszystkie pytania, doradzi jaka roślina gdzie i przy jakiej roślinie może się znajdować, ponadto sama projektuje bardzo ładne ogrody.

Gwarancja i zadowolenie, sam miałem okazję skorzystać z jej usług.