zelazny 08.12.2002 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2002 tez jestem za poddaszem. nie ma to jak salon z antresola, i wanna z widokiem na gwiazdziste niebo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 09.12.2002 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 dokładnie z takich samych powodów jak beatrix i zelazny buduje z poddaszem. Poza tym nie wyobrażam sobie domu bez schodów (nie myślę co będzie na straośc, bo nie wiem gdzie będę wtedy mieszkał i taki argument w ogóle do mnie nie przemawia). Nie wydaje mi się, aby dom parterowy był tańszy w wykonaniu i eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 09.12.2002 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Mironymk.To nie chodzi o starość. Nie wiem jak wygląda twoja rodzina, ale bieganie po schodach za małymi dziećmi daje sie we znaki już w młodym wieku.Ja buduje w parterze, bo nienawidzę schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vardamir 09.12.2002 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 ja mam domek ok 270 m2 ale jest to polaczone razem z czescia do pracy gabinet i pracownia golnie dom jest podizelony na 2 czesci parter kuchnia duzy salon ok 50m2 pokoj goscinny i lazienka gora to sypialania 2 pokoje dzieciece 2 lazienki, i duze pomieszceni na strych ok 50 m2sadze ze dom z poddaszem to jest to co tygryski lubia najbardziej poza tym w razie odwiedizn tesciowej polaze ja na parteze ... po co ma sie przysluchiwac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 09.12.2002 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Mi teściowa nie straszna, bo pokój goscinny, który na co dzień będzie biblioteką, będzie znacznie oddalony od naszej czesci prywatnej.Wymarzyliśmy sobie ogrzewanie nadmuchowe ( nie lubię grzejników upchanych pod parapetem).W takim parterowym domu z technicznym poddaszem rozprowadzenie kanałów jest sprawą wręcz banalną. Ale nikomu nie narzucam swojego zadania. Ile nas Forumowiczów tyle zdań na ten temat.Pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: PANTHER dnia 2002-12-09 23:14 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: PANTHER dnia 2002-12-09 23:15 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: PANTHER dnia 2002-12-09 23:16 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 10.12.2002 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 ja mam z poddaszem użytkowym, ale dzisiaj przy dużej dzilce to budowalbym parterowyMichalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 10.12.2002 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Z powyższych wypowiedzi wynika, że każdy powinien sobie zadać pytanie "jaki dom dla mnie?".Jedni (np ja) nienawidzą schodów (wychowałam się w "kostce":wink:), inni kochają skosy. Zapytaj się siebie samego co wolisz.A praktycznie są jeszcze dwie sprawy o których nikt nie wspomniał:w domu zawsze się czegoś szuka, lub po coś idzie. Jeśli masz schody, to gwarantuję, że będziesz po tych schodach biegać kilkanaście razy na dobę.W domu parterowym natomiast bardzo łatwo o namnożenie się korytarzy. Im większy dom tym więcej musisz przejść z jednego końca domu na drugi. Ale już bez schodów. Natomiast fizycznie każdy metr tego korytarza kosztuje tyle co pomieszczenia użytkowe. Tak więc jeśli parterowy to wybieraj projekt sprytnie wykorzystujący każdą przestrzeń, gdzie mało jest tzw "komunikacji".No i łatwiej uzyskać wrażenie przestronności nawet w małym domu parterowym niż w dużym z poddaszem. Jeśli ktoś lubi przestrzenie otwarte - tylko praterowy!Pzdr,A.Sama mam dom parterowy z dość dużą ilością "komunikacji". [ Ta wiadomość była edytowana przez: Alicjanka dnia 2002-12-10 13:01 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 10.12.2002 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 A mój mały parter, zrobił się z podpiwniczeniem ze względu na teren.I już nie będę biegać prosto z tarasu do ogrodu, bo taras jest 2m nad gruntem.I tego mi zal, bo piętra i schodów nigdy nie chciałem , a mam(do piwnicy)Konstrukcja kratownicowa - do bani.Wcale nie taka tania (dużo drzewa i nikt nie chce robić, chyba że za większe pieniąchy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 10.12.2002 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 A mój mały parter, zrobił się z podpiwniczeniem ze względu na teren.I już nie będę biegać prosto z tarasu do ogrodu, bo taras jest 2m nad gruntem.I tego mi zal, bo piętra i schodów nigdy nie chciałem , a mam(do piwnicy)Konstrukcja kratownicowa - do bani.Wcale nie taka tania (dużo drzewa i nikt nie chce robić, chyba że za większe pieniąchy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 08.01.2003 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Buduję parterowy..IRME II z archipelaga..komunikacja ograniczona do minimum..Wolę parterowy...Teska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 08.01.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Ja również mam parterowy,ponieważ nie cierpię schodów.mieszkałam w domku ze schodami i nabiegałam si ę co niemiara jak córka była niemowlakiem a teraz /2,5 roku/ bałabym sie zostawić ja samą na górze.mogłaby spaść itp.A teraz ucinam sobie drzemkę i jestem spokojna bo nie ma niebezpiecznych i kuszących ją schodów. Jedynym plusem domu z użytkowym poddaszem jest kwestia jego ogrzania,ogrzewa sie lepiej,jest na pewno cieplej ,straty ciepła sa mniejsze i koszty ogrzewania niższe. A ja jestem piecuchem .Lubię również skosy,ale je mam na strychu który planuję zaadoptować,ale tylko na pokoje gościnne i pracownię malarska dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 08.01.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Trudno powiedzieć, jaki dom jest tańszy z poddaszem czy parterowy trzeba by porównać konkretne projekty domów.Zalety przy domu z poddaszem to:mniejsze fundamenty i mniejsza powierzchnia posadzek na gruncie,mniejszy dach, mniej ścian zewnętrznych, tańsze instalacje (mniej rur, kabli itp), nieco tańsze ogrzewanie, większa elastyczność w użytkowaniu.Wady to:konieczność budowy schodów i solidnego stropu, większa powierzchnia "stracona" na komunikację, droższe okna na poddaszu (połaciowe lub w lukarnach), wyższe koszty wykończeniówki poddasza, dużo skosów w suficie, brak możliwości stosowania na poddaszu wentylacji grawitacyjnej, brak strychu na rupiecie. Generalnie wydaje mi się, że najtańsza z możliwych do uzyskania powierzchia użytkowa, to dom typu "kostka", ale czasy takich budynków chyba juz minęły.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2003 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Helo. Mam dylemat- czy dom parterowy z podpiwniczeniem to dobry pomysł? Chodzi mi o proporcje, czy nie będzie wyglądać jak kurnik, użytkowo uznałam , że to najlepszy wariant dla mnie (dom , rzecz jasna, na papierku).Zalety: 1. podział na część roboczą i mieszkalną 2 nikt nie będzie się pętał po pralni gdzie suszy się bielizna 3 muszę gdzieś upchać kotłownię (piec węglowy) 4 wspólna część dzienna i nocna na jednym poziomie, duże okno do ogrodu w sypialni Dużo jeszcze innych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 21.11.2003 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Gdybym miał dużą działkę(pow.40a),postawiłbym parterowy ale o nowoczesnej konstrukcji i wyglądzie.Jak np.Luka z Archipelagu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 21.11.2003 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 My mamy domek parterowy z poddaszem użytkowym. Cały parter jest otwarty i jedyne zamknięte pomieszczenie to łazienka , więc nie wyobrażam sobie byśmy nie mieli góry. Justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rethman 02.04.2004 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 My budujemy piętrowy, bo ... lubimy chodzic po schodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts