Sowka 19.04.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Zadanie banalne, ale jak mam to zrobić nie niszcząc domu? Skrzynki z pelargoniami chciałabym miec na/pod/przy oknach, na parapecie. nie mogę ich tak po prostu postawić, mimo, że parapet jest prawie poziomy, bo wiatry u nas wieją dość silne. Wiercić jakieś kątowniki? W fugi między płytkami klinkierowymi na parapecie? A jak popęka albo wejdzie mi wilgoć w ścianę? Dom mam z Porotermu ocieplony wełną 10 cm (wiercić głeboko w ściany?). Ram okiennych nie ruszę Nie chciałabym oszpecać domu, gdy zimą zostaną same kątowniki/kołki/dziury Czy ktoś ma jakiś pomysł? Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 28.04.2005 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 a też od kilku lat starałem się trzymać pelargonie bluszczolistne na balkonie, gdzie są spore przeciągi i niestety każdy sezon kończył się podobnie, bo rośliny pod koniec sezonu, a czasem już w sirpniu wyglądały opłakanie. Często połamane i zmaltretowane przez wiatr wyglądały gorzej niż zaraz po posadzeniu. Dlatego w miejscach, gdzie są silne wiatrywarto się zastanowić nad zasadnością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 28.04.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Ja zamierzam postawić na parapetach bez mocowania. Od zewnetrznej strony /parapet ma spadek/ wsadzę kliny. Skrzynka razem z ziemia jest bardzo cieżka, sama nie powinna spaść. I rezygnuję z pelargoni zwisających, bedą same rosnące w górę i nasturcje. Jak się udalo napiszę po wakacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 28.04.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 nasturcje dadzą tak długie pędy, że mogą sięgnąć ziemi, a jak jeszcze będą się tasrły o tynk cienkowarstwowy, to i tynk będzie zielony i rośliny się P O P R Z E C I E R A J Ą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 28.04.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Kochani ... Od lat mam pelargonie zwisające – stoją na parapecie okiennym . Muszę Was zmartwić...ale same kliny nie wystarczą – ciężar liści i kwiatostanów będzie je ściągał ( szczególnie grozi im to, gdy mają sucho w doniczkach ). Ten problem u siebie rozwiązałam w bardzo prosty sposób : Zwykłe, drewniane listwy przez całą szerokość okna – dość grube, żeby się nie wyginały – mocowane na wkręty do ściany po bokach okna , na pewnej wysokości od parapetu- tak, by mieściły się pod krawędzią doniczki . Listwy pomalowałam pod kolor okien ... a na okres zimowy po prostu je demontuje. Latem są niewidoczne pod bujną zielenią listków. Szybkie i tanie w wykonaniu . Pozdrawiam czerwoną pelargonią. P.s. Do wglądu link w podpisie – galeria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 28.04.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 W takim razie niedobrze. Lubię nasturcję, ale zabarwionej ściany bym nie chciała to może takie drobne kwiatki co się zwą, hmmm własnie nie wiem jak A pelargonie - jest taki rodzaj rosnących pionowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patsi 02.05.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2005 A ja na dół skrzynki, w ramach grenażu daję największe, jakie znajdę w ogródku kamienie. Na to ziemię i roślinki. Czasami skrzynka jest tak ciężka, że naprawdę trudno ją podnieść, ale nie boję się za to o jej zsunięcie z parapetu Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sowka 04.05.2005 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 A ja na dół skrzynki, w ramach grenażu daję największe, jakie znajdę w ogródku kamienie. Na to ziemię i roślinki. Czasami skrzynka jest tak ciężka, że naprawdę trudno ją podnieść, ale nie boję się za to o jej zsunięcie z parapetu Powodzenia I to jest myśl!!! tak sobie myślę, że dla pewności jeszcze muszę skombinować kamienne skrzynki i już będzie pelnia szczęścia A propos skrzynek: czy tez macie wrażenie, że w kamiennych kwiatki Wam lepiej rosną? A może to jest jakoś potwierdzone naukowo??? Pozdrawiam wiosennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patsi 04.05.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 Pomysł zaczerpnęłam od mamy która wdraża go w życie jakieś 10 lat, z powodzeniem. Tylko pamiętaj, że parepety powinny byc jak najbardziej poziome. No i dla pewności - nie zostawiaj pod spodem niczego kruchego. wypadki chodzą i po ludziach, i po kwiatach A w kamiennych albo glinianych wazonach wiosna jest po prostu piękniejsza! i taka prawdziwa, a nie .... sztuczna pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.05.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 A jakie ściany macie w swoich domach parapety nie "wiszą " przypadkiem na samym ociepleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 05.05.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 No właśnie, wiszą na samym ociepleniu... Czy takie skrzynki są za ciężkie?? W sumie nawet o tym nie pomyślałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.05.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 są za cieżkie, według mnie odpadają. Powinnaś przymocować wwierconymi kołkami uchwyty na skrzynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 06.05.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Ale przecież ocieplenie jest przykołkowane do muru... Nie no teraz to ja już się zmartwiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patsi 06.05.2005 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Sprawdź, czy okna są zamontowane bardziej do środka czy na zewnątrz od osi muru, jednym słowem - jaki szeroki masz parapet wewnętrzny, odnosząc to do grubości muru. I jeszcze, czy parapety zewn. są wpuszczane po bokach, czy kończą sie równo ze ścianą? Wpuszczane na kilka cm mają zwiększoną wytrzymałość na obciążenie. Ja sytuację przewidziałam nieco wcześniej i pod parapety zamontowałam, na krawędzi ze ścianą, takie grube kątowniki, dopiero później parapet. Wchodzę na niego jak myję okna, nic się nie dzieje, a motylem nie jestem... . Zrób może próbę z jedną średnio - ciężką skrzynką, koniecznie od strony zawietrznej, ale na poczatek może faktycznie weź plastik a nie kamień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 06.05.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Patrycjo ... zajrzyj na priw...- wisi już od kilku dni ...Pytałaś mnie pocztą – odpowiedziałam, ale żeby się przekonać jak to jest – musisz odebrać klikając w górnym pasku forum po lewej na treść: nie masz nowej wiadomości - bo pewnie post zleciał i Ci się już nie wyświetla jako nowy... Pozdrawiam i jakby co – pytaj śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minack 24.05.2015 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły na "przytrzymanie" doniczek? U mnie parapety strome, z kamienia. Osowa pisała o listwach, ale u mnie problem w tym, że właściciel mieszkania nie pozwala nic wiercić w elewacji, bo trzeba mieć pozwolenie ze spółdzielni. Może jakieś ograniczniki na kleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figluzz 25.05.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Raczej bez pozwolenia bym nie wiercił w elewacji. Zysk żaden praktycznie, a dodatkowo będzie ci administracja głowę suszyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.05.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 moze drazek rozporowy jak od prysznica i o to oprzec skrzynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts