Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wylewke ?

Dave

Recommended Posts

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My płaciliśmy 18 zł / m2 za samą robociznę (materiały we własnym zakresie) ale było sporo układania: na parterze 4 warstwy x 4 cm styropianu, na piętrze 3 x 4 cm styropianu. W tym dylatacje, różnice poziomów (na części podłogi będą płytki, na części deska), gąbka, folia, itp.

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Witam serdecznie,

muszę zrobić docelowo 33 cm wylewki na dwa etapy.

Pierwsza wylewka doprowadzi do stanu 0, od którego zaczną się prace właściwe.

Jak zrobić to w rozsądnej cenie - otrzymałam ofertę z polytechu, który rozważam.

Jakby nie liczyć wychodzi okoł 10 000 za wylewki, dom 160 m, ktoś może mi doradzić jakieś tańsze rozwiązanie??

Pozdrawiam

Edytowane przez gretkowska

• 2 weeks później...

Za powierzchnie około 330 m2 zapłaciłem 14 000 pln, w tym było rozłożenie styropianu (ale nie tam gdzie ogrzewanie podłogowe), czyli na około 200 m2 i wylewka w zależności od miejsca od 5- 7 cm.

Według mnie troche drogo, ale ekipa była sprawdzona i pewna, a niestety ostanio na dwóch wykonawcach - hydrualik + elewacje mocno się przejechałem, aż za mocno

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Łęki (okolice Oświęcimia) Firma z Andrychowa.

200 m2:

- ułożenie styropianu i folii - 3 zł/m2 (30cm, na 6 warstw)

- robocizna wylewka - 12 zł/m2 (miksokret, zacieranie mechaniczne)

- dodatkowo: jakieś 3 zł/m2 za poboczne sprawy takie jak włókna, pianki.

Robią z laserem i idzie im jak burza ( dziś zrobili piętro, jakieś 100 m2 we 3)

Zapłaciłem za 16m3 piachu 900 zł (z dowozem), za cement 3 palety w sumie 4t - 1560 zł

Suma - licząc na okrągło 6 tys zł za 200 m2 - 30 zł/m2 na gotowo.

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 4 months później...
  • 2 months później...
  • 3 weeks później...

Witam, to mój pierwszy post na tym forum

Chciałbym zapytać, czy oferta 20000 zł netto za wykonanie fundamentów 10x7m, z przyłączeniami, wyprowadzeniem na kominek z wylewką + lepsza izolacja pod ogrzewanie podłogowe ale bez szlichty to w miarę rozsądna i rynkowa cena, czy nieco wygórowana?

Edytowane przez Cadtata

• 1 month później...
  • 8 months później...
  • 3 months później...
A ja szukam kogoś na Śląsku. Tylko potrzebowałbym ekipy znającej się dobrze na rzeczy - wylewka na podłogówkę pod parkiet i wg wskazówek parkieciarza. Jak ktoś miał dobrą firmę, proszę na priv o namiary

Pamietajcie,że zawsze na chudziakach,czy stropach macie różnice w poziomach.Średnio na 100m2 jest to 2-5cm.Te różnice trzeba zniwelować(sprawdzić za pomocą niwelatora),jeszcze przed kupnem styropianu,czy wejściem hydraulika,a nawet przed montażem drzwi wejściowych,balkonowych,by nie okazało się,że skrzydła ktore będą otwierały się do środka były na różnych wysokościach.Jak wiecie drzwi wstawiają pod belką,lub kładą na ławy które tez mogą mieć różnice.Grubości styropianów mogą się więc zmienić od zakladanych.To wszystko powinien posprawdzać posadzkarz,

Załóżmy,że

-macie dwa balkony i np12cm od dołu skrzydła do stropu

-zakładacie sobie,że dacie 4cm styropianu i 5cm wylewki

-rozkładacie styropian ,kładziecie ogrzewanie podłogowe bez żadnych pomiarów

-zostaje Wam 3luzu na panele np.

co się może okazać ?

-że różnicę na drzwach macie 2cm i już musimy trzymać się poziomu niżej założonych drzwi

-w łazience macie ogrzewanie podłogowe na które powinno iść 6-7cm wylewki i Wasza łazienka jest 3,5cm wyżej niz poziom pod mierzonymi przez Was drzwiami

co wtedy??

Wasz poziom zmienił się o 3,5 cm+2cm(różnica na drzwiach) a położony styropian i podłogówka???

więc tak może być gdy nie przemyślicie tych sytuacji

O czym pamiętać?

-piasek musi byc przykryty zawsze przed deszczem,suchy,ostry,bez kamieni .Ze wzrostem W/C,czyli woda do cementu rośnie skurcz betonu-dobry piasek kosztuje min 20zł/t

-nie każdy styropian się nadaje pod wylewkę

-nie każdy cement nadaje się do wylewek

-folia 0,2mm to,żadna hydroizolacja,szukajcie folii 0-4-0,5mm

-jeśli będziecie kładli deskę klejoną ,lub parkiet podkład musi być mocny pod pracę drewna,czyli około 30% żwiru 2-8mm.Drewno pracuje i zerwie beton z 0-2mm.Naprawy dochodzą do 100zl/m2

-nie bierzcie posadzkarzy którzy zrobią Waszą wylewkę na swoich materiałach,bo albo wyleją za cienko,albo będą sypać zbyt mało cementu

-tynkarze muszą posprzątać po sobie głównie pod ścianami,żeby styropian nie prężył

-po dodaniu kruszywa do betonu na ogrzewanie podłogowe beton dłużej trzyma ciepło,jest badziej zageszczony,trzy razy mocniejszy

-jest jeszcze wiele ważnych spraw dotyczących posadzek

Cena 11-12zł/m2 Płock okolice

1zł/m2 doliczamy przy wylewaniu z kruszywem pod parkiet,deskę

cenarobocizny z materiałem to około 30zł,jeśli ktoś mówi 25zł/m2 -na pewno Was oszuka(wsypie worek na mixa lub wyleje cieńszą wylewkę),koszt samego cementu na 1m2 to około 9zł/m2.kruszywo dodatkowo 5zł/m2(1tona =90-100zł)

wylewka z kruszywem na ogrzewaniu podłogowym powoduje ,że beton jest bardzo zageszczony-3razy twardszy,mocniejszy,ma minimalny skurcz,powoduje,żebeton szybciej sie nagrzewa i dłużej oddaje ciepło9około 15-20% mniejsze koszty ogrzewania):)

Edytowane przez Elfir

• 2 months później...