Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za wylewke ?

Dave

Recommended Posts

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

policzylam :)

niecale 34,50 zl/m

wylewki robione pod koniec maja..

na Pomorzu..

Jak sie ma cena za material? Kazda budowa wymaga innych kalkulacji ( grubosc styropianu, grubosc wylewki i same ceny materialow )

Twierdze ze po prostu nie jest mozliwe okreslenie uniwersalnej ceny wylewki ( robocizna + material ).

to moze tak ;)

u nas powierzchnia - 180 m2 wylewki 184,te 4 to na dziury niby :roll:

cement 3200 kg zaplacilam 1400 zl

piasek (nie wiem ile,odpowiednia ilosc zalatwiali wylewkarze) 800 zl

paczka styropianu 1 cm 50 zl

plastyfikator 90 zl

razem materialy 2340 zl

styropian i folie pod wylewki kladla mi firma montujaca ogrzewanie i kosztowalo mnie to 1500 zl (parter 80 m2 styropian 10 cm,pietro 80m2 styropian 5 cm)

robocizna wylewkarzy 184 m *13,50 = 2484 zl

razem = 6324 zl/ 184 = 34,36 zl

No to w porzadku :) Teraz mam jakies wyobrazenie.. Natomiast wolalbym zakupic tasme brzegowa, zamiast styropianu 1cm, bo ten sam koszt w przyblizeniu a tasma nieporownywalnie lepsza w wielu aspektach. Domyslam sie ze nie bylo mozliwosci zakupu tasmy a te 1500 zl to jest koszt ogrzewania podlogowego wraz z rurkami i robocizna hydraulika? Dziekuje za wycene

pozdrawiam serdecznie

ta paczka styropianu do do dylatacji zdaje sie miala byc :roll: powiem szczerze-nie znam sie i calkowicie zdalismy sie na firme,ktora nam wylewki robila..

a koszt 1500 zl to koszt styropianu i folii oraz ich rozlozenia..

ogrzewanie podlogowe z rurkami i robocizna tegoz to juz zupelnie inne tysiace :evil: :wink:

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Czy 54 zł za m2 robocizna i materiał to dużo?

Raczej tak. Ja płaciłem 13PLN za robociznę a po zsumowaniu kosztów wszystkich materiałów wyszło łącznie z robocizną ~41PLN za m2.

Do tego oczywiście rozkładanie podłogówki - ale to juz hydraulik. ;)

Witam

czy moglabym prosić namiary na ekipę?

Pzdr

No to w porzadku :) Teraz mam jakies wyobrazenie.. Natomiast wolalbym zakupic tasme brzegowa, zamiast styropianu 1cm, bo ten sam koszt w przyblizeniu a tasma nieporownywalnie lepsza w wielu aspektach. Domyslam sie ze nie bylo mozliwosci zakupu tasmy a te 1500 zl to jest koszt ogrzewania podlogowego wraz z rurkami i robocizna hydraulika? Dziekuje za wycene

pozdrawiam serdecznie

A możesz podać kilka powodóe dla których taśma jest nieporównywalnie lepsza od styropianu?

A możesz podać kilka powodóe dla których taśma jest nieporównywalnie lepsza od styropianu?

Nie lamie sie

Nie opada na podloge

Nie ma przerw w izolacji

Nie pozwala na stycznosc wylewki z tynkiem

Jest elastyczna

Szybsza, latwiejsza przyjemniejsza praca niz ze styropianem, tasma styropianowa itp

Nie lamie sie - styropian sam też się nie łamie

Nie opada na podloge - a jak styropian może opaść na podłogę skoro jest dociśnięty do ściany płytami styropianowymi???

Nie ma przerw w izolacji - no...przerwa rzędu 1-3mm tu masz rację

Na pozwala na stycznosc wylewki z tynkiem - haha:) co takiego? Skoro jest między wylewką a tynkiem to jak może pozwolić na kontakt? Tego to zupełnie nie pojmuje

Jest elastyczna - no tak, a styropian jest betonowy chyba

Szybsza, latwiejsza przyjemniejsza praca niz ze styropianem, tasma styropianowa itp

Jakoś mnie ZUPEŁNIE nie przekonały te argumenty

Czulem jad od razu, gdy zadales to pytanie.. Handlujesz styropianem?

Ja wykonuje wylewki. Jezeli mam wybrac, wybieram tasme i nie przekonuje ludzi zeby styropian malymi paseczkami przylepiali, przybijali, czy innymi sposobami przytwierdzali do sciany, bo uwazam ze tasma spelnia to zadanie lepiej.

Jezeli umowilem sie ze ja ukladam izolacje, kupuje tasme i rozwijam ja.

Dla mnie mozesz zawsze ciac styropian na paski i dociskac je plytami styropianu.

Wyobraz pozniej sobie odcinanie tych styropianow po wylaniu juz wylewki.

Naprawde nie mamy o czym mowic/pisac.

Mozesz zadac inne, nurtujace Cie pytanie :wink:

Chciałem tylko dowiedzieć się dlaczego "tylko i wyłącznie" taśma a nie styro. Sam widzisz że podałeś raczej idiotyczne argumenty przemawiające za taśmą, więc faktycznie dalsza dyskusja nie ma sensu.

Nie napisalem tylko i wylacznie, a lepsza! Chyba widzisz roznice, ktora jest zasadnicza. Pozostawiam wybor inwestorowi.

Prosze Cie, daj mi argument dla wyzszosci styropianu.

Sam sie nie zlamie, ale ukladajac go zlamie sie i to nie jeden a wtedy narobi sie nieregularnych przerw, dlatego nie izoluje dobrze, slabo sie odksztalca ( sciska i rozluznia ) a wylewka pracuje. Skurcza sie , rozszerza a pozniej robia sie niepotrzebne szczeliny. I nie przerwa 1 - 3 mm, bo to tylko teoretyzowanie.

Jezeli potniesz arkusze na 5 paskow, polozysz owe paski do sciany i zaczniesz dociskac do sciany zaczna Ci opadac co niektore, bedziesz probowal docisnac je stryropianem, ale jezeli zrobisz to 5 np. to juz niewielka czesc zostanie na powierzchni i wylewka moze ja przykryc, co jest niedopuszczalne. Oczywiscie jezeli wczesniej przytwierdzisz do sciany kazdy pasek z osobna w/w problemu nie bedzie ( oprocz przerw chyba ze starannie je podocinasz )

Pozdrawiam uparciuchow wszystkich, ktorzy wiecej mysla niz wiedza

:wink: