Marcin z Pomorza 26.04.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Przygotowuje się do lania posadzek. Chudziak jest, folia jest, styropian 2x5 cm jest, folia jest - teraz beton. O wszystkich zakupach, które sa potrzebne mój wykonawca ( znajomy ) mnie informuje (tzn. że mam kupić to lub tamto. Zbliża się dzień zalewania posadzek, ale nie mam informacji, że potzrebna jest siatka zbrojeniowa. Wiem, że niektórzy ją kładą. Czy ja tez potrzebuje taką ??? Po co ona jest. U nas - na Kaqszubach w okolicznych domach (sąsiadów) nikt tego nie kładł ( bo to zbędne - szkoda kasy) Posadzkiw tych domach nie uginają się , nie pękają , nie zapadają - są świetnie wykonane. Czy mam kłaść tę siatkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 26.04.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Kłaść! Bo potem nie popękają Ci płytki terakoty na podłodze z powodu zbyt dużych naprężeń. Jak jest siatka zbrojeniowa to posadzka jest mocniejsza, nie pęka i nie kruszy się dlatego, że np. nacisk w danym miejscu był zbyt silny... Siły się rozkładają inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 26.04.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Zbrojenie posadzek siatką jest tylko tzw. przeciwskurczowe. Nie podnosi takie zbrojenie nośności posadzki. Będzie nieco mniej rys i tyle. Polecam do posadzek włókna polipropylenowe zamiast siatki stalowej. Wyjdzie dużo taniej wygodniej w robocie i lepiej bo zbrojenie będzie w całej objętości zaprawy cementowej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.04.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Kosztuje grosze a szczególnie przy podłogówce i płytkach będziesz spokojnieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 26.04.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 inwestor napisał: ... włókna polipropylenowe... Wyjdzie dużo taniej wygodniej w robocie i lepiej bo zbrojenie będzie w całej objętości zaprawy cementowej. A ile to kosztuje i jak to sie nazywa (nazwa handlowa)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 26.04.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 inwestor napisał: ... włókna polipropylenowe... Wyjdzie dużo taniej wygodniej w robocie i lepiej bo zbrojenie będzie w całej objętości zaprawy cementowej. A ile to kosztuje i jak to sie nazywa (nazwa handlowa)? Zadzwoń do pierwszej lepszej (sensownej) hurtowni budowlanej tam sie dowiesz. Produktów jest cała masa kto by tam spamietał. Ja dawałem Fibermesch jakiejś amerykańskiej firmy. Jeśli chodzi o cenę to było dużo taniej niż siatka stalowa z drutu do posadzek . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 26.04.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Zbrojenie posadzek siatką jest tylko tzw. przeciwskurczowe. Nie podnosi takie zbrojenie nośności posadzki. Będzie nieco mniej rys i tyle. Polecam do posadzek włókna polipropylenowe zamiast siatki stalowej. Wyjdzie dużo taniej wygodniej w robocie i lepiej bo zbrojenie będzie w całej objętości zaprawy cementowej. Pozdrawiam Polecam zrobić jak wyżej. W sprawie zakupu włókien możesz skontaktować się z kolegą Janzarem (w końcu to spec od jastrychów... ) lub zajrzyj na Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAK 26.04.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Jak pomieszczenie ma wymary 4x4m czy wiecej wylewka musi się uginać. Efektem sa pekniecia, osiadanie ocieplenia, jak się chodzi to słychać odgłosy pracy / pękania, nie tego się człowiek spodziewa od betonowej podłogi, jednym słowem jest dziwne wrażenie.Zastanawiam się czy możnaby uniknąć tego problemu rozmieszczając w jakiś odstępach elementy stalowe (lub z innego materiału jeśli istotne jest uniknięcie mostków cieplnych) łaczące strop z wylewką? Jak wpłynęłoby to na akustykę (jeśli izolacja spełnia również taki cel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 26.04.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Jak pomieszczenie ma wymary 4x4m czy wiecej wylewka musi się uginać. Efektem sa pekniecia, osiadanie ocieplenia, jak się chodzi to słychać odgłosy pracy / pękania, nie tego się człowiek spodziewa od betonowej podłogi, jednym słowem jest dziwne wrażenie. Zastanawiam się czy możnaby uniknąć tego problemu rozmieszczając w jakiś odstępach elementy stalowe (lub z innego materiału jeśli istotne jest uniknięcie mostków cieplnych) łaczące strop z wylewką? Jak wpłynęłoby to na akustykę (jeśli izolacja spełnia również taki cel? Jeśli występują takie efekty to oznacza że posadzka jest zbyt cienka w stosunku do warstwy styropianu. Jeśli grubość posadzki będzie dostosowana do grubosci ocieplenia to takich efektów nie będzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 26.04.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 co za moda się zrobiła na zbrojenie posadzek po co? czytam uzasadnienie i nic do mnie nie dociera no chyba jak ktoś już się uprze to jedynie tak jak poleca inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 29.08.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 widze temat dawno umarłtrochę go odświeżę. mam pytanieJak wylewka będzie na 5 cm to czy taka siatka z castoramy np wystarczy (grubosć chyba 1,5 lub 2 mm, oczka 15x15 cm) i w którym miejscu daję się taką siatkę ? na dole czy na górze wylewki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.08.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 wystarczy, siatka na dole, tak 1,5-2cm od dołu, polecam tez włókna, kosztują mało (albo wcale, np. moja ekipa dawała włókna i plastyfikator swoje, za włókna nie dopłacałem, za plastyfikator bodajże 1zł do metra) nie zaszkodzą a wzmocnią posadzkę przeciwskurczowo przede wszystkim, natomiast posadzki pod duze obciążenie np. w garażu polecam zazbroić "prawdziwą" siatką z drutu 6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 17.10.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) A przy ogrzewaniu podłogowym, zbrojenie pod rurkami ogrzewania czy nad? Chyba raczej jednak nad, pod - nie spełniało by w pełni funkcji zbrojenia w betonie Edytowane 18 Października 2011 przez ekmir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 28.03.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Żeby nie zakładać nowego tematu. Czy przy ogrzewaniu podłogowym konieczne jest zastosowanie siatki zbrojeniowej do posadzki czy wystarczą włókna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.03.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 wystarczą włókna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 29.03.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 ja dałem siatkę i włókna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts