Parkiet 25.01.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witam, Mam taki plan - chcę postawić dość ciężkie (całość ok 600 kg) akwarium. Podstawą do niego będzie konstrukcja z profili zamkniętych, dół to prostokątna rama z jednym wzmocnieniem na środku. Nie chcę go stawiać na panelach, dlatego pomyślałem że wyciągnę kilka paneli i resztę ewentualnie dotnę, a na obszarze gdzie będzie akwarium zrobię wylewkę sampoziomującą. Jako że widziałem w sklepie wiele ich rodzajów mam pytanie do fachowców jakiej najlepiej użyć ? Jaka będzie minimalna jej grubość, żeby utrzymała bez problemu taki ciężar (bez pęknięć itd) - zależy mi na jak najmniejszej, żeby nie wystawała ponad panele wokół,ale równocześnie żeby była bezpieczna i pewna. Czy konstrukcję pod akwarium będzie można postawić tak że krawędź ramy będzie równy z krawędzią wylewki ? Czy też musi być jakiś zapas dookoła ramy i ewentualnie jaki? Powierzchnia do przygotowania jest niewielka (150x50 cm) więc cena raczej nie gra roli. Proszę o rady, być może ktoś z przeglądających robił już takie coś. Dlaczego nie chcesz stawiać na panelach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta_ 25.01.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Dlaczego nie chcesz stawiać na panelach? Bo panele które obecnie są położone nie są zbyt dobrej jakości (były już w mieszkaniu które kupiłem), poza tym są bardzo słabo wypoziomowane (krzesło biurowe potrafi 'samo' zjeżdżać) no i w przyszłości gdybym chciał się ich pozbyć mogę je wymienić dookoła akwarium bez ruszania go. Taki zbiornik musi być idealnie wypoziomowany, najłatwiej to uzyskać dzięki twardej, prostej posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.01.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Bo panele które obecnie są położone nie są zbyt dobrej jakości (były już w mieszkaniu które kupiłem), poza tym są bardzo słabo wypoziomowane (krzesło biurowe potrafi 'samo' zjeżdżać) no i w przyszłości gdybym chciał się ich pozbyć mogę je wymienić dookoła akwarium bez ruszania go. Taki zbiornik musi być idealnie wypoziomowany, najłatwiej to uzyskać dzięki twardej, prostej posadzce. Jeżeli chodzi o wypoziomowanie, to ok., natomiast gdyby w grę wchodziło wzmocnienie, to nie bardzo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta_ 25.01.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Jeżeli chodzi o wypoziomowanie, to ok., natomiast gdyby w grę wchodziło wzmocnienie, to nie bardzo. Pozdrawiam. Czyli rozumiem że taka cienka warstwa nie utrzyma takiego ciężaru ? Posadzka pod panelami jest dobra i mocna (blok z wielkiej płyty). Wobec tego jakiś pomysł z czego zrobić takie podłoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 25.01.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Czyli rozumiem że taka cienka warstwa nie utrzyma takiego ciężaru ? Posadzka pod panelami jest dobra i mocna (blok z wielkiej płyty). Wobec tego jakiś pomysł z czego zrobić takie podłoże ? Z utrzymanie ciężaru odpowiada właściwa wylewka. Warstwa wyrównawcza tylko pośredniczy w przenoszeniu obciążeń. Wylewki w mieszkaniach są przygotowane na przeniesienie obciążeń skupionych do 1,5kN, co oznacza do 150 kg i nad tym bym się bardziej skupił. Pod wylewką jest jeszcze jakaś izolacja, jaka? Pozdrawiam. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.01.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) oj tam Panowie... strop w bloku z wielkiej plyty wytrzyma ... niech wyleje z geolite magma.... i jak strop wytrzyma to bedzie mogl tam dreamlinerem ladowac http://products.kerakoll.com/catalogo_dett.asp?idp=7213 Edytowane 25 Stycznia 2015 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta_ 25.01.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Z utrzymanie ciężaru odpowiada właściwa wylewka. Warstwa wyrównawcza tylko pośredniczy w przenoszeniu obciążeń. Wylewki w mieszkaniach są przygotowane na przeniesienie obciążeń skupionych do 1,5kN, co oznacza do 150 kg i nad tym bym się bardziej skupił. Pod wylewką jest jeszcze jakaś izolacja, jaka? Pozdrawiam. Szczerze jestem zielony w tych sprawach, jedynie co to orientowałem się w internecie odnośnie stawiania takiego ciężaru w bloku z wielkiej płyty. Przewertowałem wiele stron i w wielu przypadkach stoi takie akwaria (a nawet i prawie dwa razy większe) i bez żadnych 'awarii'. Ważne jest jedynie by stało przy ścianie nośnej (u mnie będzie to ok. 15 cm od niej) i bardzo dobre wypoziomowanie. Nad tym właśnie chciałbym się skupić. I czy jeśli profil stalowy ramy będzie na równo (bądź prawie na równo) z granicą nadlanej wylewki sampozoiomującej to nic się jej nie stanie? Nie popęka ona na rogach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.01.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Szczerze jestem zielony w tych sprawach, jedynie co to orientowałem się w internecie odnośnie stawiania takiego ciężaru w bloku z wielkiej płyty. Przewertowałem wiele stron i w wielu przypadkach stoi takie akwaria (a nawet i prawie dwa razy większe) i bez żadnych 'awarii'. Ważne jest jedynie by stało przy ścianie nośnej (u mnie będzie to ok. 15 cm od niej) i bardzo dobre wypoziomowanie. Nad tym właśnie chciałbym się skupić. I czy jeśli profil stalowy ramy będzie na równo (bądź prawie na równo) z granicą nadlanej wylewki sampozoiomującej to nic się jej nie stanie? Nie popęka ona na rogach ? wulej tym co Ci zalinkowalem powyzej jezeli strop wytrzyma - to tez wytrzyma 80MPa po 28dniach i powaznie... samolotem mozna na tym ladowac dla przykladu: Granit ten pochodzi z okolic Strzegomia (Dolny Śląsk). Kolor szary średnioziarnisty, kolor ziarna: czarny, szary, biały, z przewagą szarego. Wytrzymałość na ściskanie 130 do 190 MPa. a tu po 28dniach uzyskujesz ok. 80MPa.... a betony mostowe maja >30MPa Edytowane 25 Stycznia 2015 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta_ 25.01.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 wulej tym co Ci zalinkowalem powyzej jezeli strop wytrzyma - to tez wytrzyma 80MPa po 28dniach i powaznie... samolotem mozna na tym ladowac dla przykladu: Granit ten pochodzi z okolic Strzegomia (Dolny Śląsk). Kolor szary średnioziarnisty, kolor ziarna: czarny, szary, biały, z przewagą szarego. Wytrzymałość na ściskanie 130 do 190 MPa. a tu po 28dniach uzyskujesz ok. 80MPa.... a betony mostowe maja >30MPa Dzięki fighter1983 ! A coś samopoziomującego ? Widziałem w sklepie jakąś ATLAS-a, min warstwa 2 mm, wytrzymałość 25 MPa. Też będzie dobra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.01.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 ale magma jest polplynna. to zaprawa do podlewek, to Ci sie wypoziomuje elegancko.... no i potrzebujesz tego ze ... cale 2 worki pewnie wiec nie ma znaczenia ile to kosztuje. 25<80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta_ 25.01.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 ale magma jest polplynna. to zaprawa do podlewek, to Ci sie wypoziomuje elegancko.... no i potrzebujesz tego ze ... cale 2 worki pewnie wiec nie ma znaczenia ile to kosztuje. 25<80 No faktycznie, jest to dobra opcja ! Poszukam jej po składach budowlanych w okolicy, a jak nie to zamówię przez internet. Dużo nie powinno wyjść, wątpie żeby wyszło więcej niż 5 mm różnicy w poziomie tak małej na powierzchni. Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.01.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 4:33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkia 14.02.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Witam mam dom piętrowy z lat 80 stropy akermany 25cm z wylewką 5cm.Na piętrze 1/2 domu podzielona na pół ścianką działową i podparty stropodach, czyli dwa pokoje 4.3x 3.4mNa parterze 1 cały pokój obejmujący powierzchnię dwóch pokoi na piętrze.Belki stropowe idą w poprzek pokoju patrząc na większy pokój.Chciał bym postawić na piętrze przy ścianie działowej akwarium 450l to jakieś 500-600kg tylko pod spodem nie ma ściany jest duży pokój,czy pewnego dnia akwarium nie znajdzie się na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 14.02.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Akwarium na środku stropu to zły pomysł.Nie sądzę aby spadło na parter, ale strop złapie spore ugięcia i może się trochę porysować.Brak też informacji o ewentualnych żebrach rozdzielczych, średnicy zbrojenia, itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 15.07.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Jestem na etapie kładzenia podłogówki, mam dylemat co położyc pod kominek i przyszłe akwarium które bedzie wazyć 1,5- góra 2 tony. Panowie hydraulicy proponują styrodur o grubości 2 x 10cm i dylatacja wokół kominka i akwarium. co o tym sądzicie? Oczywiście podłogówka ma byc pod jednym i drugim, gołego betonu nie zalecają (mostki termiczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.07.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 podłogówka pod kominkiem? Serio?Kominek powinien mieć własny fundament (a w zasadzie komin do niego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.07.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Styrodur pod kominkiem i akwarium jak najbardziej tak. Ale podłogówka pod kominkiem ?? Nie ma takiej potrzeby.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 15.07.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 (edytowane) Może ja już coś pomąciłem z tą podłogówką pod kominkiem (za dużo trudnych decyzji na budowie), jutro się dopytam speca od pompy jak to z tym kominkiem jest. Ale jeśli chodzi o akwarium o wadze 2 ton o wymiarach 2,5 metra na 1 metr to co radzicie? Ci od pompy ciepła i podłogówki mówią żeby pod akwarium robić podłogówkę, tylko dac styrodur. Inny znajomy hydraulik mówi mi żeby dać sam beton. i sam juz nie wiem co robić.... Wracając do kominka, czy ja juz muszę znać wymiar swojego? bo tak naprawdę jeszcze w ogóle się w temat zakupu kominka nie zagłębiałem. A w poniedziałek ciąg dalszy podłogówki, czy ja już musze im powiedzieć jaki obszar będzie zajmował kominek? A może to sa jakieś standardowe wymiary ?? Edytowane 15 Lipca 2016 przez drogba_37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.07.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 ocieplić podłogę musisz, co najwyżej nie rób podłogówki po akwarium. Możesz wybrać styrodur lub styropian parkingowy - on wytrzymuje ogromne naciski. W przypadku płyty fundamentowej styropian wytrzymuje nacisk całego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maateusz 04.04.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Zakupiłem w nową obudowę alu z oświetleniem i akwarium 200 cm na 70 na 70 cm. obecnie mam akwarium 180 cm na 50 cm i 60 cm wysokości tylko obawiam się ciężaru... bo to dom z lat 70 tych... czy strop wytrzyma... bo akwarium stanie na parterze, a pod spodem jest piwnica. to obecne mam wzdłuż ściany, a w piwnicy strop podparłem belkami drewnianymi - dla nowego akwarium chciałbym tak samo zrobić. Aby obniżyć ciężar myślę może skrócić jest na 50 cm wysokości ? to powinno chyba wystarczyć ? zda egzamin ? bo będzie sporo lżejszy taki zbiornik na pewno... bo sporym obciążeniem będzie pewnie też sama szafka na której ma stanąć akwarium. tutaj wyliczyłem wagę akwarium: http://www.ziejek.bpl.vectranet.pl/akwa/kalkulator2.html i wyjdzie mi ok 1200 kg... a obecne waży ok 650 kg (bez szafek) pytanie jak to strop zniesie ? czy to bezpieczne... czy może zmniejszyć wysokość nowego akwarium o te 20 cm i waga spadnie do 850 kg i to bedzie bepieczniejsze pytam bo nie wiem tak naprawde jak strop jest zrobiony...bo dom kupilismy 10 lat temu..nie budowalismy go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts