Damroka 18.07.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Wreszcie mam kredyt. Koniec z tą frustrującą sytuacją, kiedy co chwilę coś trzeba dokupić na budowę, a ja musiałem (oprócz przeglądu składów budowlanych) myśleć jeszcze jak zorganizować kolejne 10 tys. zł. Obecnie mam stan zero z wylanym chudziakiem i rozprowadzonymi rurami kanalizacyjnymi i jedną wodociągową, a wydane już ponad 70 tys. zł. Śmieszna trochę jest ta sytuacja z przestawieniem się na kwoty zupełnie innego rzędu. Do tej pory w codziennych sprawach operowało się dziesiątkami i setkami zł. Teraz operuje się tysiącami i dziesiątkami tysięcy zł. Muszę się pilnować, żeby nie stracić poczucia rzeczywistości. Co do kredytu, to kiedy składałem wniosek (Millenium) udzielono mi informacji, że kredyt będę miał za 3 tyg. W rzeczywistości trwało to 7 tyg., w tym ostatnie 3 zupełnie bezczynnie. Planuję zakupić więźbę, a w którymś miejscu czytałem, że pod dachówkę lepiej dać krokwie o wysokości 20 cm. Tymczasem mój wykonawca powiedział, że 18 cm w zupełności wystarczy, ale szerokość zamiast 5 cm to lepsze będą 7-8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 18.07.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Dobrze, że budowa idzie mimo kłopotów z kredytem. U mnie Millenium potrzebowało 6,5 tygodnia, żeby odmówić Co do krokwi to nie mnie się wypowiadać, ale podczas wizyty u Andrzeja Docent-Gdańsk, nasz góru forumowy zwrócił uwagę, że krokwie wykonane wg projektu, trochę się powyginały. Najlepiej napisz na priv do Andrzeja to się wszystkiego dowiesz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 24.07.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Szukam ochotników którzy by mi pomogli przy tworzeniu kosztorysu budowy Praktycznego.Każda pomoc mile widziana.Kosztorys to ostatnia bariera dzieląca mnie od kredytu,a zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damroka 24.07.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 To jest kosztorys, który zrobił rzeczoznawca w Millenium. Mój był trochę inny, ale zasada , że największe koszty przedstawia się w początkowych etapach, a nie w wykończeniówce, została zachowana. Ostatecznie i tak musiałem zgodzić się na ten. [/img]http://http://fotozrzut.pl/zdjecia/521b7cebcc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 25.07.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Robiliśmy teraz wycenę u niezależnego rzeczoznawcy i w operacie podano informację, że minimalna kwota jaka jest potrzebna do wybudowania Praktycznego to 300 tys. Ciekawe, że u Ciebie przyjęli mniej, my daliśmy w kosztorysie 335 tys. postaram się wkleić mój kosztorys, ten na początku zawyżyliśmy Damroka czy macie już wstępną decyzję co do kredytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damroka 25.07.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Kosztorys, który sporządziłem samodzielnie opiewał na kwotę 330 tys. zł. Po przejściu przez tryby bankowe powstał kosztorys, który zaprezentowałem wyżej. Nie oponowałem, bo po primo zależało mi na czasie i po secundo nowy kosztorys zasadniczo mi nie przeszkadza, ponieważ główne założenie, które przyjąłem w swoim kosztorysie zostało zachowane, a mianowicie, że stan zerowy i surowy są odpowiednio wysoko oszacowane. Jest to dosyć ważne, gdyż bank przewiduje kontrolę postępów na budowie gdy transza przekroczy 50% kredytu. Mój znajomy miał trudności z wyciągnięciem drugiej transzy w Kredyt Banku, bo miał niedoszacowany pierwszy etap, który wyszedł go drożej niż przewidywał, więc i postępy na budowie w stosunku do zakładanych w kosztorysie były słabsze. Musiał pisać wnioski, zmieniać kosztorys, co oczywiście trwa, a w tym czasie najbardziej potrzebna jest gotówka. Damroka czy macie już wstępną decyzję co do kredytu? Nie tylko mam decyzję, ale już żywą gotówkę. Ale jak pisałem trwało to 7 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 26.07.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Szczęsliwcy nam w końcu BPH przyznało kredyt, dostaliśmy odpowiedź chyba przedwczoraj, ale już sprzedaliśmy działkę, więc rezygnujemy a następną działkę kupimy już bez usług w planie w tym całym zamieszaniu, gdzieś mi wcięło kosztorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 26.07.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Szukam ochotników którzy by mi pomogli przy tworzeniu kosztorysu budowy Praktycznego.Każda pomoc mile widziana.Kosztorys to ostatnia bariera dzieląca mnie od kredytu,a zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. marss wysyłam Ci na priv, to co stworzyliśmy w excelu pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 26.07.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Bardzo dziękuje za pomoc,właśnie o to mi chodziło.Myślę że coś powinienem teraz dać radę.Kaska potrzebna bo w poniedziałek geodeta wytycza domek i myślę że w przyszłym tygodniu kopiemy(na razie za swoją kasę)ale w skarbonce pojawia się dno i kredycik jest jak najbardziej porządany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelktw 27.07.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Planuję zakupić więźbę, a w którymś miejscu czytałem, że pod dachówkę lepiej dać krokwie o wysokości 20 cm. Tymczasem mój wykonawca powiedział, że 18 cm w zupełności wystarczy, ale szerokość zamiast 5 cm to lepsze będą 7-8 cm. Pierwszą rzecz, którą nam wykonawca powiedział po obejrzeniu projektu to właśnie słaba więźba. Pod dość ciężkiego Mullera daliśmy więc krokwie o wymiarach 18x8 (zgodnie z zyczeniem wykonawcy). Tfu, tfu nie ma żadnych problemów. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 28.07.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Planuję zakupić więźbę, a w którymś miejscu czytałem, że pod dachówkę lepiej dać krokwie o wysokości 20 cm. Tymczasem mój wykonawca powiedział, że 18 cm w zupełności wystarczy, ale szerokość zamiast 5 cm to lepsze będą 7-8 cm. Pierwszą rzecz, którą nam wykonawca powiedział po obejrzeniu projektu to właśnie słaba więźba. Pod dość ciężkiego Mullera daliśmy więc krokwie o wymiarach 18x8 (zgodnie z zyczeniem wykonawcy). Tfu, tfu nie ma żadnych problemów. Pozdrawiam Paweł a nie mówiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 30.07.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Witajcie - przypomnijcie mi jak umieszcza się zdjęcia na forum. Parę fotek podjazdu wysłałem Agnieszce i Sylwi. Jak potraficie to umieście je na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 30.07.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Witaj Andrzeju zdjęcie trzeba najpierw wgrać na jakąś stronkę, ja korzystam z http://www.fotosik.pl i stamtąd wkleić link w post , w fotosiku są linki do zdjęć w oryginalnym rozmiarze i miniaturki, i takie tam , wcześniej z tego nie korzystałam, to się teraz tym ekscytuję I chciałam dodać, że sprzedaliśmy naszą pierwszą działkę plany budowlane trochę odłożyliśmy, szukamy nowego miejsca ps. nie dostałam jeszcze zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 30.07.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Uczę się wklejać zdjęcia.To okolica mojej działeczki.http://images23.fotosik.pl/42/d6048f3e13cb129f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 30.07.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 A to działeczka.http://images30.fotosik.pl/42/6e08f5d690e3c8f1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 30.07.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Muszę chyba popracować nad rozmiarami moich zdjęć.Ale fotosik super sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 31.07.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 marsss super! dobiłeś mnie, macie przepiękną okolicę działeczki i sama działeczka cudna jeśli chodzi o zdjęcia to są ok, jak wgrywasz zdjęcie do fotosika i jest za duże, pojawia się komunikat, że nie będzie go można zobaczyć na pełnym ekranie i wtedy można podać rozmiar, do którego program zmniejszy zdjęcie. Najlepsza metoda - prób i błędów, ja mam 14-to letnią córkę, która mnie wprowadzała w tajemnice fotosika gratuluję piękności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 01.08.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Założyłem dziennik budowy.Będę się starał pisać jak najczęściej o postępach prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 01.08.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Założyłem dziennik budowy.Będę się starał pisać jak najczęściej o postępach prac. super sprawa już byłam, wpisałam się gratuluję jeszcze raz ps. też bym chciała już coś wytyczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damroka 02.08.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 marsss -> super miejsce. Też chciałem mieć blisko wody, a jednocześnie w miarę blisko Warszawy. Dlatego wybrałem gminę Nieporęt. Do kanału żerańskiego mam ok. 100 m, a nad zalew Zegrzyński ok. 2 km. Dobre miejsce żeby wypuścić się na spacer, pożeglować i powędkować. Na budowie spore postępy, ale ciągle coś pod górkę. Miałem zamówione pustaki stropowe do terivy I bis, ale niestety producent wystawił mnie i spóźni się tydzień czasu. Wszystko trzeba wciąż sprawdzać i pilnować, mimo, że wydaje się, że wszytsko jest dopięte. Z tymi pustakami nie jest tak łatwo, przynajmniej w okolicach Warszawy, bo zamawiać trzeba z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem, ale też samo znalezienie producenta sporo czasu zajmuje, bo prawie wszyscy robią standardowy wymiar, czyli na rozstaw 60 cm, bo jak mówią - nie opłaca im się przestawiać maszyn, bo i tak wszystko zejdzie - a naszej "biski" nikt nie chce robić. A jeśli już znajdzie się takiego, to wychodzi, że nasz mniejszy pustak jest droższy niż standardowy. To samo belki. Ta o długości 3,6 m kosztuje 65,- zł, a ta 7,2 m kosztuje 250,- zł. Czyli belka, która jest dwa razy dłuższa, kosztuje cztery razy drożej. Ech. W dodatku mój brygadzista to chlejus. I nie chodzi o jedno czy dwa piwa. Przeprowadzałem z nim już rozmowy, groziłem , motywowałem i niewiele to pomaga. Ale za to ściany mam tak proste, że jeszcze takich nie widziałem. Przykładam kątownicę i poziomicę na najróżniejsze sposoby i nigdzie nawet kartka papieru się nie prześliźnie. Naprawdę jestem zadowolony. Ale co z nim zrodbić? Oto jest dylemat. Trzymajcie się praktyczni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts