SylviaW 02.08.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Witaj Damroka mam nadzieję, że piękna okolica rekompensuje korki do Warszawy i nie łam się z powodu cen, myślę, że nie warto porównywać cen czegoś co i tak nie jest Ci potrzebne do cen Twoich zakupów a chlejusa trzeba stanowczo, albo go tolerujesz i nie narzekasz albo wytyczasz granice i ich przestrzegacie teraz takie czasy, że trzeba brać to co dają powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsss 03.08.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Ja na szczęście mam ekipę sprawdzoną.nie piją w pracy,nie mówię o piwku czy dwóch ale nie upijają się.Nadal nie wiem z czego mam robić ściany zewnętrzne.Chciałem robić ściany jednowarstwowe,wykonawca mnie straszy że jakie by grube nie były i tak je będę ocieplał i radzi się trzymać projektu.Ja nie chciałem się pakować w ocieplanie ale teraz już nie wiem co mam robić.Chętnie skorzystałbym z czyiś doświadczeń w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 04.08.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Ja na szczęście mam ekipę sprawdzoną.nie piją w pracy,nie mówię o piwku czy dwóch ale nie upijają się.Nadal nie wiem z czego mam robić ściany zewnętrzne.Chciałem robić ściany jednowarstwowe,wykonawca mnie straszy że jakie by grube nie były i tak je będę ocieplał i radzi się trzymać projektu.Ja nie chciałem się pakować w ocieplanie ale teraz już nie wiem co mam robić.Chętnie skorzystałbym z czyiś doświadczeń w tym temacie. marsss pisz na priv do Agnesk, Ona wybudowała jednowarstwowe. A co do projektu, to wiesz na pewno, że przy projekcie gotowym lepiej nie zmieniać za bardzo, żeby nie przedobrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 06.08.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Witajcie To znowu ja mam zdjęcia z Andrzeja podjazdem i już wklejam Andrzeju córki piękne Fajne miejsce na basen i w dodatku obok tarasu, a w razie braku pogody pewnie będzie tam stał grill http://images29.fotosik.pl/50/9bc8fa41055f619e.jpg I od przodu: http://images30.fotosik.pl/50/6c024fa92c85befd.jpg I po co komu garaż jeśli się ma taki podjazd http://images28.fotosik.pl/49/f57eccac5d874e7b.jpg i jeszcze raz przód http://images27.fotosik.pl/49/ba273d73a058a32d.jpg Andrzeju, może lepiej Ty napisz komentarz do tych zdjęć ja nie śmiem pisać nic więcej . po prostu chciałabym już mieszkać dodam jeszcze, że studzienka bardzo ładna pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 07.08.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Ja na szczęście mam ekipę sprawdzoną.nie piją w pracy,nie mówię o piwku czy dwóch ale nie upijają się.Nadal nie wiem z czego mam robić ściany zewnętrzne.Chciałem robić ściany jednowarstwowe,wykonawca mnie straszy że jakie by grube nie były i tak je będę ocieplał i radzi się trzymać projektu.Ja nie chciałem się pakować w ocieplanie ale teraz już nie wiem co mam robić.Chętnie skorzystałbym z czyiś doświadczeń w tym temacie. marsss pisz na priv do Agnesk, Ona wybudowała jednowarstwowe. A co do projektu, to wiesz na pewno, że przy projekcie gotowym lepiej nie zmieniać za bardzo, żeby nie przedobrzyć Witajcie Tak potwierdzam, mamy jednowarstwowe, BK p+w, 36. Jeśli mielibyśmy jeszcze raz podejmowac decyzję, to... byłaby taka sama:) Pozdrowienia A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 07.08.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Witajcie witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 07.08.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 witam w końcu doczekałem się zmiany warunków zabudowyjuż tylko krok dzieli mnie od zakupu projektu,planuję mnóstwozmian,praktycznie cały parter no i tutaj pojawia się problemnie mogę sobie wyobrazić jak to będzie wyglądało po zmianachCzy jest ktoś w okolicach Wielkopolski ,kto pozwoliłby obejrzećswojego Praktycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 07.08.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 witam w końcu doczekałem się zmiany warunków zabudowy już tylko krok dzieli mnie od zakupu projektu,planuję mnóstwo zmian,praktycznie cały parter no i tutaj pojawia się problem nie mogę sobie wyobrazić jak to będzie wyglądało po zmianach Czy jest ktoś w okolicach Wielkopolski ,kto pozwoliłby obejrzeć swojego Praktycznego nie ograniczaj się do Wielkopolski, ja jechałam do Gdańska, żeby zobaczyć to cudo na żywo warto, całkiem inaczej się ten dom odbiera w rzeczywistości ps. wysłałam Ci maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damroka 07.08.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Witaj Damroka mam nadzieję, że piękna okolica rekompensuje korki do Warszawy Każdy szuka optymalnych dla siebie rozwiązań w ramach swoich możliwości finansowych. Gdyby nie ta drobna okoliczność pewnie osiedliłbym się na Saskiej Kępie. planuję mnóstwo zmian,praktycznie cały parter He he, ten parter jest źródłem mnóstwa inspiracji twórczych dla przyszłych praktycznych. U mnie podobnie. Góra jest bez zmian, ale za to dół sporo się zmienił. Jeszcze odnoście zdjęć Andrzeja. Bardzo mi się podobają chodniczki i podjazd, ale akurat wczoraj ten temat podjął mój wykonawca i mówił, że dobrze by było jakbym zrobił opaskę przy samej ścianie naokoło domu, szerokości conajmniej 30 cm z lekkim spadkiem od domu, aby woda odpływała od ścian a nie odwrotnie. A na tych zdjęciach jest jakby właśnie odwrotnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelktw 07.08.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Chciałem robić ściany jednowarstwowe,wykonawca mnie straszy że jakie by grube nie były i tak je będę ocieplał i radzi się trzymać projektu.Ja nie chciałem się pakować w ocieplanie ale teraz już nie wiem co mam robić.Chętnie skorzystałbym z czyiś doświadczeń w tym temacie. Jeżeli pamiętasz co widziałeś u mnie to była to właśnie ściana jednowarstwowa YTONG 40cm. Przy dokładnym wykonaniu (pióro i wpust ułatwiają sprawę) nie ma problemów. Uważać trzeba na wszystkie nadproża, rolety, itp. Poza tym luz. Zeszła zima nie była na tyle mocna żeby móc to zweryfikować (ściany wew nie były zimne), poza tym nie było wszystkich elementów w domu. Pełną opinię będę mógł przekazać na wiosnę. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 07.08.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Witajcie - spieszę już z odpowiedziami nt kostki. Moim zdaniem opaska dookoa domu powinna być w odlegości 50 cm od domu a to z tego względu, m. in. aby można byo po niej chodzić- jaki bylby cel poożenia kostki nigdy po niej nie chodząc? U mnie jest ona w odl. 50 cm od domu - teraz jest już zrobiony cokól oraz wysypane kamyczki w które wsiaka woda opadowa. Może na zdjęciach nie byo wszystko widoczne - widać na nich zamiast krawężników opaskę z betonu. W chwili obecnej tego już nie widać- jest już nawieziony czarnoziem i zasiana trawa- nawiasem mówiąc pogoda sprzyjaa i pięknie urosa. Postaram się przesać obecne zdjęcia Sylwi na maila i korzystając z jej uprzejmości może umieści je ona na forum. Chciabym to zrobić samodzielnie - jednak brak mi na razie czasu Sylwio - wielkie dzięki Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 07.08.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Sorry Sylwia - to samo masz na priva. Damroka- odnośnie wody- chodniki są ze spadkiem- deszcze padaly-woda splywala na trawnik. Powiedz wykonawcy , żeby przeszed się po chodniczku- który ma 30 cm - i zycz mu powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damroka 08.08.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Docent_Gdańsk -> Chyba przedstawiłem temat opaski mało precyzyjnie. Więc jeszcze raz. Otóż jak wyjaśniał mi wykonawca opaska o szerokości 30 cm nie pełni funkcji chodnika, aby taką funkcję mogła pełnić powinna mieć co najmniej 1 m. Ta 30-to centymetrowa ma jedynie spowodować, aby woda spływająca po ścianie nie wsiąkała w podłoże bezpośrednio przy ściance fundamentowej, bo mimo że ścianki fundamentowe są solidnie zaizolowane to utrzymywanie się wody w tym miejscu nie jest wskazane. Natomiast ze zdjęć oraz Twoich wyjaśnień wychodzi, że u Ciebie przestrzeń pomiędzy ścianą domu, a chodnikiem jest celowo tak zrobiona, aby spływała i wsiąkała tam woda. Nie wiem na ile lub czy w ogóle jest to niekorzystne dla fundamentów, ale z dwóch rozwiązań jakie się tu zarysowały, bardziej do mnie przemawia to przedstawione przez mojego wykonawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 08.08.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Witaj Damroka mam nadzieję, że piękna okolica rekompensuje korki do Warszawy Każdy szuka optymalnych dla siebie rozwiązań w ramach swoich możliwości finansowych. Gdyby nie ta drobna okoliczność pewnie osiedliłbym się na Saskiej Kępie. Pozdrawiam Złośliwcze pojechałeś mi po całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 08.08.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Sorry Sylwia - to samo masz na priva. Cześć po powrocie z wakacji, wkleję wszystkie zdjęcia, przysyłaj każdą ilość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damroka 08.08.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Złośliwcze pojechałeś mi po całości Eee tam, zaraz tam po całości, tak się tylko przekomarzam Dzisiaj wreszcie zamówiłem dachówki. Ten rok jest niewątpliwie wyjątkowy dla budujących swój dom. Od trzech tygodni usilnie szukałem dachówki ceramicznej i byłem coraz bardziej zdziwiony, że tego produktu nikt nie ma i nie gwarantuje mi dostawy w jakimś przybliżonym terminie i cenie. No ale znalazłem wreszcie coś na co się zdecydowałem. Będzie to dachówka Creatona, a całość z orynnowaniem, jednym Veluxem i robocizną ma mnie kosztować 30 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 08.08.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Damroka- tak, niewatpliwie masz rację - ja tylko zastanawiałem sie po co kłaść kostkę pod domem jako opaskę - płacić za to nie małą kasę i w dodatku po niej nie chodzić. Każdy jednak robi tak jak uważa lub jak mu się podoba. U mnie na osiedlu większość domów ma opaskę z kamyczków. Mieszkam już w D 07 3 lata i wyobraź sobie , że tak na dobrą sprawę rury spustowe - wszystkie mam dopiero od tego roku- mam 4 rury -nie tak jak w projekcie 2 i od każdej mam poprowadzony drenaż na ok. 12 m. Zauwazyłem też , że w trakcie opadów deszczu niewiele wody dostaje się bezpośrednio pod dom - także nie robiłbym zagadnienia z nasiąkliwością fundamentów- ale powtarzam - to jest tylko moja opinia. Co do Twojej dachówki - to w obecnej chwili myśle, że nie jest to wygórowana cena- 3,5 roku temu było to dokładnie o połowę tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 09.08.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Znowu pojawiają się fachowe rozmowy Panowie, miło poczytać a ja to tylko tutaj tak dla towarzystwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nata442 10.08.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam! Jesteśmy po rozmowie z cieślą i też zmieniliśmy wymiary- m.in krokwie na 80x180 i ję tki ( tu chyba- 60mm- jeśli dobrze pamiętam). Przymierzamy się powoli do kupna dachówki. Kto ma cementową? Jakie doświadczenia? Nam chodzi po głowie IBF- znajomi nam odradzają cemntową- mamy zamęt w głowie - bo ponoc strasznie ciężka i w ogóle. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent_Gdańsk 10.08.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 NATA442- ja mam niestety krokwie takie jak w projekcie( największy bąd podczas budowy) i na nich dachówkę z RUPP CERAMIKI( chyba to tak się pisze) i jak dotąd nic się nie dzieje a waga dachówki cementowej i ceramicznej jest w zasadzie podobna. Myślę, że wystarczylyby krokwie 7 cm ale 8 cm to niewiele więcej a na pewno będziesz spokojniej spala. Sylwia - jak tam wczasy w Karwii- też mieliśmy jechać w lipcu, ale niestety pogoda popsula nam plany a urlop niestety się skończyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts