Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D07 PRAKTYCZNY

Recommended Posts

Aaaaale przegapiłam :oops:

My mamy łazienkę na dole z brodzikiem akrylowym, 80 cm (w prawym rogu), na ścianie po lewej str umywaleczka a na przeciw drzwi kibelek podwieszany. Łazienka górna bedzie w tym roku. Alleluja, bo córka mi dorasta i zaczyna brakowac miejsca w łazience, gdy rano obie sie tam tłoczymy :roll: :lol:

Na pewno rozmiar łazienki dolnej nie jest super komfortowy, ale nam zalezało zeby w domu były 2 prysznice. Zakładamy że łazienką komfortową (pod względem ilości miejsca przynajmniej) będzie ta górna.

Do wszystkich na etapie stanu surowego:

- pomyślcie nad sensownym rozwiązaniem problemy wyjścia na dach dla kominiarzy. U nas miało to odbywac się przez okno w łazience górnej. Absolutny koszmar! Kołnierz jest jeste już nieźle zwichrowany, a dopiero były z 4 wyjścia na dach. Musimy cos wymyslić na wiosnę.

- pomyslcie nad garderobą. My jesteśmy teraz na etapie planowania jej zabudowy. Jest zrobiona tak jak w projekcie i... babol straszny. Zaplanowanie sensownej szafy to koszmar. Lepiej jux chyba zmniejszyć garderobę i powiększyć sąsiednią sypialnie, bo szafa, którą będziemy mieli na tej ścianie będzie taka "ni w pięć, ni w dziesięć"

- jeśli ktoś chce z Was zrobić nawiew do kotła w pom. gosp. to odradzam. Lepiej jednak kocioł z zamknięta komorą spalania.

To narazie chyba wszystkie praktyczne impresje.

Serdeczne pozdrowienia

A.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja buduję!!! :D :D :D A właściwie mój mąż. :D Wczoraj zakończyliśmy deskowanie dachu :D Wszystko się przeciągnęło- bo musieliśmy pożegnać się z ekipą- która robiła na kilka frontów i przyjeżdżała na naszą budowę jak jej pasowało. :evil: :evil: :evil: Szybko załatwiliśmy zastępstwo- drożej, ale opłacało się, bo zdążyliśmy przed śniegiem. Żałujemy tylko, że nie wywliliśmy tamtych dużo wcześniej :( . Tak więc mamy naszego pana D07 pod dachem. Nie mogę się na niego napatrzeć, jeżdżę tam przy każdej wolnej chwili- a nie ma tego czasu za dużo bo w listopadzie pojawił się na świecie kolejny kandydat do zamieszkania w nowym domku-drugi synek -Mikołaj :D :D :D

Już myślimy o ściankach działowych na górze,tynkach,oknach, elektryku. Ależ nam się nasz domek podoba. Przenieślismy kuchnię na ścianę frontową i powstał duży salon.

Agnes- dzięki za rady. Będę się musiała bliżej przyjrzeć tej garderobie. Chciałam ją pomniejszyć a powiększyć pokój obok. Naprawdę jest taka ni w 5 ni w 9?Pzdr

Nata, bardzo naprawdę. Zauwaź że skos jest na całej prawie jej szerokości. Weż kartkę papieru i spróbuj jak mały będzie spał (gratulacje!!!) narysować sobie zabudowę. Massarrra. My zaplanowaliśmy jedną szafę w kształcie litery L i jedną "normalną", ale to wszystko takie "nadziubane". Brat Radka wykonuje meble pod zabudowę, więc siedzieliśmy z nim cały weekend i myśleliśmy jak tu najsensowniej to zabudować. Doszłąm do wniosku, źe lepsza by była mała garderoba, do której wchodziłaby 1 szafa, na 1 ścianę i ev. jakas szafka na buty, a większy pokój obok. Jeszcze trochę potrwa zanim zrobimy tę zabudowę (kasa..:(..), ale mam nadzieję, źe w okolicach wakacji będzie gotowa (choć sama nie wiem, boi na szafki wiszące do kuchni robimy juź rok.. :wink: ). Nata, zastanów się dobrze, naprawdę. Jakbyś miałą pytania, to pisz :D

Pozdrowienia

Agnieszka

Witaj [Agnes/b]- faktycznie jak się dokładnie przypatrzyłam tej garderobie - no to- pasztet :( Już zaczęłam kombinować, że może zrobić wejście nie z korytarza, ale z sąsiadującego z nią pokoju- wtedy mogłaby być faktycznie w kształcie litery L- z czego duża część i -kształtna zarazem-byłaby wówczas na ścianie od korytarza :-? Ale czy spodobałoby mi się to? Nie wiem, po prostu nie wiem. Wiem z własnego doświadczenia, że porządna garderoba jest POTRZEBNA. Nie cierpię dziesięciu szaf w domu, pawlaczy. A jak z głębokością ? Możesz napisać ? Pzdr

Chyba źe ten pokoik byłby sypialnia rodziców, to wtedy takie usytuowanie garderoby miałoby nawet sens, i tak myślę, że to naprawde niegłupi pomysł. Wtedy moźna zrobic na ścianie z komunikacją ładną szafę, pod oknem szafki niższe na buty.

O jaką głębokośc pytasz?

Agnes- tak właśnie myślałam, by tam zrobić naszą sypialnię. A co do głębokości- chodzi mi o wnęki- jak kiedyś mieszkalismy w bloku- to wnęka miała małą głębokość i ubrania się po prostu nie mieściły- żeby zamknąć szafę - wszystko musiało krzywo wisieć.Gdzieś czytałam ile cm MINIMUM takiej dobrej głębokości szafa mieć powinna. Ale już zapomniałam :(

• 1 month później...
witam za tydzien przystepujemy do budowy naszego upragnionego dommku-wybor to praktyczny.mam do was straszna prozbe o zdjecia juz ukonczonych domow (blagam) na meila [email protected]/Chcialabym zapytac sie rowniez o okna ,ktos pisal ze wprawil dwa okna 3m -o co dokladnie chodzilo ??

chodzi o okno w salonie na taras. w projekcie jest okno i drzwi tarasowe. my zrobiliśmy podwójne drzwi tarasowe z dwoma nieotwieralnymi "drzwiami" po bokach. po otworzeniu drzwi w środku mamy szerokie wyjście na taras - około 140 centymetrów. a po bokach są te doświetlenia po około 70 centymetrów każde. patrząc na taras z salonu mamy ponad 3 metry okna od sufitu do podłogi.

• 3 weeks później...
witam wszystkich praktycznych!!!

mam pytanko czy ktoś może mi podać wymiary dużej sypialni

A co do dużej sypialni to ma 16m2 po podłodze i 11,5m2 mierzone do 1.90h.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=22&IdKolekcji=

To link do stronki z projektem gdzie są rzuty i wymiary wszystkich pomieszczeń.

Pozdrawiam.

Ja też tu zaglądam od czasu do czasu- ale unas teraz wrze, bo budujemy i budujemy, a nasz Pan Praktyczny rośnie i rośnie. Właśnie jesteśmy na etapie ścianek działowych i ocieplania dachu. Muszę powiedzieć coś o moich obserwacjach:

-Nasz domek wydaje się być najmniejszym na osiedlu- jak zobaczyliśmy fundamenty to śmiech nas ogarnął, że to to bardziej wygląda na garaż na dwa samochody, a nie na dom- ale to tylko złudzenie- domek faktycznie z zewnątrz wydaje się być mały, ale w środku już tak nie jest. Miejsca jest dużo- każdy, kto odwiedza nasz domek bardzo się dziwi, że wszystko jest, miejsca jest wystarczająco, a na dole jest przestronnie, a u góry tyle pomieszczeń, i wielkość odpowiednia.- Naprawdę współczujemy ludziom, ktorzy budują taaakie landary jak na naszym osiedlu- bedą się tam chyba szukać :D

-scianki kolankowe są wysokie dzięki czemu pokoje są ustawne

-Nasze zmiany

- budowa metodą tradycyjną, ceramika, mur trójwarstwowy z ociepleniem z wełny

-przeniesienie kuchni na front budynku- powstało jedno połączone pomieszczenie- olbrzymie- cały czas się zastanawiam- jak mi się uda je zagospodarować- mąż namawia mnie na zamknięcie kuchni ścianką- ja na razie nie chcę, ale jeszcze zobaczymy

- zrezygnowaliśmy z garażu na rzecz pokoju- garaż byłby naprawdę mały- wybudujemy w ogrodzie :D

-dołożyliśmy drzwi na ogród z budynku gospodarczego

-przenieśliśmy taras na tył domu - daliśmy baaardzo szerokie drzwi ( 180x241) i zrezygnowaliśmy z okna - światła jest naprawdę dosyć

-będzie kominek

-okna daliśmy jak w projekcie tylko dzielone, tak więc powstał złudzenie, ze jednak nie są kwadratowe

- u góry przeniosłam drzwi w garderobie całkowicie na lewą stronę, bym mogła mieć większą szafę w kształcie litery L- warto to przemyśleć, bo skosy nie pozwolą na wykorzystanie maksimum miejsca

Na co warto uważać

-na ekipę- my naszą w swoim czasie wyrzuciliśmy, ale zanim odeszła , zdążyła zepsuć nam parę rzeczy- schody- niech szalunek zrobi dobry cieśla- u nas stopnie wyszły zupełnie inaczej niż w projekcie, kilka ma różne długości, ale nasz znajomy cieśla na szczęście obiecał nam, że się tym zajmie w odpowiednim czasi przy obróbce drewnem. Ale czasem, jak patrzę na te schody to mi się płakać chce i jestem po prostu wściekła :x Teraz chyba bym zrobiła lekkie schody drewniane( Orinoko tak radziła, a ja nie posłuchałam- buuuuhaha :( :( :( Co do ekipy- przychodziła kiedy chciała, bo robiła na kilku frontach- jak się potem okazało :(

Nasz nowy majster co chwila coś znajduje :o - ekipa była niedokładna.

- do zaprawy nie dawalibyśmy plastyfikatora tylko wapno- czasem tradycja jest lepsza, niż nowinki. Pozdrawiam

odpisze mi ktoś proszę

Mam nadzieje że to wystarczy.

http://images32.fotosik.pl/209/8968bac7922cc210.jpg

4,90 długość

3,50 szerokość

1,40x0,40 wymiar wnęki na szafę

wymiary to rzecz umowna i mogą się trochę różnic,zależy jaki komin się zbuduje itd.U mnie fachowcy budowali w/g projektu bez żadnych zmian.