Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minikonkurs: Dom spełnionych marzeń

Recommended Posts

jakby mnie fundusze nie ograniczaly to bym miala dom na...jachcie

ale takim olbrzymim, wypasionym, luxusowym ,wiegasnym jachcie

z paroma sypialniami, basenem i pokladem do robienia imprez

z marmurowymi kibelkami, podloga z tekowego drewna i innymi bajerami

I co jakis czas bym sie przemieszczala - a to Monte Carlo, a to wybrzerze Brazyli a to kosci słoniowej :wink:

to jeszcze zbyt malo luxusowe ale mniej wiecej :wink:

http://bi.gazeta.pl/im/6/2872/z2872616G.jpg

http://www.yacht-magazine.cz/thumbnail.php?name=photos/image1915.jpg&width=518

• 7 months później...

Wymażony domek Ani:

średniej wielkości, z trzema wyjściami (główne, tarasowe i kuchenne), koniecznie z oszklonym gankiem-werandą, z dużą kuchnią, stołem, spiżarnią, piecem kaflowym, choćby tylko do dekoracji, ale taki pamiętam z dzieciństwa...

z orzechem włoskim w ogrodzie i jabłonkami i leszczynkami i agrestem i komórką na tyłach ogrodu, a za nią furtka wewnętrzna łącząca kolejne ogrody sąsiadów, tak aby dzieci odwiedzały się bez konieczności wychodzena na ulicę...

A w domu babcia, dziadek, mama, tata, ciocia, siostra...

O ludzie ja tęsknię za dzieciństwem i opisuję to co było, zalecono by mi terapię pewnie... :o

No dobra, tak na dziś, to w przeciwieńswie do tego co buduję (mały drewniany domek na wsi), chciałabym mieć solidny 150 metrowy murowany, dopracowany w szczegółach dom, bez prowizorek, które zawsze są najtrwalsze :wink:

ładny duży ogród, w fajnej spokojnej dzielnicy miasta...

Ania

• 3 months później...

Dom moich marzeń...to dom , który buduję . Otoczony ścianami lasu. Z szerokim wejściem i dużym salonem, który zaprasza naszych przyjaciół i znajomych . Z dużym zadaszonym tarasem i stołem do długiego wieczornego biesiadowania. To dom z poddaszem , gdzie moja córka znajdzie swój własny świat , a gdy będzie już dorosła to chętnie przyjedzie ze swoja rodzinką na kilka dni i dłużej. Na piętrze znajdzie się gościnny pokój (w szczególności dla babci - mojej mamy), a na dole pokój pracy /. Nazywam go gabinetem :wink: co denerwuje mojego męża.

Dom moich marzeń jest hałaśliwy, wesoły gdy pełno w nim ludzi a dodatkowo ciepły i przytulny gdy wokół kominka siedzieć będzie "garstka" przyjaciół.

Nie mogę się już doczekać :D

• 3 months później...

Nasz dom marzeń, widziałem taki i od razu zamarzyłem mieć kiedyś coś takiego.

Przede wszystkim usytuowanie - położony na zboczu gdzie na szczycie stał by dom taki spory przypominający nasze stare dworki, energooszczędny z kominkiem rekuperatorem i GWC. Ogród usytuowany na wysokim zboczu tu pod licznymi sosnami dębami i brzozami założył bym leśny ogród. Zbocze wystawione na południe zajęło by wrzosowisko. Nieco wyżej w cienistych miejscach królowałyby różaneczniki, a wszystko w towarzystwie innych krzewów ozdobnych. Wejście do tego zaczarowanego ogrodu znajdowało by się na dole, aby dojść do domu trzeba było pokonać kręte schody, które prowadziły by nas przez ogród. Trasa wiodła nas przez kilka mostków nad szemrzącym strumieniem. i jego kaskadami.

• 3 months później...
  • 4 weeks później...

Mój dom marzeń to byłby dom z bali. Pachnący drewnem, ciepły, swojski. Z ogromną kuchnią, wiankami cebuli i czosnku, suszącymi się pękami ziół, wielką spiżarnią z niezliczonymi słoiczkami.

Miałby kamienną podmurówkę. Wielki ogród, w nim kilka części - leśna, dzika i cicha; formalna, z fontanną i strzyżonymi krzewami; wiejska, z własnymi warzywami i kwiatami między nimi...

W domu gabinet do pracy, biblioteka, salon z kominkiem, duża jadalnia i sypialnie tylko dla najbliższych członków rodziny. A w ogrodzie mniejszy domek dla gości, w nim kilka sypialni na górze i salon kominkowy na dole.

W domu basen kryty. Zbudowany w pomieszczeniu w rodzaju szklarni, z rozsuwanymi oknami od sufitu do podłogi, z sauną i solarium. W ogrodzie od strony tarasu (taras na pewno nie od południa i na pewno osłonięty pnączami) widoczny basen letni, wykończony w kamieniu. A taras zbudowany w taki sposób, że w chłodny czas montuje się okna i staje się orażerią na zimę.

A w domu zawsze mój Mąż - najwspanialszy, najbardziej ciepły, o najlepszym sercu i najcudowniejszym uśmiechu. I Synowie - fantastyczne chłopaki, które potrafią być najcieplejszymi i najzabawniejszymi towarzyszami codziennego życia.

Nie będę miała takiego domu. Ale... mam taka rodzinę, więc mam to, co ważniejsze. A dom... cóż, miło było sobie pomarzyć... :wink:

• 2 weeks później...