Mały 10.05.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Przepraszam ty byłeś w angli czy tylko się naczytałeś lub przeszłeś kilkanaście plastikowych kursów na których wpoili ci nawyki myśleniowe .Z moich doświadczeń jest wręcz odwrotnie i 80% instalacji nawet w angli jest wykonywanych w miedzi i nerdzewce a pozostałe to domy na sprzedaż i czynszówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.05.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 oto jest pytanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.05.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 jakims przypadkiem w tym siedzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.05.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 I ja też { be or not to be there is a question} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 10.05.2005 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Przepraszam ,a i odeszliśmy od tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 11.05.2005 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Witam, Miedź niestety podraża koszty instalacji w stosunku do PEX'a przynajmniej razy 2 (do dobrych PEXów) a do tych no-name razy 4 - i to jest pewnie główny powód użycia na podłogówki PEX'a. Jeżeli chodzi o starzenie to problemem w przypadku tworzyw jest głównie promieniowanie UV oraz wysoka temperatura. Promieniowanie UV do podłogi nie dociera, a nawet 40-50 st. przy deklarowanej ciągłej temperaturze 90stC to nie jest dużo. Podejrzewam, że jeżeli pod wpływem starzenia PEX ulegnie uszkodzeniu to w miejscach odsłoniętych takich jak rozdzielacz, a nie w wylewce. Pamiętać należy, że podłogówka jest taka popularna, bo jej koszt jest niewiele większy od ogrzewania tradycyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 11.05.2005 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Z tą ceną dokładnie tak jest.Ja za pex-al-pert Wavin zapłaciełem jakoś 3,12 zl brutto/mb. Cana rurki miedzianej jakoś ok 7-8 zł (że nie wspomnę już o cenie rury w otulinie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 11.05.2005 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 P.s. zapytajcie producentów tych plastików czy robili badania na starzenie sie w ekstremalnych warunkach i niech upublicznią co sie dzieje i czy 50 letnią gwaracje ktoś wyekzekwował po 1 jak sie instalacja sypła .Nie ponieważ zawsze jest wina inwestora a to pod rozwage Nie słyszałem o 50 letniej gwarancji nażadne rury ani miedziane ani plastikowe. Jesli takie gwarancje są to jest to lipa najprawdopodobniej nie do wyegzekwowania. Jesli chodzi o instalacje PP-R która posiadam to nic sie z nią nie dzieje. Natomiast fragment instalacji miedzianej w miejscach lutowań zaczyna pokrywać się czymś zielonkawym a spoiwo którym były lutowane rury zamienia się w szary proszek. Jestem tym zaniepokojony nie wiem czy to jest normalne. Narazie jeszcze nic nie cieknie. Jeśli chodzi o badania na trwałość to jak najbardziej były robione i sa powszechnie dostępne. Przykładowo trwałość PP-R przy ciagłym obciażeniu temperaturą 70 oC i przy ciśnieniu ponad 10 Bar wynoci 50 lat, przy temperaturze 95 oC spada do 10 lat i cisnienie wytrzymywane spada do ok. 5 Bar. Przy temperaturze 50 oC trwałość wynosi 100 lat a ciśnienie wytrzymywane prawie 18 Bar. Więc takie rurki spokojnie na pokolenia wystarczą biorąc pod uwagę że ciśnienie w instalacji w domku nie przekracza 3 Bar a średnia temperatura zasilania przy instalacji 70/50 w sezonie wynosi pewnie gdzieś koło 45...50 oC. Nawet jak będziemy mieli z poł sezonu przegrzew do 95 oC to 100 lat możemy spokojnie spać. Tylko ADAMOS nie pisz o kotłach na wegiel bo moje wywody dotyczą instalacji niskotemperaturowych czyli z kotłami gazowymi i olejowymi o parametrach 75/50 a nawet 90/70. Oczywiście moje wywody nie ditycza podłogówki bo PP-R nie daje się do podłogówki. Ale moja wypowiedź była w kwestii trwałości plastików. Myślę że dane dotyczace innych plastików sa też powszechnie dostępne i trwałości nie bedą mniejsze niż PP-R o ile nie wieksze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 12.05.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 to jest troszke jak z moim tesciem ktorego namowilem na wymiane 15-letniego poloneza na Honde I CO????? I to, ze jakos zadowolony jest srednio bo NIE CZUJE MOCY!!!!!!!!!! zawsze sie znajda tacy, co twierdza ze A jest the best a tych co wola B najchetniej by powywieszali osobiscie instalacje wody bede robil z plastiku zgrzewanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 12.05.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Panowie robilem instalacje i wodna i centralna w niemczech tych zachodnich 1.uzywaja tam i miedzi i alupexa ze wskazaniem na alupexa2 wogule nieuzywaja pp i innych odmian3 przewaznie robia przez rozdzielacze ale tez widzialem instalacje w systemie trojnikowym4 podlogowek widzialem malo bardziej system tradycyjny grzejniki5 duzo kolektorow slonecznych najczesciej prozniowych ale prawie wszystkie do podgrzewania wody6 gaz instalacja wewnetrzna w miedzi na zaciski[viega]7 kotly rozne z gazowych to tylko kondensaty8 do wody zimnej stosuja obligatoryjnie reduktory cisnienia i filtry z plukaniem wstecznym +armatura antyskazeniowa typ GA minimumco do alupexa to bardzo duzo tam tego idzie ale tak jak wszedzie kazdy instalator ma swoje preferencjep.snie stosuja zaworow kulowych tylko skosne na grzybek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 12.05.2005 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Panowie robilem instalacje i wodna i centralna w niemczech tych zachodnich 1.uzywaja tam i miedzi i alupexa ze wskazaniem na alupexa2 wogule nieuzywaja pp i innych odmian3 przewaznie robia przez rozdzielacze ale tez widzialem instalacje w systemie trojnikowym4 podlogowek widzialem malo bardziej system tradycyjny grzejniki5 duzo kolektorow slonecznych najczesciej prozniowych ale prawie wszystkie do podgrzewania wody6 gaz instalacja wewnetrzna w miedzi na zaciski[viega]7 kotly rozne z gazowych to tylko kondensaty8 do wody zimnej stosuja obligatoryjnie reduktory cisnienia i filtry z plukaniem wstecznym +armatura antyskazeniowa typ GA minimumco do alupexa to bardzo duzo tam tego idzie ale tak jak wszedzie kazdy instalator ma swoje preferencjep.snie stosuja zaworow kulowych tylko skosne na grzybek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 16.03.2017 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 (edytowane) Czy przez 10 lat coś się zmieniło w temacie? Pytam, bo właśnie na wężownice podłogówki spece przywieźli mi prawie przeźroczyste węże plastikowe a nie z alupexa Jaka może być różnica cenowa na 1mb i czy na pewno można je stosować równorzędnie? Jest to Uponor Smart PERT Base. Edytowane 16 Marca 2017 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 16.03.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Można stosować, nic się nie martw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts