Agnes2 12.05.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Potrzebuje porady: czy ktoś stosował do izolacji POSADZKI na gruncie papę termozgrzewalną? Dziwna sprawa, bo w projekcie jest takie zalecenie, ale ludzie pukają mi po głowie, twierdząc , że to przesada. Mówią, że wystarczy zwykła papa. Czy jednak projektant nie wiedział, co robi? Kto ma rację? Wyczytalam też gdzieś, że takiej papy nie należy zaginać zbytnio, bo może pęknąć, a projekt mówi , aby papę wywinąć na fundament. No i kto ma rację????????? Prosze o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 13.05.2005 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Jeżeli izolacja na chudziaku nie leży w jednej płaszczyźnie z izolacją poziomą na ściankch fundamentowych to aby mieć ciągłość izolacji należy taką papę położyć zgodnie z jej technologią, czyli na goroąco tzn podgrzać palnikiem i wywinąć na ściankę fundamentową i połączyć z wystającą ze ściany izolacją poziomą. Tak miałem w kotłowni i garażu, gdzie poziom chudziaka był niższy niż koniec ścian fundamentowych.Przy posadzkach bez podpiwniczenia jest to dobry pomysł na suchy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 13.05.2005 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Oczywiście, że trzeba wywinąć. Niektórzy zatrzymali się w rozwoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 13.05.2005 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Agnes2 - zajrzyj do Dziennika Budowy RYDZA, znajdziesz tam opis i zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 13.05.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Jeżeli izolacja na chudziaku nie leży w jednej płaszczyźnie z izolacją poziomą na ściankch fundamentowych to aby mieć ciągłość izolacji należy taką papę położyć zgodnie z jej technologią, czyli na goroąco tzn podgrzać palnikiem i wywinąć na ściankę fundamentową i połączyć z wystającą ze ściany izolacją poziomą. Tak miałem w kotłowni i garażu, gdzie poziom chudziaka był niższy niż koniec ścian fundamentowych. Przy posadzkach bez podpiwniczenia jest to dobry pomysł na suchy dom. Miałem dokładnie taką samą sytuacje i tak samo zrobiłem. Izolacja musi mięć ciągłość i musi spełnaić swoją rolę a nie tyko tam być. Uważam że papa powinna być zgrzana w każdym miejscu i to bardzo dokładnie. Myśle że większe koszty zrekompensuje spokojny sen. U mojego sasiada przez kilkanaście lat było sucho a teraz coś się zmieniło i zaczyna mu podsiąkać podłoga w garażu, niestety nie wiem jak ma zrobioną izolacje ale warto w tym przypadku dmuchać na zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 13.05.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Ale po co od razu papa termozgrzewalna? Nie lepiej zwykła papa izolacyjna sklejona na lepik? Izoluje tak samo, a jest taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 13.05.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 No ciekawe. Jak mam na fundamencie folie izoplex to ciekawe jak ją połącze z jakąkolwiek papą??Papa za tekturze kosztuje 200zł.Papa na lepiku na gorąco 400zł.Papa termozgrzewlana 800zł.No i jak mam to zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 13.05.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Podałam ceny na moją posadzke około 120m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 13.05.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Położyć folię!!! Folię łączyć z folią a papę z papą - ja przyjmuje taką zasadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 13.05.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Przy papie na lepik może być problem ze styropianem, bo większość lepików go żre. Ja mam papę termozgrzewalną, wszędzie gdzie na parterze ma być parkiet kierownik kazał ułożyć dwie warstwy, bo mamy wysoko wody gruntowe. Dodam tylko że zamiast chudziaka wylaliśmy B20 około 17 cm... Przed kładzeniem papy zostały usunięte "strupy" z betonu w okolicach ścian, a połączenia ścian zostały wyrobione na obło żeby papa się nie łamała. Całość została pomalowana Visbitem i na to poszła papa podgrzana palnikiem. Druga warstwa wydaje mi się przesadą, ale mój kierownik budowy jest moim wujkiem, i nie chcę potem wysłuchiwać przy każdych świętach/imieninach że trzeba było dać drugą warstwę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechb 13.05.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 A ja chce zrobić izolacje na gruncie w domu podpiwniczonym i również myślałem o papie termozgrzewalnej a potem na to wylewka. Może ktoś ma jakieś doświadczenia i poradzi czy lepiej zrobić na papie termozrzewalnej (wydaje mi się że tak dokładnie to nigdy się nie zgrzeje)czy lepiej na zwykłej łączonej lepikiem na zimno.PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 13.05.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 widziałeś kiedyś jak kładzie się papę palnikiem? przywiera doskonale, tylko należy dobrze przygotować podłoże.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 13.05.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Ja u siebie wykonywałem samodzielnie ilozację poziomą z papy termozgrzewalnej. Robota naprawdę przyjemna - no może samo dźwiganie papy nie nie jest przyjemne.Najważniejsze jest dokładne wykonanie połączeń poszczególnych pasów papy ze sobąi z izolacją poziomą ścian. To czy papa przyklei sie do chudziaka czy nie - uważam za zupełnie nieistotne bo całość będzie solidnie dociśnięta.Treningu wymaga tylko zgrzewanie papy z folią wystającą ze ścian - za duża temperatura niszczy folię - trzeba solidnie rozgrzać papę i wtedy szybko ją dociskać.Koszt papy na 130 m2 domu to 730 pln + butla gazu 32 pln. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 13.05.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Ważne aby po położeniu papy położyć na nią folię budowlaną, gdyż w przeciwnym wypadku styropian położony bezpośrednio na papę będzie znikał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 13.05.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Niech Cie nie obchodza pukajacy sie w czolo. Ja tez mialem takich, co mowili, ze to jest przedrazanie a jednak sie zdecydowalem na pape. tym bardziej, ze na fundament pod sciany tez byla dana papa. Wiec to sie wszystko ladnie skleilo i jest git, Oprocz tego folia pod styropian tez byla. PozdrawiamJankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.05.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 A ja bym papy wcale nie dawał. Zastosowałbym EUROLAN jeśli to ma być izolacja przeciwwilgociowa a jeśli przeciwwodna to jakąś przyzwoitą masę uszczelniajacą. Na pewno nie żadne folie ani papy cos co się nakłada przy pomocy pedzla lub pacy, jest trwale elastyczne i mozna wszedzie tym dojść. Takie środki sa tańsze i dużo lepsze od papy która bardzo trudno szczelnie wykonać izolację. Mało tego jak sie policzy koszty papy termo daja czasem 2 x papa termo to mozna się załamać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 13.05.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Potrzebuje porady: czy ktoś stosował do izolacji POSADZKI na gruncie papę termozgrzewalną? Dziwna sprawa, bo w projekcie jest takie zalecenie, ale ludzie pukają mi po głowie, twierdząc , że to przesada. Mówią, że wystarczy zwykła papa. Czy jednak projektant nie wiedział, co robi? Kto ma rację? Wyczytalam też gdzieś, że takiej papy nie należy zaginać zbytnio, bo może pęknąć, a projekt mówi , aby papę wywinąć na fundament. No i kto ma rację????????? Prosze o pomoc! to nie woda gruntowa jest grożna w tym przypadku lecz wilgoć kapilarna ,która wystepuje zawsze folia budowlana o gr. 0,2mm nie może stanowić izolacji bo ulegnie przekłuciu i przetarciu izolacje powłokowe aby spełniały rolę izolacji muszą być nakładane dwuwarstwowo ,średnie zuzycie ok. 3 mm x 1,7 = 5,1 kg/1m2 a wiec papa termozgrzewalna podkładowa szukaj przenikanie kapilarne wilgoci posadzka na gruncie jastrych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 13.05.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Szukaj przenikanie kapilarne wilgoci posadzka na gruncie jastrych janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 14.05.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Potrzebuje porady: czy ktoś stosował do izolacji POSADZKI na gruncie papę termozgrzewalną? Dziwna sprawa, bo w projekcie jest takie zalecenie, ale ludzie pukają mi po głowie, twierdząc , że to przesada. Mówią, że wystarczy zwykła papa. Czy jednak projektant nie wiedział, co robi? Kto ma rację? Wyczytalam też gdzieś, że takiej papy nie należy zaginać zbytnio, bo może pęknąć, a projekt mówi , aby papę wywinąć na fundament. No i kto ma rację????????? Prosze o pomoc! to nie woda gruntowa jest grożna w tym przypadku lecz wilgoć kapilarna ,która wystepuje zawsze folia budowlana o gr. 0,2mm nie może stanowić izolacji bo ulegnie przekłuciu i przetarciu izolacje powłokowe aby spełniały rolę izolacji muszą być nakładane dwuwarstwowo ,średnie zuzycie ok. 3 mm x 1,7 = 5,1 kg/1m2 a wiec papa termozgrzewalna podkładowa Czy aby dobrze to policzyłeś bo to raczej wychodzi 0,5kg/m2 a nie 5 kg. W instrukcjach tez tak piszą że ok. 0,5 a nie 5 kg. Izolacje powłokowe maja jeszcze taką zaletę że najpierw podłoże betonowe sie gruntuje rozcieńczonym preparatem który ładnie wsiąka w beton i zamyka pory w jego warstwie. Póżniej na takie uszczelnione podłoże daje się te minimum 0,5 kg na m2. Myślę że jest to lepsza izolacja przeciwwilgociowa niz rózne papy którymi trudno wykonać szczelną izolację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 14.05.2005 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Potrzebuje porady: czy ktoś stosował do izolacji POSADZKI na gruncie papę termozgrzewalną? Dziwna sprawa, bo w projekcie jest takie zalecenie, ale ludzie pukają mi po głowie, twierdząc , że to przesada. Mówią, że wystarczy zwykła papa. Czy jednak projektant nie wiedział, co robi? Kto ma rację? Wyczytalam też gdzieś, że takiej papy nie należy zaginać zbytnio, bo może pęknąć, a projekt mówi , aby papę wywinąć na fundament. No i kto ma rację????????? Prosze o pomoc! to nie woda gruntowa jest grożna w tym przypadku lecz wilgoć kapilarna ,która wystepuje zawsze folia budowlana o gr. 0,2mm nie może stanowić izolacji bo ulegnie przekłuciu i przetarciu izolacje powłokowe aby spełniały rolę izolacji muszą być nakładane dwuwarstwowo ,średnie zuzycie ok. 3 mm x 1,7 = 5,1 kg/1m2 a wiec papa termozgrzewalna podkładowa Czy aby dobrze to policzyłeś bo to raczej wychodzi 0,5kg/m2 a nie 5 kg. W instrukcjach tez tak piszą że ok. 0,5 a nie 5 kg. Izolacje powłokowe maja jeszcze taką zaletę że najpierw podłoże betonowe sie gruntuje rozcieńczonym preparatem który ładnie wsiąka w beton i zamyka pory w jego warstwie. Póżniej na takie uszczelnione podłoże daje się te minimum 0,5 kg na m2. Myślę że jest to lepsza izolacja przeciwwilgociowa niz rózne papy którymi trudno wykonać szczelną izolację. Pozdrawiam Czy aby dobrze to policzyłeś bo to raczej wychodzi 0,5kg/m2 a nie 5 kg. W instrukcjach tez tak piszą że ok. 0,5 a nie 5 kg. średnie zużycie izolacji powłokowej to 1,7 kg suchego materiału o grubości 1 mm na 1 m2 średnia grubość powłoki to 3 mm 3 mm x 1,7 = 5,1 kg przy 3 mm SOPRO DSF 523 http://www.sopro.pl POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO LEKTURY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts