inwestor 14.05.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2005 Faktycznie Janzar aż sprawdziłem wychodzi ok. 3kG Eurolanu na m2. Sorry dawno już to robiłem więc pamięć już słaba.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 15.05.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 http://www.deitermann.pl EUROLAN CZY PAPA TERMOZGRZEWALNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 15.05.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 http://www.deitermann.pl EUROLAN CZY PAPA TERMOZGRZEWALNA To jak Janzar Eurolan czy papa? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 15.05.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 http://www.deitermann.pl EUROLAN CZY PAPA TERMOZGRZEWALNA To jak Janzar Eurolan czy papa? Pozdrowienia ZALECAM PAPĘ TERMOZGRZEWALNĄ PODKLADOWĄ NP MIN V 60 S 30 LUB 35 JAKO NAJTAŃSZE Z MOŻLIWYCH ROZWIĄZAŃ NA IZOLACJĘ PODŁOŻY NA GRUNCIE, NA NIĄ OCZYWIŚCIE FOLIĘ BUDOWLANĄ ,STYROPIAN,FOLIĘ I JASTRYCH POZDRAWIAM JANZAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 15.05.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 O jeeeeeeeeeeeee jak cudownie że jest to forum:): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes2 15.05.2005 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 O tak! Forum to cudowny wynalazek i świetna pomoc ! Dzięki wam, wiem ,co robić. Dzięki wszystkim za opinie. Zrobię, Janzar, jak mówisz.Zastanawiam sie tylko,czy jest jakiś specjalistyczny produkt do gruntowania betonu przed położeniem tej papy.Słyszałam o Visibicie . Może być????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 16.05.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 O tak! Forum to cudowny wynalazek i świetna pomoc ! Dzięki wam, wiem ,co robić. Dzięki wszystkim za opinie. Zrobię, Janzar, jak mówisz.Zastanawiam sie tylko,czy jest jakiś specjalistyczny produkt do gruntowania betonu przed położeniem tej papy.Słyszałam o Visibicie . Może być????? Visibit, dysperbit, abizol do wyboru, do koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 16.05.2005 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 O tak! Forum to cudowny wynalazek i świetna pomoc ! Dzięki wam, wiem ,co robić. Dzięki wszystkim za opinie. Zrobię, Janzar, jak mówisz.Zastanawiam sie tylko,czy jest jakiś specjalistyczny produkt do gruntowania betonu przed położeniem tej papy.Słyszałam o Visibicie . Może być????? Visibit, dysperbit, abizol do wyboru, do koloru nie trzeba gruntować podłoża przed położeniem papy termozgrzewalnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 16.05.2005 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 O tak! Forum to cudowny wynalazek i świetna pomoc ! Dzięki wam, wiem ,co robić. Dzięki wszystkim za opinie. Zrobię, Janzar, jak mówisz.Zastanawiam sie tylko,czy jest jakiś specjalistyczny produkt do gruntowania betonu przed położeniem tej papy.Słyszałam o Visibicie . Może być????? Visibit, dysperbit, abizol do wyboru, do koloru nie trzeba gruntować podłoża przed położeniem papy termozgrzewalnej Jak ktoś chce, czemu nie. Osobiście spotkałem się przy inwestycjach "wielometrowych" z gruntowaniem przy pomocy Abizolu np: strop garażu podziemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes2 16.05.2005 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Oczywiście chciałabym zaoszczędzić czas i pieniądze.Z waszych wypowiedzi wynika,że to gruntowanie NIE JEST KONIECZNE. Czyli kładziemy papę na zwykły chudziak? W sumie chyba tak lepiej, bo zanim taki np. abizol czy dysperbit wyschnie, to tez czas mija.Przecież papę termozgrzewlną kładzie sie na SUCHE podłoże, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 17.05.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Czas schnięcia dyspebitu jest śmieszny, bo ok 1 dzień Pozdrawiam PS: najważniejszą sprawą przy kładzeniu papy jest szczelność połączenia pomiędzy poszczególnymi kawałkami a nie siła przyklejenia do podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.09.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 ankalenka, co dokładnie zostało pomalowane tym Visbitem ? I które dokładnie "połączenia ścian zostały wyrobione na obło"? Przy papie na lepik może być problem ze styropianem, bo większość lepików go żre. Ja mam papę termozgrzewalną, wszędzie gdzie na parterze ma być parkiet kierownik kazał ułożyć dwie warstwy, bo mamy wysoko wody gruntowe. Dodam tylko że zamiast chudziaka wylaliśmy B20 około 17 cm... Przed kładzeniem papy zostały usunięte "strupy" z betonu w okolicach ścian, a połączenia ścian zostały wyrobione na obło żeby papa się nie łamała. Całość została pomalowana Visbitem i na to poszła papa podgrzana palnikiem. Druga warstwa wydaje mi się przesadą, ale mój kierownik budowy jest moim wujkiem, i nie chcę potem wysłuchiwać przy każdych świętach/imieninach że trzeba było dać drugą warstwę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.09.2005 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 ....PS: najważniejszą sprawą przy kładzeniu papy jest szczelność połączenia pomiędzy poszczególnymi kawałkami a nie siła przyklejenia do podłoża. np. papa termozgrzewalna bezposrednio na welnie - niczym podloze nie gruntowane a jednak dziala ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 29.09.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Janzar jakbys jeszcze raz napisał jaka papa nie koniecznie najdrozsza czy najtańsza, ale ta technicznie najlepsza, i jeszcze jaka grubość folii do posadzki na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 30.09.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Janzar jakbys jeszcze raz napisał jaka papa nie koniecznie najdrozsza czy najtańsza, ale ta technicznie najlepsza, i jeszcze jaka grubość folii do posadzki na gruncie. witam stosuję papę termozgrzewalną V 60 S 35 folia budowlana jako dystans między papa termo i styropianem oraz jako warstwa poślizgowa między jastrychem i styropianem o gr. 0,15 mm lub 0,20 mm po jednej warstwie pozdrawiam Jan Zaremba http://www.zaremba.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 04.10.2005 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Janzar czy mogę zastosowac papę V80 S40 bo taka jest akurat w hurtownii??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2005 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Jeżeli izolacja na chudziaku nie leży w jednej płaszczyźnie z izolacją poziomą na ściankch fundamentowych to aby mieć ciągłość izolacji należy taką papę położyć zgodnie z jej technologią, czyli na goroąco tzn podgrzać palnikiem i wywinąć na ściankę fundamentową i połączyć z wystającą ze ściany izolacją poziomą. Tak miałem w kotłowni i garażu, gdzie poziom chudziaka był niższy niż koniec ścian fundamentowych. Przy posadzkach bez podpiwniczenia jest to dobry pomysł na suchy dom. W którym miejscu zgrzewałeś: na chudziaku ?(to chyba najbardziej sensowne miejsce). Czy Papę nagrzewałeś też na przegięciach? Jak to było robione? Mam dokładnie ten sam układ wokół kuchni, nie bardzo mogę sobie wyobrazić szczegóły izolacji poziomej w tym miejscu. BTW - zamierzam pod papę położyć warstwę folli, grubości 5mm, żeby dodatkowo ochronić papę przed uszkodzeniem na przełamaniu. Czy taka grubość folii wystarczy, jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 23.03.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam.Pewnie to pytanie wyda sie wiekszości śmieszne - ale dla mnie to jest zagadka. Czy papę termozgrzewalna na chudziaku zgrzewamy tylko na zakładach czy też próbujemy "dogrzać" ją do chudziaka?Czy ktos byłby tak dobry i mnie "objaśnił" w tej kwestii.Będę wdzięczna.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 24.03.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Jak pisano wcześniej - najważniejsze jest zgrzanie pasków papy ze sobą, ale IMO warto też przypalić papę do podłogi Ja też jestem właśnie na etapie hydroizolacji chudziaka. Używam papy Super Werner PYE V60 (modyfikowana papa SBS wierzchniego krycia) i normalnie żałuję, że nie słyszałem o papach modyfikowanych SBS, gdy kładłem kawałki pod ściany Pod ścianami mam jakieś takie dziadostwo papierowe, b. sztywne i kruche, które aby przypalić do ściany muszę praktycznie roztopić, a potem długo trzymać, żeby zastygło. Natomiast ta papa modyfikowana SBS jest b. elastyczna i nie ma żadnego problemu, żeby ją wygiąć i ułożyć po lekkim podgrzaniu. Czy papy modyfikowane SBS też wyżerają styropian (czyli czy trzeba dawać folię budowlaną na takie papy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 24.03.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Dzięki za wyjaśnienie. CZy wobec tego na chudziaku smarujesz jakimś dysperbitem? Pisali wczesniej ,ze nie trzeba. Jeśli jednak nie smarowac to watpie czy papa zechce się przykleić do chudziaka ,gdzie mnóstwo pyłu lezy. Ja tez mam tę papę ( tylko z firmy swisspor- czarna mamba -kładłam na dach i od razu wiedziałam ,ze na podłoge musi byc tez taka. u nie niestety pod ścianami jest nie papa tylko folia PCV izowinyl 1,1 mm grubości ( murarze twierdzili ,że lepsza niż papa to się na nią zgodziłam ).Teraz mam problem jak to razem połaczyć. W wątku http://forum.muratordom.pl/folia-w-podlodze,t121425.htm P.A. Wilhelmi radzi , aby połaczyc je lepikiem na zimno - tylko czy wtedy lepik nie "zje" styropianu? A moze spróbować to jakoś zgrzewać? CZy ktoś praktykował? Jeszcze jedno pytanie - czy izolacja pod ścianami powinna byc wywinięta na ścianę czy na podłogę. Z tego co pamiętam to raczej na podlogę. Natomiast w tamtym wątku forumowicze rysują wywiniętą na ścianę. To jak w końcu to ma być? pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts