lido41 25.02.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Właśnie weszłam na stronę Plantmaru i wysłałam zapytanie. Zobaczymy, czy lepiej zejść na ziemię i szukać tańszego, co wcale nie musi oznaczać gorszego rozwiązania./ Mirku,dzięki za namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 25.02.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Dzięki Efirku Moja psina to dziewczyna( ale rym ) więc raczej nie chodzi o podsikiwanie iglaków ;ona tam po prostu leżakuje, obserwuje, troszkę figluje (znów rym ) i przy okazji nieco brudzi . Na perukowca jestem już zdecydowana, ale nie wiem, czy można go przycinać, gdyby zbyt mocno się rozrastał? A w kwestii róż -odpadają w tym miejscu? Trochę na nie liczyłam, zależy mi ,żeby coś długo kwitło- to mój widok z okna jadalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 25.02.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Nie bardzo rozumiem jak traktować ogromne wręcz rozbieżności co do wielkości drzew -zwłaszcza Cyprysik nutkajski "Pendula" ( wg różnych źródeł wys. 3-20m), oraz Jodła koreańska ? Czy istnieje szansa na zdobycie tychże roślin w nieco "przyziemnych "rozmiarach- np3-4m? Te 20 nijak mi nie pasi, niestety Czy znacie jakieś sprawdzone szkółki, sprzedawców z ok.łodzi,którzy mają takie drzewka bez wahań w wys.o bagatela15m?? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.02.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Czy znacie jakieś sprawdzone szkółki, sprzedawców z ok.łodzi,którzy mają takie drzewka bez wahań w wys.o bagatela15m?? Znaczy... co to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Nie bardzo rozumiem jak traktować ogromne wręcz rozbieżności co do wielkości drzew -zwłaszcza Cyprysik nutkajski "Pendula" ( wg różnych źródeł wys. 3-20m), oraz Jodła koreańska ? Czy istnieje szansa na zdobycie tychże roślin w nieco "przyziemnych "rozmiarach- np3-4m? Te 20 nijak mi nie pasi, niestety Czy znacie jakieś sprawdzone szkółki, sprzedawców z ok.łodzi,którzy mają takie drzewka bez wahań w wys.o bagatela15m?? pozdr Rośliny rosną. Jedna szkółka podaje wysokość rośliny po 10 latach inna po 30 albo docelową. Cyprysiki i żywotniki to w naturalnych siedliskach ogromne drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 25.02.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Elfir dzięki za uświadomienie. W sumie o to chodzi, żeby roślinkom chciało się rosnąć tylko jak znależć te, którym po 3-5m przestaje się już chcieć? na dodatek powinny być ładne, niezbyt kapryśne, wciąż zielone i mieścić się w mojej "kostkowej dziurze" a może przesadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Sa takie, które poprzestają na 3 m. Ale te 3 m osiągają po 30 latach. Taka sosna pospolita Watereri, świerk pospolity "Barryi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 25.02.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 jeśli chodzi o Sosna Thunberga "Thunderhead" sprawdziłam w Plantmarze- niestety,tak jak przypuszczał Mirek, to maleństwo (i cena),dlatego odpada. Przed dom potrzebuję większego już na starcie drzewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 25.02.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 czyli albo czekać do emerytury, albo przyjąć do wiadomości,że iglaczek przerośnie moje oczekiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 albo strzyc - kupić pseudo-bonsai z cisu lub cyprysika. Mozna też posadzić świerk zwyczajny lub kłujacy i strzyc w stożek młode przyrosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 26.02.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 właśnie dzis widziałam w jednym z centrów ogrodniczych takie niby bonzaje-tzn powycinane sosny- trochę łysawe -takie małe pomponiki z igieł na końcach gałęzi, ale to chyba po pewnym czasie zageści się poprzez przycinanie, czy dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Nie wiem, musiałabym zobaczyć. Z sosnami może być problem, bo one rozgałęziają się na końcach pędów i trudno regenerują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 26.02.2010 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 ogromne dziękii Elfirku w takim razie porozglądam się za gatunkami zaproponowanymi przez Ciebie. Jednak jeśli pójdę w stronę form bonzajowych, to czym uzupełnić rabatę, aby wyglądało ok? a może podsypać tylko żwirkiem białą marianną i nic więcej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Możesz dać np. niewysokie kostrzewy, rojniki i rozchodniki. Wszystko zależy jaki konkretnie gatunek wybierzesz i jaki styl ma dom/podjazd/ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 26.02.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 05.03.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Witam Poszukuję pomysłu na płożący iglak ,na gleby piaszczyste ( na skarpę).Już mam taki mętlik że nie wiem jaki wybrać. Czy możecie jakiś polecić?Mógłby intensywnie rosnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 25.04.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Bukszpany formowane to jedno ale szukam jeszcze iglaków które naturalnie mają pokrój kulisty. Pomóżcie proszę debiutantowi ogrodniczemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 25.04.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog myślę, że Pinus się nie pogniewa otwórz Katalog i przy roślinach iglastych jest odnośnik do kulistych pokrojów jak nie duże to może tuja hoseri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 25.04.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 świerk biały 'Echiniformis'świerk czarny 'Nana', świerk pospolity 'Little Gem' (lekko spłaszczone)cyprysik Lawsona 'Globosa'jodła balsamiczna 'Piccolo'świek biały 'Alberta Globe'żywotnik zachodni 'Teddy', Hoseri', 'Danica' i Golden Glob'sosna górska 'Smidtii', 'Mops'sosna czarna 'Pierrick Bregeon' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 26.04.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Ślicznie dziękuję, juz wiem za czym się rozglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts