Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 6 months później...
  • 1 month później...

Witam,

Mam "na oku" działkę o szerokości 32m i długości 40 m.

Szukam teraz projektu małego bliźniaka (max. 115 m uzytkowej na jednego) - taniego w realizacji.

Takich projektow jest jednak stosunkowo mało :(

Wybralismy na dzis ten : http://www.lipinscy.pl/24247.xml?asotherversion=yes&page=1

Stawiany byłby w technologii tradycyjnej. Wydaje mi sie, ze to stosunkowo prosta i tania w budowie konstrukcja.

Może znacie jakis inny projekt, który by odpowiadał moim założeniom ?http://www.lipinscy.pl/upload_module/project3d_photos/l004a_fr.jpg

dzieki

pozdrawiam,

pomijając projekt - odradzam bliźniak - zawsze to namiastka bloku - mimo pozornych oszczędności - (mieszkam u teściów w bliźniaku)

Z tym, ze ja własnie traktuje to jako zaletę.

W ostatecznosci wybudujemy wolnostojący - ale to jesli mi sie uda kupic dzialke na jakims nowopowstajacym osiedlu (najlepiej z ochroną). Tzw. "odludzie" za miastem odpada, ze wzgledu na to, ze czesto wyjezdzam i zona sie boi zostawac sama.

Ewentualnie zostaje nam szeregowiec ale to wydatek ok. 300-350 tys zł za ok 120 m^2, wiec jakos zdecydowanie wolę bliźniaka z rodzicami...

pzdr

wyglada sympatycznie i jak na nieduzy metraz wlasciwie wielkosc salonu jest ok i ma 3 sypialnie

na gorze powiekszylabym lazienke - tam swoboda poruszania jest znacznie istotniejsza niz w sypialniach

na dole natomiast zastanawiam sie nad mala praktycznoscia wc do ktorego wchodzi sie z wiatrolapu

piec pewnie nie zajmie specjalnie duzo miejsca to moze wydzielic z pomieszczenia gospodarczego miejsce na wc, a miejsce po wc przerobic na garderobe-szatnie bo wlasnie brakuje mi miejsca na kurtki, buty itp.

mozna tez ewentualnie zrezygnowac ze spizarni bo w srodku domu i tak nie spelni swojej chlodniczej funkcji i stanie sie tylko dodatkowym schowkiem - kuchnia i tak jest spora

jako spizarnie mozna wykorzystac czesc pomieszczenia gosp przy garazu

wiec mozna wtedy spizarnie przerobic na wc

idac dalej moze da sie piec umiescic w pomieszczeniu gosp przy garazu i wtedy mozna sie pokusic na dole o lazienke z malym prysznicem - nie wiem ile osob bedzie mieszkac w domu ale dodatkowa lazienka moze byc b. przydatna, nawet dla gosci

idac jeszcze dalej moze warto zrezygnowac z tarasu nad garazem na rzecz powiekszenia powierzchni mieszkalnej a jezeli nie zupelnie to chociaz troche go zmniejszyc

jezeli bedziecie mieli ogrod nawet niewielki jesli dzialka nie bedzie zbyt duza to i tak pewnie nie bedziecie korzystac z tarasu a jezeli to po co takiego duzego

dobrym rozwiazaniem jest wyjscie z pomieszczenia gosp przy garazu na ogrod

aha i wiem ze jest sporo zwolennikow bezposredniego wejscia z garazu do domu - moze to tez rozwazyc

Karorka - dzieki za inne spojrzenie na projekt :) Tego mi własnie było trzeba...

na gorze powiekszylabym lazienke - tam swoboda poruszania jest znacznie istotniejsza niz w sypialniach

Łazienka na pewno idzie do powiekszenia kosztem garderoby - dobry pomysł.

na dole natomiast zastanawiam sie nad mala praktycznoscia wc do ktorego wchodzi sie z wiatrolapu

piec pewnie nie zajmie specjalnie duzo miejsca to moze wydzielic z pomieszczenia gospodarczego miejsce na wc, a miejsce po wc przerobic na garderobe-szatnie

Cos takiego mamy na mysli. Zamienic miejscami WC z pomieszczeniem na piec CO - jesli sie uda, moze dalo by sie tam wstawic mala kabine prysznicową...trzeba by to dokladnie wymierzyc

moze warto zrezygnowac z tarasu nad garazem na rzecz powiekszenia powierzchni mieszkalnej, a jezeli nie zupelnie to chociaz troche go zmniejszyc

Wiecej miejsca nam nie potrzeba, bo chatka raczej dla 3 max. 4 osob, a bliźniak na razie dla 3, a juz za niedługo dla 2...wiec miejsca bedzie wystarczajaco.

Jeden z forumowiczów postawił juz taki dom (ale nie zblizniaczony) i baaaardzo mi sie podoba, na zdjeciach wyglada naprawde fajnie :

http://foto.onet.pl/upload/40/77/_117441_n.jpg

a tutaj link do jego galerii : http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=8088&k=5&q=Mario&nxt=0

A to domek Mario chyba,dobrze poznaję? :D

Projekt jest całkiem do rzeczy.Zmieniłabym, a raczej zamieniłabym jakoś dolne wc z kotłownią.Dobrze jest mieć tuż przy wejściu schowek na różne rzeczy a w tym przypadku miejsce na buty,wieszaki na ubrania jest niezbędne.I chyba dodałabym na dół prysznic,żeby 2 łazienki były do dyspozycji domowników równolegle.

Góra mi się podoba,poza tym,że nie przepadam,jak w pokoju jest tylko okno połaciowe,ale tylko jeden tak ma,to ujdzie. ;)

No i ten taras nad garażem,nie jestem przekonana.Taras ogrodowy do powiększenia,oczywiście jeśli pozwala na to układ działki.

Poza tym bardzo fajnie,jak to od Lipińskich. ;)

• 5 weeks później...
  • 10 years później...

Rzeczywiście może być ciemno...Łazienka duża jest akurat dla mnie ok, bardziej zastanawia mnie to, że właściwie jak się wejdzie to mija się schody i wychodzi się na kuchnię :p Chociaż z drugiej strony podobają mi się takie otwarte kuchnie.

Obcy :)

A macie jakieś fajne projekty? Podobne metrażowo do tego. Salon z otwartą kuchnią, łazienka, sypialnia i dwa pokoje :)